For første gang ble det dekket med sølvtøy på låven, og det var veldig hyggelig å ønske venner velkommen til en seksretters middag.
Velkomsten var i hagen bak låven.
Der serverte vi: Albino Armani prosecco og
Boblemost fra Fjordfolk mikrobryggeri
Det er lenge siden jeg forrige gang trykket meny, men med seks retter og mye drikke synes jeg det var lurt. Dessuten ble det fint på bordet.
Kamskjell med appelsin og baconsaus
Hvitvin: La Chablisienne Petit Chablis
Alkoholfri: Blaane, Eplemost av Gravenstein
SoppbuljongSherry: Alegria Manzanilla Superior
Alkoholfri: Eplemost av Discovery
Dette er ikke noen søt dessert, men et par munnfuller med syrlig munnrens før hovedretten.
Rødvin: Faustino VII
Alkoholfri: Blaane eplemost med solbær
Hvitvin: Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett/
Dessertvin: Bache Gabrielsen Pineau de CharentesAlkoholfri: Stikkelsbærsaft
Planlegging
Planlegging av en såpass stor middag starter tidlig. Denne gang var menyen klar før jeg sendte ut invitasjonene for 6 måneder siden.
At vi skulle spise på låven kom opp som en ide utpå våren. Det ville kreve at alt som trengtes under middagen var fraktet til låven på forhånd. Den store fordelen var jeg slapp å ha benkene fulle med glass og servise når vi skulle spise frokost lørdag morgen. Sølvbestikket var det eneste som ble vasket samme kveld.
Når jeg skal beregne når de ulike rettene skal serveres bruker jeg bilder fra tidligere middager. Da finner jeg tidspunktene for når de ble servert.
Innkjøp
2 kg sellerirot 2 pk ruccula 4 sitroner 2 pk gulrøtter 8 løk 10 rødløk 40 små poteter 3 Brokkoli 1, 5 kg sopp |
1 l
appelsinjuice
Vaniljeis uten
egg
|
1
vaniljestang pistasjkjerner pinjekjerner
|
2 poser kamskjell 600 g bacon 3,5 kg indrefilet 4 kg oksehaler
|
500 g Smør uten salt 1 l H-melk 3 dl kremfløte 150 g mørk sjokolade 1 plate hvit sjokolade
|
Eget lager: Pærer Eplemos Rabarbrasaft Bringebæris sjokoladeis
|
Forberedelser
mandag
|
Pakke servise* 23 champagne 23 hvitvin 23 rødvin 23 vann 23 dessertvin 23 Bogstad til forrett 23 Celeste til hovedrett 23 avlang IKEA til ost 23 små skåler + asjetter til buljong 23 glass til sorbet 23 skåler til dessert 23 sett bestikk til 6 retter Lysestaker, blomstervaser, salt og pepper Kaffekrus og asjetter
|
tirsdag
|
Kjøre servise til låven og dekke bordet nesten
ferdig. Legge på plast
Re senger
|
Onsdag
|
Innkjøp
|
|
Rengjøring Skrive ut menykort og bordkort
|
torsdag
|
|
|
Lage is
|
|
Lage sjokolademousse
|
|
Lage eplesorbet
|
|
Ta opp
rabarbrasaft fra frys
|
|
|
|
Lage
rødløkskompott
|
|
Koke buljong
|
*Jeg har god emballasje (kasser i plast eller papp) for alt servise. Da er det enkelt å flytte, det kan stå på låven noen dager uten å bli støvet og det er lett å pakke ned etter bruk.
Arbeidsplan fredag
Denne planen forutsetter tre personer. To på kjøkkenet og en på låven.
|
Mat:
|
Andre forberedelser:
|
fra 9.00
|
Kjøre eplesorbet i blender
|
Ta av plast på bordet på låven. Sette på glass, lys, bordkort, servietter Plukke blomster i hagen og sette i vasene |
|
Steke kjøtt
|
kl 13 Kom på kjøkkenet for å spise
|
|
Steke sopp
|
Fylle melkespann ½ full med vann og kjøre opp. Bruk slange som ligger i spannet. Bruk gul sekketralle. Plasser ved hjørnet av kjøkkenbenken Hent alle isblokker i fryser i bryggerhuset og legg i.
|
|
Poteter Sellerirotpure
|
Sette opp 23 kaffekopper og testasjon på den sorte benken.
|
|
Tine kamskjell Steke bacon lage appelsinsaus
|
Montere sammen etasjefatet Sett fram asjetter til kake og servietter
|
|
Skjære opp ost Pærekompott rabarbrasirup
|
|
|
Lage
rødvinssaus
|
|
|
Pærekompott og rabarbrasirup
|
|
|
Pakke utstyr
etter liste
|
Kjøre mat og utstyr på låven. på benken: appelsinsaus, stekt bacon, buljong, stekt sopp, pærekompott, hk nøtter, kjøtt i kjøl: timte kamskjell, ost frus: sorbet, vaniljeis, sjokoladeis |
fra 16.00
|
Ta imot overnattingsgjester Kaldt å drikke
|
Tenne alle lysene på bordet.
|
17.45
|
Ta imot gjester på tunet og gå bak låven når alle er kommet. |
Sette fram champagneglass på bord bak låven. Hente 4 flasker vin i kjøleskap kjøkken + 1 liten alkoholfri. Servietter
|
|
|
Når vi går til bords; samle sammen champ glassene, sette i pappkasse og sett i kjeller.
|
|
|
Trakte kaffe på kjøkkenet. Fylle på de sorte termokanner og sette på den sorte skjenken på låven.
|
Behov for utstyr
Fordi middagen skulle være på låven var det viktig at alt som skulle brukes ble pakket og kjørt bort i god tid.
Kamskjell:
|
2 stekepanner 1 pinsett Salt, pepper, smør Ruccula Bacon i boks Appelsinsaus i kjele
1 serveringsskje |
Soppbuljong
|
1 kjele m/buljong 1 øse 1 målebeger Stekt sopp i boks
|
Eplesorbet
|
2 bokser m/frossen eplesorbet 2 spiseskjeer |
Hovedrett
|
Kjøtt pakket i folie i langpanne Saus i kjele Øse og målebeger Poteter i kjele Kjele m/lokk +Brokkolibuketter i plastpose Smør, ingefær Rødløkskompott i kjele Sellerirotpure i kjele Pinsett Skarp kniv Stor fjøl
|
ost
|
Ostebiter i plastbokser Rabarbrasirup i plastflaske Pærekompott i kjele Hakket nøtter i boks 2 spiseskjeer
|
Dessert
|
Bringebæris i frys Sjokoladeis i frys Eggfri is og bringebærsorbet i frys Eggfri sjokolademousse i kjøl Isskjeer og spiseskjeer
|
|
Plasthansker Kluter Vann i beholder
|
kaker
|
Etasjefat Kaker i frys Termokanner med kaffe og tevann Teposer, sukker, sitron
|
Kjøreplan
Kjøreplanen dreier seg om hva som skal skje fra gjestene kommer. Tidspunktene for hver rett er omtrentlige, men viktig å sette. Spesielt viktig i et selskap med mange planlagte taler. (Det er artig å se at tidsskjemaet holdt veldig bra - desserten ble servert 23.09)
Alle gjestene bidrar i å anrette maten og å servere. Jeg vleger ut to til tre avhengig av hvor omfattende oppgaven er.
|
Kjøreplan
|
Utstyr
|
Forberedelser
|
Fra kl 16.00
|
Ta imot gjester, tildele rom ROMPLAN Kaldt drikke i vognskjulet
|
|
Ta opp rabarbrasaft torsdag
|
17.30
|
Skifte klær
|
|
|
17.45
18.00
|
Flere gjester Sette fram chpglass og hente musserende (kjøl i kjeller)
Servere musserende – bak låven
|
|
Sette ut
glass i kasse kl 12
|
18.45
|
Gå inn på låven
|
|
|
19.00
|
Velkommen til
bords
Om middagen
Forrett + vin
|
|
|
|
Skjenke
hvitvin
Eplemost
|
|
La Chablisienne Petit Chablis Blaane, Eplemost av Gravenstein |
19.15
|
Stekepanne, smør. Steke kamskjell Sette tallerkner til kamskjell på benken. Legg ruccula i en haug på midten. Legg på kamskjell Ha på baconsaus
server. 1 uten kamskjell
Sette fram kasse til brukte tallerkner på benken.
|
Plasthansker Stekepanne, Smør, pinsett Salt og pepper Kjele med appelsinsaus liten øse Bacon Bogstad tallerken Visp
|
Tine
kamskjell, legge i plastboks
Lage
appelsinsaus
Steke bacon
|
|
|
|
|
|
Samle
tallerkner og sette i kasser i benken.
Matavfall
Legg bestikk
i liten plastkasse.
|
|
|
|
Skjenke vin –
tørr sherry
eplemost
|
|
Alegria Manzanilla Superior Eplemost av Discovery
|
19.50
|
Varme
soppsuppe
Anrette
Servere
spise
|
Serveres i
gratengformer + asjett
Sette poteter
i stekeovn
|
Koke buljong - kjele
Steke sopp - plastboks
|
|
Samle tallerkner og sette i
kasser i benken.
Matavfall
Legg bestikk i liten plastkasse
|
|
|
20.20
20.45
|
Ta sorbet ut
av frys
Anrette
sorbet i stettglass.
Servere
Sette fram
kasse til glass.
Legg kjøtt i
stekeovnen
|
Stettglass
|
Lage sorbet
onsdag
Kjøre sorbet
i hurtigmikser – fredag formiddag. Sette i frys på låven.
|
|
Samle glass og sette i kasser på benken. Matavfall Legg bestikk i liten plastkasse.
| | |
| Skjenke vin og eplemost
|
|
Faustino VII/Blaane eplemost med solbær
|
21.15
|
Varme saus rødløkskompott Poteter Dampe brokkoli i smør og litt ingefær Skjære opp kjøtt Anrette
Servere hovedrett
Sette ost på benken Spise
|
Celeste –
hvite tallerkner
Skjærefjøl
Grytekluter
hansker
|
|
|
Tid for taler
|
|
|
|
Samle
tallerkner og sette i kasser i benken.
Matavfall
Legg bestikk
i liten plastkasse.
|
|
|
|
Skjenke vin
|
|
Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett/ Himmelstund eplesider
|
22.10
|
Anrette ost
Servere. uten nøtter til to
spise
|
Ost i biter i
plastboks
Pærekompott
rabarbrasirup
|
Skjære ost i
biter
Lage
pærekompott
Lage rabarbrasirup
Sette i kjøl
på låven
|
|
Samle
tallerkner og sette i kasser i benken.
Matavfall
Legg bestikk
i liten plastkasse
|
|
|
|
Skjenke dessertvin
|
|
Bache Gabrielsen Pineau de Charentes Stikkelsbærsaft - alkoholfri
|
|
Trakte kaffe
|
|
|
23.00
|
Anrette
dessert
en uten egg og nøtter en uten nøtter
Servere
dessert
Spise dessert
|
Isskje
ss-skje
Kokende vann
på termos
2 målebegre
Hvite små
skåler
|
Lage is
Lage
sjokolademousse
Fredag - Sette
i frys på låven
|
|
Samle tallerkner og sette i
kasser i benken.
Matavfall
Legg bestikk i liten plastkasse
|
|
|
|
Sette fram kaffe og kaker
|
|
|
|
|
|
|
Først på ettermiddagen dagen etter ble låven ryddet og alt serviset kjørt ned i kjelleren. Så vasker jeg opp etterhvert, etter at gjestene har dratt.