Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Sjokoladekake med bringebærkrem

Denne oppskriften er hentet fra Cakeplease. Som vanlig har vi gjort endringer i oppskriften (3-doblet) og litt i beskrivelsen.

Kakebunn:
3 egg
375 g sukker
375 g hvetemel
150 g kakaopulver
3 ts natron
1,5 ts bakepulver
2 ts salt
3 dl kefir
2,25 dl vann
4,5 ss solsikkeolje eller rapsolje



Krem:
900 g mykt meierismør 
900 g melis 
3 dl creme fraiche (romtemp)  
1 ts salt


75 g mørk 70% sjokolade
3 ss kakaopulver

325 g ferske bringebær

Lage kakebunnene:
Forvarm ovnen til 180 grader

Kle bunnen av to 22 cm runde former med bakepapir og smør sidene med smør.
Pisk egg og sukker til eggedosis. 
Bland sammen mel, kakaopulver, natron, bakepulver og salt. Tilsett melblandingen sammen med kefir, vann og olje i eggedosisen. Bland alt godt sammen. 
Fordel røren i de to formene og stek i 20 minutter. Kjenn etter med en trepinne om kakebunnen er helt gjennomstekt. 
Avkjøl kakene i 5 minutter før du snur formene på hodet og tar kakene ut. Avkjøl helt på rist. 
Lag kremen mens kakebunnene avkjøles.

Lage smørkremen:
Gjør klar bringebærsausen først: Kjør bringebærene gjennom en stavmikser eller blender og sil vekk frøene. 
Smelt sjokoladen over vannbad og avkjøl i 10 minutter.
Smør og melis skal piskes hvitt og luftig. Dette går på noen minutter hvis smøret har romtemperatur. Tilsett creme fraiche og salt. 
Hell halvparten av kremen ut i en annen bolle. 
Bland den smeltede sjokoladen inn i den ene halvparten av smørkremen. Bland alt godt sammen og sett til side. 
Ha den andre halvparten av smørkremen i kjøkkenmaskinen.  Hell bringebærsausen sammen med smørkremen og pisk godt. Hvis kremen skiller seg - bare pisk videre så vil den samle seg igjen. 

Montering
Skjær av “toppene” som har dannet seg på bakebunnene slik at det blir helt rette kakebunner.
Skjær hver kakebunn i to deler. 
Start med en kakebunn på fatet. 
Ha på 1/3 av bringebærkremen og legg kakebunn nr. 2 over. Legg på mer krem og den tredje kakebunnen. legg på resten av bringebærkremen og den siste kakebunnen. 

Fordel sjokoladekremen på toppen av kaken og rundt sidene av kaken. 

7. Rasp litt hvit og mørk sjokolade, strø over toppen av kaken

Oppbevar kaken i kjøleskapet, men anbefaler at kaken settes i romtemperatur minst 30 minutter før servering.


Dette var veldig godt og vel verdt arbeidet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar