Drikke: Matua rødvin eller eplemost
Velkommen
Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.
I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.
"Romjulsmiddag 2019 " (24.januar 2020)
Drikke: Matua rødvin eller eplemost
Kakebord "moderne"
Når jeg planlegger et kakebord lager jeg alltid noen skisser, selv om tegneferdighetene mine er så som så. Fjorårets viktigste kakebord var i sønnen og svigerdatterens bryllup. Jeg hadde fått mange bilder både fra Instagram og Pinterest, så jeg visste ganske mye om hva bruden så for seg. Det skulle ikke være noen hele kaker, men ferdig oppdelte små munnfuller.
Av skissene gikk jeg videre med den venstre og måtte finne noe som kunne skape høyde bak uten at det ble veldig dominerende. Løsningen ble å lage to plastkasser med pleksiglass fra Biltema. Til hver kasse brukte jeg 5 stk 30 x 30 cm 4 mm tykk pleksiglass. ( Pris 325 kr /kasse)
Jeg fikk mange tilbakemeldinger om at resultatet var vellykket.
Vinmiddag 14.november
Tio Pepe Fino fra Spania passet veldig godt.
Det serveres ikke drikke til denne typen sorbet.
Ribbe med honningglaze, smørstekte poteter, rosenkål
Bakt brie med pærekompott
Navn og land |
|
Smak |
Lukt |
Farge |
styrke |
pris |
Blue Nun Sparkling Gold
Edition
Tyskland |
musserende
Druer: Trebbiano, Chardonnay og
Riesling |
Ungdommelig,
fruktig og rund med preg av sødmefulle epler, pære og fersken. Myk brus. |
Aroma av eple, drue og blomst, med innslag av
pære, litt drops og grønn urt. |
Lys
grønngul |
11% |
132,90/75cl |
Tio Pepe Fino
Spania |
Sherry Drue: Palomino |
Ung
og fruktig, innslag av flor og sitrus |
Lett florpreget aroma med innslag av mandel, sjø
og litt blomst. |
Lys strågul |
16% |
219,90/75 cl |
Plüger Buntsandstein Tyskland
|
Hvitvin Drue: Riesling |
Ung,
fruktig og balansert, preg av sitrus, eple og mineraler, god lengde |
Sval
aroma preget av eple, sitrus, blomst og grønne urter, hint av mineraler. |
Middels
dyp strågul |
12% |
159,90/75cl |
Bouchard Heritage du
Conseiller Pinot Noir 2018
Frankrike |
Rødvin
Drue: Pinot Noir
|
Ren
og umiddelbar, preg av saftige røde bær og urter |
Aroma
preget av lyse røde bær og litt grønne urter |
Middels
dyp rød. |
12,5% |
124,90/75 cl |
Dr. L Graacher
Himmelreich Riesling Kabinett 2018 Tyskland
|
Hvitvin Drue: Riesling |
Ren
og slank, preg av sitrus, eple, blomst og urter, hint av mineraler |
Aroma
preget av sitrus, eple og blomst, hint av urter og mineraler |
Lys
grønngul |
8 % |
124,90/75cl |
Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old
|
likørvin
|
Fruktig,
krydret og cognacpreget, innslag av fat i ettersmaken |
Fruktig
aroma med innslag av cognac, sitrus, tre og nøtt |
Middels
dyp brungul. |
17 % |
245,00/75cl |
Stekt løk
- Ikke for mye løk i panna
- Skjær tykke skiver
- Veldig svak varme
- Bruk lang tid
Eplemos
4 kg epler i biter blir ca 2 kg/ 3 l mos
ca 500 sukker
Hvis eplene som skal brukes er helt uten skader er det nok å dele i 4 båter, og ta vekk stilken. Det er lurt at bitene er så lik størrelse om mulig, da blir det ferdig kokt samtidig.
Jeg bruker nedfallsfrukt og deler eplene i biter for å fjerne alle skader.
Kok opp vann i en stor kjele, og ha eplene i. Det er lurt å koke relativt små porsjoner om gangen.
Til mosingen bruker jeg en kjøkkenmaskinen med moseapparatet. På bildene Elektrolux assistent fra 1983.
Når eplene er møre tas de ut av kokevannet med en melsikt og over i en bolle. Det er viktig at det blir med så lite vann som mulig.
Eplene legges på matebrettet til moseapparatet og dyttes ned i kverna. Eplemosen presses ut gjennom metallsilen og avfallet kommer ut foran.
Ta "avfallet" gjennom kjerna et par ganger til for å få så mye mos som mulig.
Ha mosen i en kjele og tilsett sukker. Kok opp ved svak varme med lokk på kjelen. (det spruter mye).
Jeg oppbevarer eplemos i fryser, der holder den seg god i flere år. Jeg bruker frysebokser i plast på 1/2 l. (Det er mye lettere å stable når man bruker samme typen boks til alt syltetøy.)
Eplesyltetøy
2,5 dl vann
ca 1/2 kg sukker
Ta ut kjernehuset og skrell eplene.
Ta vekk alle flekker og skader. Del eplet i to.
Til skrellingen kan man bruke en epleskreller. Den sparer tid om man har mye epler. Jeg har fjernet kniven som deler eplet i skiver, fordi jeg vil dele det i biter selv.
Skjær eplet i biter. Det er lurt at de er ganske like store. Da er de ferdigkokt samtidig. Jeg hadde 2,5 kg ferdig rensa epler. Det ble 3 kg ferdig syltetøy.
Ha eplebitene i en stor kjele sammen med vann og sukker.Det blir ekstra god smak hvis du legger i en 1/2 vaniljestang.
Kok opp og la det småkoke til alt er mørt 20-30 min. Jeg rører forsiktig i syltetøyet fordi jeg vil beholde hele eplebiter.
Det er lurt å smake på syltetøyet selv om det alltid vil smake søtere mens det er varmt.
Ha syltetøyet i emballasje. Jeg oppbevarer alt syltetøy og saft i fryseren. Det sparer meg for mye arbeid med vask og sterilisering av glass og flasker.
Solbærsaft
Et glass varm solbærsaft smaker godt på iskalde vinterdager.
1 kg solbær gir ca 9 dl ferdig sukret saft.
Jeg lager saft med en saftkoker. Bær legges i den øverste beholderen som er perforert. Etterhvert som saften dannes renner den ned i beholderen under og ut gjennom slangen jeg har lagt ned i en kjele.
Man kan også lage saft ved å koke opp bær og vann (3-4 dl vann/kg bær) i en stor kjele og sile saften gjennom en sileduk
Mål opp saften og tilsett sukker, ca 300 g/l saft og kok opp.