Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Horn

50 g margarin
5 dl vann
1 pk gjær
½  ts salt
11-12 dl mel

 I en grunndeig oppgis den totale melmengden og  meltypene varieres. Horn kan bakes av bare hvetemel for å få lys og lett bakverk. Grov bakst får man ved å bytte ut 2-4 dl hvetemel med grovt. Det kan være sammalt hvete eller rug, havregryn, solsikkekjerner, linfrø osv. Det er ikke lurt å bruke for stor andel grovt. Da blir baksten tung og hard.
 
 
 
 
Lag en vanlig gjærdeig som forheves. Les gjerne om gjærbakst i toppmenyen.
Del deigen i 2 og kjevle en leiv på 35-40 cm bred.
Del i 8 snipper. Jeg bruker pizzaskjærer.
 
 
 
 
 
Rull sammen hver snipp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bøy horna lett og legg dem på stekebrett. Pass på at skjøten er ned på brettet.
Etterheves i ca 15 min på benken, dekk gjerne med et håndkle.
Pensle med litt vispet egg.
 

Stekes ved 225-250o 10-15 min på midterste rille.
 
 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar