I 2008 kjøpte vi en liten saftsentrifuge (OGH Nordica) og presset litt epler. Jeg synes at det ble mye søl og det ble bare noen få liter eplemost. Men da jeg tok disse dyrebare dråpene opp av fryseren så bestemte jeg meg for at det var verdt arbeidet. For en smak!! Dette var flytende ferske epler. Gjester som fikk smake var begeistret. Så høsten 2009 presset jeg stort sett det meste av eplene fra et stort Rød Astrakan-tre og litt Åkerø. Jeg telte vel ikke opp, men antar at det må ha blitt 40 liter. Alt ble helt på plastflasker og plastdunker i mange størrelser. Pressingen fortsatte i 2010, 2011 og 2012. I 2012 kjøpte jeg ny saftsentrifuge, Kenwood excel. Ikke fordi den gamle var utslitt, men fordi alt som sto i kjelleren i fjor sommer ble ødelagt av vannet som kom.
Eplene vaskes og renses. Jeg skjærer bort alt stygt og jeg fjerner kjernehuset. Jeg tror at det blir presset bedre når bitene ikke er for store. Her kan hele familien delta.
Maskinen monteres sammen og pressingen kan begynne. Dette er ikke en familievennlig aktivitet. Det er høy lyd og jeg bruker hørselvern.
Maskinen monteres sammen og pressingen kan begynne. Dette er ikke en familievennlig aktivitet. Det er høy lyd og jeg bruker hørselvern.
Jeg har funnet ut at det ikke er lurt å presse for hardt men la kniven få tid til å kutte opp eplebitene. Så slynges massen rundt og saften presses gjennom de små hullene i silen. For å få ut mest mulig saft så må den renses oftere enn man har lyst til. Eplerestenesamles opp i en beholder på siden og i lokket. Dette må fjernes regelmessig. Jeg har en balje på gulvet som jeg tømmer alt avfallet i etterhvert. Det går rett i komposten etterpå.
Jeg heller saften opp i en gammeldags sileduk (kjøpt på ClasOlson). For at det skal bli litt volum på produksjoner har jeg vanligvis 4 slike silestasjoner igang samtidig. Det som ligger igjen i sileduken bør være så fast som mulig. Rør litt med en skje og vri forsiktig på silekledet.
I dag ble det 1 liter eplemost av ca 3 kg epler. Jeg tror nok at eplene fortsatt er litt lite modne og det derfor ikke ble så mye most. Jeg har ikke målt mengden jeg fått tidligere, men kanskje mellom 40 -50%. Det høyre bildet viser hvor klar mosten blir etter ca 30 min. Når mosten skal drikkes kan man velge om man vil helle forsiktig å få en helt klar most eller riste på flasken slik at faststoffet (som bare en små eplebiter) blir med i glasset. Epler oksiderer veldig fort derfor vil most man lager selv ha en mer gylden farge enn den man kjøper.
Dette er snadder og det er faktisk vel verdt arbeidet.
Hei Åshild.
SvarSlettSå flotte epletips!
I mangel av epletrær høster jeg rips og lager saft istedet:) det er nydelig med hjemmelaget i alle tilfelle!
Ha ei fin helg.
Klem Beate