Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Eplemos

Hva er forskjellen på eplemos og eplesylteløy? I eplesyltetøy er det eplebiter. Eplemosen er helt glatt som en purè.4 kg epler i biter blir ca 2 kg/ 3 l mos

ca 500 sukkerHvis eplene som skal brukes er helt uten skader er det nok å dele i 4 båter, og ta vekk stilken. Det er lurt at bitene er så lik størrelse om mulig, da blir det ferdig kokt samtidig.

Jeg bruker nedfallsfrukt og deler eplene i biter for å fjerne alle skader. 

Kok opp vann i en stor kjele, og ha eplene i. Det er lurt å koke relativt små porsjoner om gangen.

 


Til mosingen bruker jeg en kjøkkenmaskinen med moseapparatet. På bildene Elektrolux assistent fra 1983.
Når eplene er møre tas de ut av kokevannet med en melsikt og over i en bolle. Det er viktig at det blir med så lite vann som mulig.

Eplene legges på matebrettet til moseapparatet og dyttes ned i kverna. Eplemosen presses ut gjennom metallsilen og avfallet kommer ut foran.

Ta "avfallet" gjennom kjerna et par ganger til for å få så mye mos som mulig.


Ha mosen i en kjele og tilsett sukker. Kok opp ved svak varme med lokk på kjelen. (det spruter mye).


Jeg oppbevarer eplemos i fryser, der holder den seg god i flere år. Jeg bruker frysebokser i plast  på 1/2 l. (Det er mye lettere å stable når man bruker samme typen boks til alt syltetøy.)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar