Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 16.januar 2016

Denne kvelden lånte vi bort spisestua til en nær slektning som fylte 50 år. Ved slike anledninger tidligere som har alltid vertinnen deltatt i både planlegging av borddekkingen og selve borddekkingen. Det var helt umulig å få til denne gangen, så det var med litt spenning jeg åpnet døra til spisestua sent fredag kveld. 
Fargene hun ønsket var rødt, oransje og gult. Jeg hadde mange papirlykter i hvitt, oransje og rosa liggende, og tenkte at de kunne brukes. For å gjenta de samme fargene på bordet spraymalte jeg masse glass i ulike former og høyder i de samme fargene som papirlyktene. For å få inn mer rødt brukte jeg høye røde lys, den største servietten og noen av rosene. De andre rosene er oransje og gule. 
Vi var 26 personer til bords


Velkomstdrikk: Monistol Cava eller Herrljunga alkoholfri musserende eplesider.

Forrett: Skagenrøre og toast
Dönnhoff Riesling
Hovedrett: lammestek, hønningbakte rotgrønnsaker, stekt sopp, fløtegratinerte poteter,
rødvinssaus

Falling Feather Ruby
Dessert: Sjokoladefondant, vaniljeis og bærsaus
              Kaffe













Revidert arbeidsplan:

TIRSDAG - dekke bordet, henge opp papirlykter
TORSDAG - alle innkjøp
FREDAG - bene ut kjøttet, skrelle poteter, skjære opp rotgrønnsaker, rive ost, lage bærsaus
LØRDAG - mellom kl 11 og 16.

  • steke kjøtt
  • koke kraft
  • lage røre til sjokoladefondant + allergidessert
  • skjære opp sopp
  • lage kuler av vaniljeisen
  • lage skagenrøre
  • skjære opp og steke brød
  • skjære opp poteter og koke i fløte
  • lage saus
LØRDAG - mellom 16.20 - 17.50
  • steke sopp
  • smake til sausen
  • gjøre klar porsjonsformer med poteter
  • sette grønnsaker i stekeovnen ca 17.00


Organisering av selve middagen:
17.50: gå til bords
          skjenke vin
          velkomst
ca 18.10: anrette og servere forrett, sette kjøtt i stekeovnen til oppvarming
              spise
              tale
              sette inn poteter, trenger 15-20 minutter
              rydde ut tallerkner
ca 18.50 anrette hovedrett, sette på kaffe (4 kanner)
             spise
             tale
             rydde ut tallerkner, ta ut is fra fryser, sette fondant i stekeovnen - trenger 10 min.
             sette inn kaffekopper og skjenke kaffe
             anrette dessert og servere
             spise
             tale
             tale
             Rydde bordet minus glass.
             Sette inn potetgull og peanøtter
             mer kaffe på kjøkkenet.

Oppgavene med å servere mat og ta ut servise ble fordelt mellom gjestene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar