Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 7.januar 2012

14 gjester til bords


6 retter

     
1. Scampi med aspargesrisotto og balsamicocreme
2. Blomkål og safranshot med bacon
   
3. Helstekt okse indrefilet, rødløkskompott, rosenkål, honningstekt persillerot og saus
4. Eplesorbet
5. Innbakt brie
6. Sjokoladefondant med vaniljeis og bær


Innkjøp - beregnet til 14 personer:
1 pose Risotto med asparges
1 pose Scampi (bruker 3-4/person)
1 flaske Basamicocreme
2 store blomkålhoder
2 x1/3 l matføte
1 pose safran
200 g bacon
6 dl eplemos fra fryser, evnt epler og lage eplemos først
2 sitroner
1 potte med fersk mynte
3 poser Cheripoteter
8 store rødløk
1/2 l solbærsaft
2 kg okse indrefilet
3 pk rosenkål
4 persillerot
1 potte timian
ca 500 g Brie
14 skiver spekeskinke
2 pk butterdeig
1 kg oksehaler
4 løk
6 gulrøtter
3 plater kokesjokolade
12 egg
margarin
store muffinsformer
1 l god vaniljeis
1 pk fersk blåbær
1 pk fersk bringebær
1 potte basilikum
aluminiumsfolie

Arbeidsplan - forberedelser:
  • Finne fram servise. Tenkt kreativt på hva som kan brukes.
  • Kvelden før setter jeg på oksehalene til kraft.
  • Formiddagen:
  • Ta ut scampi fra fryser. Ta ut butterdeig fra fryser.
  • Steke fileter
  • Rense løk og sette på kompotten
  • Koke blomkål - lage mos - sette kaldt.
  • Rense rosenkål. Jeg legger de rett i kjelen de skal kokes i.g har i en raus bit med meierismør. Da er det bare å helle på kokende vann.
  • Lage sjokoladefondant. Hells i former og settes i kjøleskapet.
  • Steke bacon og finhakke.
  • Lage ostepakkene.
  • Dele opp persillerot og forvelle.
Arbeidsplan - gjennomføring:




Servise:
Bogstad-tall


Farrisglass, kakeasjett og teskje

Cousine- tall.


Dessertglass med stett + teskje

Legge på kniv og gaffel
Kakeasjetter


Glassasjetter




Frese Scampi
Anrette – bære inn
--
Bære ut tallerkner
Anrette – bære inn
--
Bære ut
Anrette hovedrett – bære inn
Bære ut
Anrette sorbet – bære inn
--
--
Briepakker inn i stekeovnen
Skjære opp tomater
Bære ut tall.
Anrette – bære inn
--
Sette sjokoladefondant i stekeovnen.
Bære ut tall
Servere kaffe og likør
Anrette dessert og servere
Husk:
Poteter inn i stekeovn ca 17:45
Risotto på 17:30
Blomkålsuppe – lage ferdig


Sette på rosenkål
Sette persillerot i stekeovn
Varme opp løk
Sjekke poteter og rosenkål
Varme saus







Sette på kaffe

1 kommentar:

  1. Jeg blir svimmel!
    Serverte selv 3-retters her for leden. De varme rettene ble kald, mens isen smeltet :)

    SvarSlett