Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Gulrotsuppe med spekeskinke


Middag til 2 eller forrett til 6

1 sjalottløk
1 hvitløksfedd
litt margarin
1 ts rød curry paste
4 store gulrøtter 
1 dl hakkede tomater
1 boks  kokosmelk (400g)
5 dl kyllingkraft

6 skiver spekeskinke
litt grønt til pynt





Finhakk løken og fres den lett i litt stekefett i en kjele. Jeg foretrekker margarin, de fleste vil velge en god olje. 
Hakk hvitløk og tilsett. Fres noen sekunder til. Ha currypaste i  kjelen og la det surre sammen.  




 

Skrell gulrøttene og skjær de i ganske små biter.
Ha gulrøtter, kokosmelk og kyllingkraft (eller 1 buljongterning og 5 dl vann). La suppen koke opp. Tilsett tomater.

Sett på lokk og la suppen koke til gulrøttene er møre. Hvor lang tid dette tar er avhengig av størrelsen på gulrøttene men regn med 15-30 minutter.





  

Sprøstek spekeskinke under grill på 250 grader i ca 5 min mens suppa koker-

Knus skinkeskivene med en skarp kniv.
 
 Kjør suppen glatt med en stavmikser.

Server suppen med spekeskinke og noe grønt feks frisk koriander.

Til middag passer det med grove rundstykker.  Til forrett vil jeg servere en skive nystekt foccacia.




Løk og soppblanding

Dette ble en så god blanding at det fortjener en plass i kokeboka. 

Bruk

3-4 delikatesseløk
3-4 små sjampinjong

til hver.

fett til å steke i



Det anbefales å helle kokende vann over løken og la det stå et par min for at skallet skal gå lettere av.
Jeg synes løken blir litt bløt, og at det er like enkelt å rense rå løk.

 









Tørk jordrester av soppen med en fuktig og ren klut.


Legg løken i kjele med kokende vann og kok de i ca 1 min.
Hell de over i en melsikt, for å få bort vannet.


 

Smelt smør i ei stekepanne og ha løken i. Når den begynner å få litt varme tilsettes soppen. Hvis soppen er stor deles den i fire.

Hvis man skal lage en stor porsjon kan man steke i en langpanne i stekeovnen på 200 grader i ca 30 min.



Middag 30.desember

Årets romjulsmiddag med gode venner ble i år 30.desember.  

Bordet var dekket med ubleka damaskduker. Servietter og lys i gull.
 

 Asparges med smørsaus

Vin: Dönnhoff Riesling

Helstekt oksefilet
Rosenkål, Stekt løk og sopp
Glaserte poteter
rødvinssaus

pynt med litt vårløk

Vin:
Karamellpudding







Til kaffen satte jeg fram julesmåkaker. De forsvant også. Så myten om at folk ikke spiser småkaker stemmer ikke.

80 års feiring

Det er så greit nå gjestelista inneholder alle slags aldre og det er gjester med ulike matallergier å sette maten fram på denne måten. For 20 år siden ville jeg kaldt det koldtbord, men jeg dropper alt pynt på fatene og kaller det derfor buffét.

Fra salatbaren kan hver enkelt velge, og det er lettere å oppbevare restene enn en ferdigblandet salat. Så er det kjøtt, fisk og kylling. Helt tilslutt setter jeg poteter og brød. Glutenfritt brød og melkefritt margarin setter jeg på kjøkkenbordet for at brødkniven deres ikke skal brukes til glutenbrøden.

Denne gangen var det min mors 80 års dag, og gjestene var fra 6 måneder og til 89 år. Når mine foreldre skal samle barn, svigerbarn, barnebarn med partnere og oldebarn teller vi 33 personer.



Jeg hadde laget fire kaker: Snickerskake, glutenfri gulrotkake, melkefri sjokoladekake og marsipankake. Den var fylt med bringebærfromasj, krem og bananer. 


Da jeg kjøpte mange meter nervøs fløyel var det med tanke på borddekking ute og på låven, men fargen passet helt til bursdagsbarnet.




Innkjøp

1 side varmrøkt laks
1 kg skinkestek
1 kg røkt svinekam
3 kg karbonadedeig
2 kg kyllingklubber
1 pk vårløk
1 isberg
1 pk middelhavnsblanding
2 pk cherrytomater
4 paprika
1 ananas
4 bananer
½ kg gulrot
6 kg poteter
1 sitron

1 l kremfløte
1 l rismelk


1 dob lettmajones
1 pk laktosefri Philadelfia
2 store glass fetaost
250 g laktosefritt smør
1 kg melkefri Melange
1 glass mango chutney
2 fl rapsolje
350 g salte peanøtter
24 egg

Fra frys: ripssaft, eplemost
I kjøkkenskap: hvetemel, glutenfritt mel, tørrgjør, og andre tørrvarer.

Forberedelser

Helgen før:
  • Dekke bordet
  • Bake rundstykker og miniburgerbrød, også glutenfritt


Onsdag:
  • Steke karbonader og burgere


Torsdag:
  • Bake kaker
  • Steke skinkestek og røkt svinekam


Fredag:
  • rengjøring
  • Pynte kaker
  • Skjære opp skinkestek og røkt svinekam – legge på fat
  • steke løk


Lørdag:
  • Ta opp rundstykker fra frys
  • Kyllingklubber
  • Snitte salat
  • Vaske tomater
  • Skjære opp ananas
  • Lagesalatsaus og dressing
  • Skjære opp poteter
  • Steke poteter kl 13.00
  • Legge fisk på fat
  • Varme kylling
  • Varme burgere og karbonader
  • Tenne lys på bordet
  • Sette fram drikke.


Vinmiddag 9.november 2018



Det startet som en gave for to personer, og endte med en spleisefest for tyve.

Det ble litt mørke bilder av bord og mat denne gang. Følg lenkene til oppskriftene










Vi startet med eplegløgg.




Jordskokksuppe
La Frontera Manzanilla

Vi hadde "sherry to the soup". Jeg hadde lest at La Frontera Manzanilla ble anbefalt til jordskokksuppe. Den er i bestillingsutvalget, men kom til mitt "nærpol" på to dager. 

Det ble en så vellykket kombinasjon at jeg kommer ikke til å servere noe annet til jordskokksuppe enn denne. 


Kamskjell med baconsaus
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine

Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.

Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. 


Eplesorbet

En syrlig liten munnfull for "å rense munnen" før hovedretten.





Helstekt ytrefilet av reinsdyr. Blomkål og sellerirotpurè, asparges, potetterte, rødvinssaus, ripsgele, jordskokkchips
Niepoort Fabelaktig Douro 2017

Rødvin er et klart valg. Det blir anbefalt at en vin til vilt og særlig til rein – må ha en god friskhet i form av syre, og moderat med tanniner (garvestoffer). Sistnevnte får magert kjøtt til å framstå som tørt, så her er det viktigere med fruktighet og friskhet.

Jeg synes denne vinen var vellykket til maten. 



Ost og marinerte valnøtter
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2017

Jeg bruker alltid lokalprodusert ost. Eiker gårdsysteri ble premiert for to av sine oster under OsteVM i Bergen i år. Denne gangen valgte jeg Hvit Eiker og Eiker Mutschli

Fordi det er søtt tilbehør til osten bør også vinen være søtlig. Anbefalt på det lokale polet for en stund siden. Igjen vellykket



Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old

Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke. 
Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen. 





La Frontera Manzanilla
SPANIA
Smak: Delikat, tørr, slank, rik, mineralsk.
Lukt: Aroma av eple, sitrus, sjø og nøtter.
Farge: Lys gul.
Råstoff: Palomino 100%
Pris: kr 180,90
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
FRANKRIKE
Smak: Ørlite utviklet, frisk og slank, preg av sitrus, eple og urter, ettersmak med streif av mineraler.
Lukt: Sval aroma med fint preg av eple, sitrus, blomst og urter, hint av smør.
Farge: Middels dyp strågul.
Råstoff: Chardonnay 100%
Pris: kr 174,90

Niepoort Fabelaktig Douro 2017
PORTUGAL 
Smak: Ung og saftig, preg av modne mørke bær og krydder, fast ettersmak
Lukt: Fruktig aroma preget Fruktig aroma preget av mørke bær, svale urter, litt lakris og trekrydder
Farge: Dyp blårød
Råstoff: Tinta Roriz 20%, Touriga Franca 20%, Tinta Barroca 10%, Touriga Nacional 10%, Tinto Cão 5%
Pris: 142,90
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2017
TYSKLAND
smak: Fruktkarakter som lukt. Bra balanse, sødme og syre. Fin mineralitet.
Lukt: Sitrus, grønne epler, tørket frukt og mineraler. Farge: Frisk strågul
Råstoff: 100 % riesling
Pris: 154,90
Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old
MADEIRA
Smak: Utviklet og preget av tørket frukt, nøtt og litt karamell. Lukt: Aroma med preg av tørket frukt, sitrus og karamell.
Farge: Middels dyp brungul.
Pris: 209,90

Forberedelser


mandag
Dekke bordet Ta opp jordskokk
tirsdag
Kjøpe mat og drikke
rengjøring
onsdag
Lage iskaker
Torsdag
rengjøring
Koke kraft
Lage jordskokkschips
Lage gratinè /eplesorbet
Ta fram alt serviset
Fredag
Marinerte valnøtter
Lage potetterte

Rense jordskokk

Koke krydder til gløgg
Steke kjøtt


Dukene er metervare fra Jysk. Messinglysstaker, små gullfarga glass til telys, gullfarga servietter, burgunder stearinlys, vaser i gyldent. Blomster: strå i gyldent og burgunder






Fredagens arbeidsplan så slik ut:

08:00
Tine kamskjell
Skjære ost
Steke bacon

Steke spekeskinke

Lage appelsinsaus
12:00
Mos gratinè

Koke sellerirot og blomkål

Lage jordskokksuppe

Dele opp potetterte

Lage saus

Hente ripsgele
16:30
Varme tallerkener

Asparges – ut av pakkene


Innkjøp

40 kamskjell (ca 1 kg)
400 kg bacon
2 kg ytrefilet av rein
150 g spekeskinke


1 l appelsinjuice
1 fl soyasaus
1 fl rapsolje
1 kaffe
2 kanel
5 stjerneanis
15 nellikspiker
200 g valnøttkjerner
1 vaniljestang
200 g kokesjokolade
150 g cashewnøtter
500 g melis
 4 blomkål
1 stor sellerirot
3 sitroner
4 kg poteter
I pk ruccola
1 basilikum
1 timian
6 sjalottløk
2 løk
300 g ferske bringebær
500 g aspargestopper
75 g ruccola


1 kg smør
1 l matfløte
2x7,5 l kremfløte +1/3 l
6 egg
½ kg Hvit Eiker
½ kg Eiker Mutschli



servietter
lys
blomster
Fra eget lager:
1/2 l eplemos
1 kg bringebær
2,5 kg jordskokk
2 l eplemost
5 dl ripsgele
div krydder
Maisennamel
1 l kraft av oksehaler

Vin til 20: 
3 fl hvitvin til eplegløgg (Vina Maipo)
3 fl La Chablisienne petit
8 fl Manzanilla La Conoa

3 fl Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett
1 fl Malmsey Madeira

Gjennomføring
Det er helt umulig å gjennomføre en så stor middag uten hjelp på kjøkkenet. Jeg leide ikke inn noen, men satte gjestene i arbeid. 
Opplevde ingen sure miner, snarere tvert i mot. To og to ble med ut på kjøkkenet og hjalp til med anretning og servering.  Og når alle gjør det jeg sier så fungerer dette helt utmerket.




18.00
Gjestene kommer
Velkomst oppe - gløgg

Tenne lys på bordet

18.30
Gå til bords
ønske velkommen
presenterer vin og 1 rett. jordskokksuppe
Skjenke drikke + sette inn vannflasker
Forrett
Varme suppe
Hell i målebeger og i tallerken
Pynt med nøtter og skinke
Bær inn
Ta ut sorbet av fryser
Ta ut tallerken
Presentere  + vin
Mellomrett
Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon
Steke kamskjell.
Legg ruccula på tall
Anrett kamskjell og saus
Ta ut servise
Presentere hvilerett
Sorbet
Mos gratine
Anrett i glass. Sett på asjett. Husk teskje
mynteblad
Ta ut servise
Presentere hovedrett + vin
Hovedrett
Kok opp saus
Varme purè
Varme kjøtt
Varme potet 15 min
Koke asparges
Pynt med timian, ripsgle
Ta ut tallerken
Presentere osterett og vin
Ost
Anrette ost + valnøtter
Koke kaffe
Ta ut tallerkener
Ta ut is fra fryser
Presentere dessert 
Dessert
Skjær i kakestykker
Smelte sjokolade  + ringle over
Legge på bær
Servere
Bære inn kaffekopper,
Fløtemugge, sukkerkopp
Ta ut desserttallerkner
Mer rødvin osv
Fylle på med vann

 Etterarbeid

Jeg blir ikke stresset av oppvask. Den får stå til jeg har tid til å ta den. Alle tallerkener blir stablet for å ta minst mulig plass på benken. 
Hvis det er mulig fyller jeg en maskin underveis, men jeg prioriterer heller å sitte tilbords.  

Jeg vasker alltid sølvtøyet for hånd før jeg legger meg. Det tåler dårlig å ligge lenge med matrester på. Mye av bestikket er gammelt og tåler heller ikke oppvaskmaskin. 

Med seks retter og tyve til bords må jeg fylle fem maskiner før alt er vasket, men det er gjort i løpet av en dag.  Glassene henter jeg direkte  fra spisebordet ettervert som det er plass i oppvaskmaskinen.

Målet er at det skal være så lite matrester som mulig. Handlelista blir korrigert for mengder hvis jeg feilberegnet. Med så mange tilbords blir det uansett litt og det blir gjerne en fest dagen etter også.