Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Oksehalesuppe

Jeg bruker ofte oksehaler når jeg skal koke en god kraft, men jeg hadde ikke brukt oksehalekjøttet i suppe før. Det ble en kraftig høstsuppe. 


Oppskriften fant jeg på dagbladet.no. Den  var beregnet på 4—6 personer. Jeg seksdoblet og da var det nok til 22. Med mer grønnaker hadde det holdt til minst 6 til. 

1 ½ kg oksehaler
3 ss rapsolje (jeg brukte vanlig margarin. Jeg synes at det spruter mindre)
4 gulrøtter 
2 løk 
3 fedd hvitløk
4 dl rødvin 
vann 
ca. 2 ts salt 
nykvernet pepper 
1 laurbærblad 
1 ts tørket timian 
1 ts rosmarin 
2 skiver kålrot 
2 skiver sellerirot 
100 g bacon 

Jeg kjøpte frosne oksehaler. De er delt i passe tykke skiver. Noen store matbutikker har det fast i frysedisken. Andre butikker må bestille.
Varm oljen i en gryte eller stekepanne, og brun alle kjøttbitene på sterk varme. Ta det porsjonsvis, slik at du greier å holde varmen i panna hele tiden. Ha bitene over i en stor gryte. 

Skrell og del gulrøttene i skiver. Skrell løkene og del dem i båter. Grovhakk hvitløkfeddene. Ha alt dette i gryta, og hell over rødvin og nok vann til at det dekker. Ha i halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper og resten av krydderiene. Sett på et lokk, og la det stå og småputre på plata i tre timene. 
I mellomtiden renser du resten av grønnsakene og deler dem i fine terninger. Baconet deler du i mindre biter og bruner i en stekepanne. 

I oppskriften går det fram at oksehalebitene skal være hele. Jeg synes det var mer hesiktsmessig å ta alle oksehalebitene ut av kjelen og skjære av kjøttet. Det er mye fett på oksehaler, det fjernet jeg også.  

Ha kjøttet og grønnsaker i kjelen og kok til grønnsakene er møre. Tilsett mer væske ved behov, avhengig av om du ønsker en kraftsuppe med grønnsaker og kjøtt i, eller grønnsaker og kjøtt med kraft. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer av krydderurtene. 

Det er ikke poteter i denne suppa. Dagbladet foreslo å servere kokt ris til.  Jeg serverte nybakte Tebirkes.

Vi skal varme opp restene til dagens middag. Det som er igjen da av deilig kraft skal jeg sile jeg av og koke den inn til sausebasis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar