Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Solbærsaft


Et glass varm solbærsaft smaker godt på iskalde vinterdager. 

1 kg solbær gir ca 9 dl ferdig sukret saft.
Jeg lager saft med en saftkoker. Bær legges i den øverste beholderen som er perforert. Etterhvert som saften dannes renner den ned i beholderen under og ut gjennom slangen jeg har lagt ned i en kjele. 
Helt nederst er en kjele med vann. Vannet må koke for at saften skal slippe frukt eller bær. Dampetiden er ca 60-70 min for ferske eller tinte bær. Det tar mye lengre tid hvis bærene er frosne.

Man kan også lage saft ved å koke opp bær og vann (3-4 dl vann/kg bær) i en stor kjele og sile saften gjennom en sileduk

Mål opp saften og tilsett sukker, ca 300 g/l saft og kok opp. 
Jeg avkjøler saften i kjelen og heller den på rene plastflasker for å oppbevare i fryser. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar