Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 30.oktober

Det er alltid enklere når noe skal gjøres for andre gang, så med kveldens ølmiddag. Med 22 tilbords skal det litt mer koordinering til å få alt til å klaffe.

Fortsatt et høstlig preg over bordet - og det er veldig hyggelig når jeg kan dekke i hele bordets lengde.

Fordi bordet bare er 80 cm bredt så må jeg bruke plassen mellom hvert kuvert til pynt. Jeg setter alltid annenhvert lys og blomster. I tillegg hadde jeg lagt noen tørre kvister langsetter hele bordet.

Til disse middagene er faktisk ølet det viktigste og rettene blir valgt for å passe best mulig.




















Jordskokksuppe Walkendolff Amber Ale fra 7fjell

Bilde kommer




Varmrøkt laks med avokadokrem Hesjeøl fra Haandbryggeriet


Ardenne Blond fra Haandbryggeriet

 Tre oster fra Eiker (Camembert, Hvit Eiker og Berbrie) med pærekompott og rabarbrasirup .


Chimey Blue Grand reserve fra trappistbryggeriet på klosteret
Notre Dame de Scourmont i Belgia

Multeis 
3 gamle damer fra Austmann 
Og en dessert til. 

Creme brulè

La Trappe Quadruppel fra trapistbryggeriet på klosteret Inze Lieve Vrom van Konigshoeven, Nederland









Innkjøp
7 x 1/3 l matfløte 
3 l kremfløte 
1 l helmelk
1 sæterrømme
300 g bacon
9 sjalottløk
24 store sjampinjong
27 egg
7 vaniljestang
5 pærer
5 brokkoli
1 fl mathvitvin
1 dl Pistasjkjerner uten salt
1 dl Pinjekjerner
3 dl salte nøtter
Ca 1,3 kg varmrøkt laks
5 avokado
2 lime
7 kg svineribbe
75 små runde poteter 
1,5 l multer
2 kg jordskokk
korianderpasta
brie, camembert, hvit eiker
smør
øl

Arbeidsplan
Lage isen (dagen før)
Marinere kjøttet (kvelden før)
Skrelle poteter (kan gjøres kvelden før, legges i kaldt vann og settes kaldt)
Rense og dele opp brokkoli
Rense jordskokk
Ordne sopp helt klart i form
Skjære opp fisk
Skjære opp ost
Lage pærekompott
Koke opp multer og sukker (brukes til pynt på isen)
Steke bacon, brune løk og hakke nøtter. (kan gjøres kvelden før)
Dampe og steke kjøtt. Avkjøles.
Lage avokadokrem
Koke rabarbrasirup. (Kan gjøres et par dager før)
Lage og steke creme Brule
Koke og mose jordskokk
Koke poteter
Avkjøle kjøtt og skjære det i serveringsbiter.
Lage karamell til potetene
Koke brokkoli og lage purè
Lage suppen helt klar
Lage saus.
Sett på begge stekeovnene.



Plan servering
Varme suppe. Sette inn ribbe til oppvarming.
Gå til bords. Skjenke øl  nr 1 Walkendorf Amber Ale 1 fl 33 cl på 2p
1.       Øse opp suppe.  Husk løk, nøtter + bacon. Servere.
           Sette sopp i stekeovnen.
           Sette varme på tall til ribbe.
           Rydde tall.
                            Skjenke øl nr 2 Haandbryggeriet hesjeøl 1 fl 50 cl på 3 p
2.       Anrette fisk. Husk gressløk. Servere.
          Rydde tallerkener
                             Skjenke øl nr 3 Haandbryggeriet Ardenne Blond 50 cl på 2 p
          Varme brokkoli, saus. Skjære opp ribbe.
3.       Anrette hovedrett. Husk timian
          Rydde tall
                             Skjenke øl nr 4 Trappist Chimey Blue Grand 75 cl på 3 p
4.       Anrette ost + pærekompott  + rabarbrasirup
          Varme opp multer til neste rfett.
          Rydde tall
                             Skjenke øl nr 5 Austmann 3 gamle damer 33 cl på 2 p
5.       Anrette is + lunken multer
          Rydde tall
                              Skjenke øl nr 6 Trapist La Trappe Quadruppel 75 cl på 3 p
6.       Anrette creme brulè, husk skje. Strø på sukker og brenne

En kopp kaffe


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar