Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Taco

Lenge før Taco var blitt fredagsmat i Norge, så var det lørdagsmiddag hos oss. Det var på det tidspunktet da ungene hadde overtatt ansvaret for kjøkkenet den dagen - for drøyt 20 år siden.

Det er ikke så ofte vi har Taco nå, men vi synes fortsatt at det smaker godt og særlig etter at vi byttet ut Tacokrydderet med hjemmelaget krydderblanding. Det skyldes ene og alene at jeg hadde glemt å kjøpe krydderposen. Etter intens leting etter Tacokrydderblanding som passet til krydderutvalget på kjøkkenet fant jeg denne på Trines matblogg. Jeg hadde ikke hvitløkspulveret, men antok at det ville gå bra likevel - og det gjorde det. jeg kommer aldri til å kjøpe ferdig krydderblanding igjen.

Dette bør være nok til 4.
800 g kjøttdeig
2 ss krydderblanding
1 dl vann

1 isbergsalat
5 tomater
250 g revet ost
16 taco-skjell/skåler/lefser



Krydderblandingen:
3 ss chilipulver
2,5 ts tørket oregano
2 ss spisskummin
2 ss paprikapulver
1,5-2 ss salt
2 ts sort pepper 






Oppbevar krydderblandingen på et tett glass. 
Jeg bruner kjøttdeigen i litt margarin. Jeg synes at olje setter smak på maten, dessuten spruter det.
Det er viktig med relativt høy varme sånn at kjøttdeig faktisk brunes og ikke koker. Jeg synes at en gammel er det beste redskapet til dette. Ikke brun for mye om gangen. 400 g er faktisk i meste laget.
Tilsett krydderblandingen og vannet. La det småkoke til noe av vannet har kokt inn.

Før brukte vi alltid kinakål til taco, nå regner jeg med at de fleste bruker Isbergsalat. Jeg snitter den fortsatt i veldig tynne strimler.
Tomatene skjærer jeg i skiver, deretter i strimler og så i små biter. Det er viktig å bruke en sylskarp kniv.

Riv osten.
Vi foretrekker de flate Tacoskålene. Hvis vi er flere tilbords velger jeg Tortillas i tillegg.

Tacoskålene er varme og sprø på et par minutter når ovnen er 200 grader varm. Jeg står faktik ved ovnen og passer på. Det er bare noe sekunder for mye som skal til for at de blir brent.
Gryten setter jeg på bordet. Da holder kjøttet seg varmt lengre.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar