Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kraft på oksehaler


2 kg oksehaler
litt margarin
4 gulrøtter 
2 løk 
1sellerirot gjerne med blader

1 persillerot gjerne med blader
3 l vann

nykvernet pepper 
salt


Oksehalene skal brunes. Enten i langpanne i stekeovnen ved 250 grader ca 1 time, eller i stekepanne. Hvis du velger det siste - bare brun noen omgangen.

Ha kjøttet i en stor kjele. En vid kjele er bedre enn høy og smal.

Hell på vann. La det koke opp. De grumsete skummet som dannes må fjernes for at kraften skal bli klar og fin. Hold en skje på skrå og "skrap" av skummet.

Del løk i båter og grønnsakene i biter. Ha de i kjelen.
La alt trekke under lokk i ca 3-4 timer. Det har hendt at jeg har latt kjelen stå på hele natten (ca 6 timer) og det blir en fantastisk flott kraft.

Ta ut oksehalene og la de bli avkjølt. Da kan de renses og brukes som lapskaus.
 Det er en del fett på oksehalene, derfor blir det også fett i kraften. Mye av det vil ligge som et lag på toppen. Hold en øse på skrå og du ser at fettet renner ned i øsa. Ha fettet over i en mindre bolle og sett kaldt (ikke hell fett i vasken eller toalettet).


Hvis du setter bollen med kraften i kjøleskapet noen timer er det lett å ta av fettet som har stivnet på toppen.


Den kraften som skal brukes siles gjennom en helt ren gasklut.

Det er viktig at det ikke tilsettes salt og pepper før kraften er kokt inn og jevnet til saus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar