Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Fritert svinekjøtt


4 PORSJONER

600 g svinekjøtt 

RIS
Kok ris til 4 personer som anvist på pakken.








MARINADE 

3 spiseskjeer soyasaus
1 spiseskje sesamolje
litt pepper
saften fra en lime




Bland sammen marinaden i en bolle som er stor nok til å rommet kjøttet.
Skjær kjøttet i skiver langsetter, og deretter i strimler på tvers. 
Ha i kjøttet og la det stå i minst 30 minutt. 

 

GLAZE
1 spiseskje riseddik 
3 spiseskjeer honning
2 spiseskjeer ketchup
4 spiseskjeer søt chilisaus
2 teskjer sesamolje
4 spiseskjeer appelsinjuice
3 spiseskjeer soyasaus
1 lime 
1/2 dl vann
2 fedd hvitløk
1-2 chili
1 liten bit ingefær


Rør sammen, riseddik, honning, ketchup, chilisaus, olje, appelsinjuice og saften fra lime i en bolle.

Stek hakket hvitløk, finsnittet chili og 2 ss raspet ingefær i et par minutt. Ha i glazen og kok opp.

  


PANERING
 ca 60 gram potetmel (5 1/2 ss)
60 gram Maizena  (6 ss)
 ½ teskje salt. 
1-2 egg i en bolle


Bland potetmel, Maizenna og salt i en bolle og visp egg lett i en annen. 
dekk kjøttet med melblandingen, så i egget og deretter i melblandingen igjen.

  


FRITERING
Ha ca 4 dl olje, nok til å dekkke kjøttet under friteringen i en ikke for stor kjele.

Varm opp oljen. 
Når oljen er varm - friter kjøttet (ca 1/4 del om gangen) til paneringen blir sprø og blir gylden, ca 3 minutter. Ta ut kjøttet og la oljen renne av på et bakepapir eller tørkerull.
Når alt kjøttet er fritert og risen er ferdig kokt - 
kok opp glazen og ha i kjøttet.   

Bland sammen til alt er dekket og varmt. Gjør gjerne dette raskt slik at kjøttet fortsatt er litt crispy.

Server med ris, frisk chili og vårløk. Selv om jeg hadde glemt chile - smakte det helt utmerket.




Minimuffins med bringebærkrem

ca 45 stk

125 g margarin
2 dl sukker

2 egg
2 dl melk
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver 
3 ts vaniljesukker
1 Sett stekeovnen på 200 grader. 
2 Finn fram alt du skal bruke.
3 Legg margarin på en tallerken, sett det i mikrobølgeovnen i 20 sek på 800 w. Da får det majoneskonsistens,  
4 Ha margarin over i en bakebolle og tilsett sukker. Pisk det godt med en ballongvisp. 
5. Pisk inn et egg om gangen. 



6 Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. 
7 Hell i melken.  Pisk kraftig. 


Finest form på muffinsene blir det om man setter papirformene i et metallbrett. Papirformer fra ClasOhlson. Muffinsbrett kjøpte jeg her

Legg papirformene i brettet og legg deigen i formene med to dessertskjeer slik at formene blir 2/3 full. 








Settes på nederste rille i stekeovnen og stekes mellom 12 og 15 min. Steketiden er lengre enn jeg i utgangspunktet tenkte, men det skyldes at papirformene står i metallbrettet. Minimuffins i papirformer som står rett på et stekebrett skal ha kortere steketid. 
Følg nøye med. 

Løft muffinsene over på kakerist så fort som mulig.

Dette er så stor porsjon at metallbrettet må brukes en gang til 

Lag smørkremen
150 g margarin evnt melkefri Melange
ca 6 dl melis
2 ts bringebærpulver



Pisk margarin med majoneskonsitens luftig.
Ha i bringebærpulver og pisk godt. 
Sikt inn melis i porsjoner og pisk godt.
Smak evnt til med mer bringebærpulver. 








Sett ønsket sprøytespiss i en sprøytepose og sett posen i en høyt målebeger. Da er det lettere å fylle posen med kremen. 

  

Et alterntiv til bringebærkrem er vaniljekrem. Bytt ut bringebærpulveret med vaniljesukker. Pyntes med litt kakestrø.

Et tredje alternativ er å tilsette 4 ts kakao i deigen. Begge smørkremen kan brukes.

Gresk salat


til 4 personer


1 hjertesalat
3 plommetomat
1 slangeagurk
100 g fetaost, nøytral
1 liten rødløk



Dressing:
1/2 dl olje
1 ss rødvinseddik
1 ts oregano
salt, pepper






Bland dressing:
Ha olje, rødvineddik og krydder i et glass med tett lokk og rist sammen. 
Helles over salaten like før servering. 

Snitt hjertesalat fin.
Skjær tomater, agurk og rødløk i tynne skiver
Smuldre fetaosten.
Legg alt lagvis i en glassbolle.
Dryss evt over noen sorte oliven.

Grillet chevre

Til 4 porsjoner

190 g chevre (feks TINE chevre naturell)
4 skiver loff
4 ss flytende honning

Marinerte valnøtter:
12 stk valnøttkjerner
1/4 dl sukker
1/4 dl sherry, cognac eller lign.

Honningdressing:
3 ss olje
2 ss flytende honning
1 ss rød vineddik
litt salt og pepper

Annet tilbehør:
1/2 pose babyleaf
1 pære 
3 ss ristede pinjekjerner
3 ss flytende honning
fersk timian

 

1. Lag marinerte valnøtter 
2. Lag honningsdressingen. Rør godt sammen slik at alt blandes godt. Sett kjølig frem til servering.
3. Vask og tørk pæren. Del i to langsetter og fjerne stilk, blomst og kjernehus. Del i skiver. 

 


4. Toast
Skjær 4 skiver av loffen. Neste gang vil jeg skjære av skorpe og tilpasse loffskiven til osten. Til denne osten burde skivene vært litt avlange. Smør en tynt lag med smør på begge sider av loffskivene. 
Stek loffskivene i tørr stekepanne til de begynner å farge. Det må være relativt høy temperatur på plata slik at de de får farge på utsiden, men forstsatt er myke inni. Ringle litt honning på hver toastskive og stek dem videre. Snu rundt på dem ofte. 

  
Legg loffskivene på en stekeplate med bakepapir. 
5. Skjær chevre i skiver og legg på loffen. 

6.Sett stekeovnen på 250°C med grillementet på.
7.Gjestene må sette seg tilbords
8.Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i 5 min (sett på varselur).
9.Ta stekebrettet ut av ovnen og ringle over litt flytende honning. Stek deretter i 2-3 minutter til, til chèvren er smeltet inni og har en gyllen, lett karamellisert overflate.

10. Anretning:
Legg salat midt på tallerkene. Legg på pæreskivene. Ringle over honningdressing. Dette kan være klart når loffskivene med ost settes i ovnen.
Plasser loffskivene på tallerkene.
Fordel valnøtter og strø over med noen pinjekjerner.
Server mens osten fortsatt er varm. 

Bringebærpulver

Til et stort kakebord trengte jeg en smakstilsetning og da fant jeg oppskrift på Bringebærstøv hos Gladkokken  Som vanlig gjør jeg meg noen erfaringer og har min egen versjon.


1 kg bringebær 



Sett ovnen på 80 grader varmluft.
Kjør bærene i en matmølle til det blir en jevn masse. 
Gni massen gjennom en melsikt med en skje eller slikkepott slik at det blir minst mulig igjen i melsikta.


 

Hell "bringebærsausen" over på et stekebrett med bakepapir og fordel den jevnt ut over. 
Sett brettet i ovnen og la døra stå på gløtt. 
Ta brettet ut etter drøyt 10 timer. La det bli kaldt. Da er det helt sprøtt og knekker lett. 

 

legg bringebærbitene i matmøtte og kjør til støv.
Sikt gjennom melsikt og hell over på et passende glass. 

Dette pulveret har en lang holdbarhet og gir en intens smak av bringebær.
  

Jeg heller det som blir igjen i melsikten i et annet glass og bruker som smak/fargetilsetting i kaker der utseende har minder betydening. 

Juligjester 2022

Det er lett å sette inn et ekstra bord i vognskjulet når vi er mange tilbords. Det er også lett å pynte bordet når jeg kan hente blomster i hagen. 








Svinefilet mango chutney er enkelt å servere med kokt ris og salat.








Til dessert var det Pære Belle Hélène.










Grønnsakskraft

3 stk løk
25 g melkefri melange
1 hvitløk
3 stk gulrot
200 g sellerirot
2 persillerot
1 stor purre
1 ss hel pepper
1 håndfull fersk timian
2 l vann
Del løk i båter eller biter, trenger ikke være jevne eller pene.
Fres løken på middels varme i litt melkefri melange. 

Hell i vann og kok opp.

Tilsett grønnsakene og la det koke i 1 time. 

Sil kraften.

Kok kraften, uten lokk, til halv mengde. 
Smak til med salt og pepper


Pære Belle Helene

Denne desserten ble skapt til en komisk operette, La Belle Helene (Den skjønne Helene), som parodierer starten på den trojanske krigen da Helene rømte med Paris.

Søk på nettet viser at det er like mange versjoner som det er oppskrifter. Det ser ut til at pærene, kokt i sukkerlake med vaniljestang, opprinnelig ble servert hele, og at sjokoladesausen ble helt over. I tillegg var det to kuler med vaniljeis. Jeg synes at en hel pære vil være for mye. Dessuten har jeg egenhermetiserte pærer, og de er delt i to. 


til 4:
4 halve hermetiske pærer
4 store kuler vaniljeis
4-5 ss sjokoladesaus
litt hakka mandler eller andre nøtter

Anrettes 





Sjokoladesaus (til 4)
125 g mørk sjokolade
1,25 dl kremfløte

Kok opp kremfløten og ha sjokoladebitene i.
Rør til en jevn saus. 
Hvis den blir for tykk, tilsett litt mer fløte.
Brukes umiddelbart. 

Jeg har også prøvd å smelte sjokoladen i litt cognac, det ble veldig godt tatt i mot.

Sjokoladesaus med cognac
8 ss cognac
150 g melkesjokolade

Ha cognac og sjokolade i en kjele, og varm på svak varme slik at sjokoladen smelter. 
La den bli litt avkjølt. Da tykner den litt. 


Junigjester 2022

Det var så varmt at jeg måtte dekke til middag i skyggen 25.juni.














Ribbe, brokkolisalat og bakte småpoteter

(ikke spesielt pent anrettet)









Pannacotta







26.juni 

Selv om vi hadde hatt plass på kjøkkenet, så er det stas å dekke til frokost i spisestua








Middag i vognskjulet

Kyllinggryte med linser







Pære Belle Helene

Denne gangen smeltet jeg bare sjokolade uten å ta noe mer i, men strødde over hakka mandler.