Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Augustfest 2017

De sirlig brettede servisettene ble tatt av vinden og bare dyttet innunder dekketallerken. Fargene på bordet skulle reflektere kjolen jeg hadde på meg, men jeg burde valgt bare to av dem. Alle lys må stå i ly for trekk og vind; i glasslykter/-vaser. Jeg ser også at karafler med drikke ikke skal settes på bordet før gjestene setter seg til bords.

25 til bords.



Rømmegrøt og spekemat.
Potetsalat
Eggerøre 
Flatbrød

Normalt serverer jeg mat som alle kan spise. Akkurat denne gangen var det et alternativ til ade aller yngste:
Miniburgere
Kakene måtte vi spise innendørs.

Snickerskake                              Kvæfjordkake                                            Sjokoladekake



Vi spiste såpass tidlig at det var helt nødvendig med skikkelig kveldsmat:
Karbonade med løk på hjemmebakt loff

Middag 11.august.2017


Vi drømmer alltid om supervarme når vi inviterer gjester om sommeren. Denne gangen burde det vært litt varmere, men med en varm jakke og varm mat så holdt vi ut. 
Vi var 20 tilbords.

Lyse duker, hvite lys og blomster i Norgesglass og lilla servietter.



Kollegalunsj 19.juni 2017

Til junilunsjen brukte jeg grønne duker og svakt synrinfarga lys og servietter. Blomstene hadde jeg hentet ute i bedet, nydelig Akeleier som passet helt perfekt i fargen.

Med åpne dører og trekk inn på bordet er det aller lureste å bruke lyslykter. Da beskyttes lysene og de renner ikke så mye.



















Jeg glemte å ta bilde av maten, men buffeten inneholdt:

Salatbar: snittet isberg, paprika, tomater, fetaost, dressing og rømmesaus
Oksefilet
Timianpoteter
Dadler med bacon
Kjøttboller i tomatsaus
Varmrøkt laks
Spekeskinke og asparges
Foccacia

Dessert: Bringebærparfait 





Miniburger

Ideen dukket opp da en konfirmant gjerne ville ha Hamburgere på bufféten. En Hamburger ville bli for stor (nesten et helt måltid), men en mini-utgave tok seg godt ut sammen med alle de andre rettene.

Dessuten ble den veldig populær blant de yngste gjestene. Det ble også i årets 4 års dag.






Av en porsjon grunndeig uten sukker som jeg normalt lager 14 hamburgerbrød av blir det ca 40 små.
Deigen kjevles ca 1 cm tykk. Stikk ut med et glass 7 cm i diameter. (Jeg bruker et glass fordi det sliter mindre på benken enn en metallutstikker.)

Etterhev på benken i ca 30 min.. Pensle med egg og strø med sesamfrø.



Stekes ved 250 grader midt i ovnen i ca 6 min. De er ganske små så det steker fort.
De vil heve seg ganske mye opp på midten under steking, men de vil bli flate når det kjøles ned.
  


Oppskrift på burgere finner du her.

Til miniburgere deles deigen i 10. Når jeg lager store porsjoner bruker jeg vekt og beregner ca 42 g/stk.
Legg alum.folie på benken, da er det lett å lage de flate nok. De krymper ganske mye under steking, derfor lager jeg burgerne ca 10 cm i diameter.

Det finnes hamburgerpresser for at de skal bli helt runde i flere størrelser, men jeg har ikke funnet noen som presser de flate nok.





Stekes ca 2 min på hver side i middels varm stekepanne.  Legg de over i en langpanne og etterstek i stekeovn i ca 10 min på 200 grader.

  








Melon-drikk


Til 30 glass à 2 dl:

1 melon
1/4 flaske Rose lime
3 lime
1 potte mynte
1,5 l Schweppes lemon
2,5 l sprite









Skjær av lokket og grav ut fruktkjøttet.
Fruktkjøttet kjøres i foodprosessor. (Det blir ca 2 l )










Legg fruktkjøttet i et stor bolle eller bøtte og bland inn Rose lime og saften av 10 lime.
Dette kan gjøres dagen før selskapet, og settes kaldt.

Finhakk mynten og ha i.

Ha i schweppes og sprite.

Legg isbiter i glassene, og fyll på med melondrikk. Jeg synes at det en enklest å helle i glassene fra mugge. Rør godt rundt før servering slik at det blir melonkjøtt i alle glassene.



Hvis drikken skal serveres fra melonene så fylles de 3/4 full og tilsett iskald Spite like før servering.









Konfirmasjon 13.mai

Det var hektisk her i mai, men belønningen er mange timer med mange hender i arbeid

Buffeten denne gang besto av:
salatbar 
røkt svinekam
skinkestek og rødløkskompott
roastbiff av mørbrad
miniburgere
ostepai
lefseruller
varmrøkt laks
kjøttboller og tomatsaus
dadler med bacon
ribbe med honningglaze
timianpoteter
foccacia
grove rundstykker


Jeg hadde ingenting med kakebordet å gjøre, bortsett fra å plassere kakene pent på benken. Jeg satte kun kakeasjettene sammen med kakene. Kaffe, te og brus sto på kjøkkenbordet. Det er enklest først å forsyne seg med kake, og deretter hente kopp eller glass med drikke.
  

70 års dag 12.mai 2017

Da spørsmålet fra en nær slektning kom om å få ha sin 70 års dag på låven midt i mai visste jeg at det var en risikosport. Været i mai er lunefullt og kan variere fra den varmeste sommerdagen og til sure høstdager.

Det ble lagt ned mange dugnadstimer gjennom våren med å gjøre klar låven til festlokale, og det ble dekket til 70 personer helgen før. Dagen før festen var det +2 grader inne på låven, og vi har ingen mulighet til å få varmet opp rommet til behagelig festtemperatur. Så torsdag ettermiddag ble det dekket av på låven og dekket på inne. Med et nødskrik klarte vi å finne sitteplass til 70. Det er plass til 34 i spisestua. Dessuten dekket vi til 10 på kontoret mitt, til 16 på kjøkkenet og til 10 i stua i 2.etasje.

Jeg rakk ikke å ta bilder av alle bordene, men vi hadde grønne duker alle steder. Hvite margeritter, hvite servietter og hvite lys i Norgesglass. Når det dekkes flere bord så synes jeg det blir penest at alle bordene er helt like.

  

Maten er omtrent den samme som konfirmasjonen helgen før:
Salatbar /dressing og rømmesaus
Miniburgere (m/tomatskiver)


Det var beregnet to stasjoner med mat for at det ikke skulle ta så veldig lang tid å forsyne seg. Det er enkelt på låven der det er veldig god plass. Inne var det en utfordring å finne plass, men den lange benken på vaskerommet ble løsningen. Der ble det akkurat plass til den ene stasjonen. Maten står nok ikke i den logiske rekkefølgen jeg ønsker for plassen måtte utnyttes maksimalt, men det fungerte.
















Jubilanten hadde med seg mange kaker til kaffen, men det glemte jeg å ta bilde av. Det er en utfordring å planlegge et kakebord for hvor mye kake skal man beregne. Er det lurest med mange ulike kaker eller færre kaker og så store at alle gjestene får en liten smak?

En vanlig rund kake kan ofte deles i 12 stykker. Når det serveres kaker etter mat beregner man ca 1,5 kakestykke/person. Så man kan ta utgangspunkt i en kake/8 personer. Så til et selskap med 70 gjester ville jeg ha laget 8-10 kaker avhengig av hvor store de er.

Konfirmasjon 6.mai

Foto: Husfliden
Da planleggingen av denne konfirmasjonen startet så fikk jeg vite at konfirmanten skulle ha denne flott trønderbunaden i blått og gyldent.

Jeg foreslo derfor å bruke ubleka linduker, og servietter,lys og bordkort i gull. De røde rosene skulle reflektere den røde bisen på vest og skjørt.

Det var veldig stas å se at det ble så pent som jeg hadde forestilt meg og at konfirmantens familie var fornøyd. Konfirmanten og konfirmantens mor, som er min kollega, hadde tatt det aller meste av dekkingen selv. Hele familien hadde vært her noen helger i forveien og vasket på loftet. For sånne arrangementer er et rent arbeidsbytte. Jeg liker å lage mat, og her på gården er det flust med oppgaver for mange hender samtidig.
 


  


Da gjestene kom fikk de fikk servert iskald melondrikk under låvebrua. Her hadde vi satt opp bord og stoler, og brukt riktige farger.

  


Miniburgere (m/tomatskiver)




Det ble kaffe og kaker under låvebrua. Der var det passe skygge både for kaker og folk. Dette var faktisk en veldig varm dag. 



ARBEIDSPLAN
Helgen før:
Dekke bordet

Torsdag:
Ta opp ribbe fra fryser
Ta opp kyllingklubber fra fryser
Bake rundstykker
Ta fram fat

Fredag:
Steke oksefilet, røkt svinekam og skinkestek
Vaske tomater
Rødløkskompott
Dressing
Salatsaus
Skrelle og koke poteter til potetsalat
Skjære paprika
Legge fisk på fat
Skjære opp kjøtt
Lage fat med kjøtt
Ta opp burgere og kjøttboller fra fryser
Lage saus til potetsalat
Daddelruller
Koke ribbe
Lage glaze
Lage vegatar
Rense kylling
Steke ostepaibunn + rive ost+ steke bacon
Melonkjøtt
Lage vegetar

 Lørdag

7

 

8

Foccaciadeig

Skjære opp ribbe, ha på glaze

Blande potetsalat

9

Skjære opp poteter til timianpoteter

10

Snitte salat

11

Bake ut foccacia

Legge ut hageputer. Duker + blomster

12

Steke foccacia
Steke ostepai
Steke ribbe

12.30

 

Tomatsaus


Steke dadler
Varme løk
Varme vegetar
Steke poteter. 12.30 – 14.00

13.00

Varme kjøttboller i stekeovnen. Varme tomatsausen.
Blande melondrikk. Helle i mugger. Sette fram glass
Hente fat fra kjelleren

13.30

Ta imot gjester velkomstdrikk

Varme rundstykker, burgerbrød

Sette fram varmrettene. Skjære opp foccacia

14.00

Gå tilbords

14.30

16.00

Sette på kaffe

rydde sammen maten og sette kaldt

bære ut tallerkener og dekke tallerkener fra bordet, og sette så mange som mulig i oppvaskmaskinen, resten i tomt skap

legge bestikket i en boks og sette i tomt skap

16.30

Kaffe og kaker

 

INNKJØP

2 side varmrøkt laks
1,5 kg røkt svinekam
2 kg skinkestek
2 kg indrefilet okse
3 kg rå kyllingklubber,
500 g bacon i stykke
750 g bacon i tynne skiver

 

 

1 pk Knorr fransk dressing
1 fl rapsolje
2 pk tørket timian
1 pk foccacia
1 pk muscovadosukker
1 fl japansk soya
1 fl fytende honning
1 fl ketscup
1 glass glutenfri grønnsaksbuljong
1 fl kirsebærsaft
1 glass sweet mango chutney

 

2 isbergsalat
4 p middelhavsblanding
4 pk cherrytomater
1 pk plommetomater
2 agurk
6 paprika gul
4 kg poteter, Morene eller tilsv
2 kg poterer, Beate
1 pk soltørka tomater
6 røde løk
200 g fersk ingefær
1 pose hvitløk uten fedd
1 sitron
2 potte basilikum
1 bt vårløk
1 pt gressløk
2 purre
1 liten sellerirot
2 gule løk
1 rød paprika

70 dadler

4 x 1/3 rømme uten laktose
3 x matfløte
3 x dob lettmajones
1/2 kg meierismør
14 egg
1 kg norvegia

 1 kasse brus 1/2: pepsi max, Fanta, Villa

 


2 unik alumfolie
1 pk m 4 ruller kjøkkenpapir
1 pk bakeark

 



Kjøttboller i tomatsaus

Jeg laget kjøttboller for første gang i 2002. Da var det en ganske eksotisk matrett og jeg hadde problemer med å få kjøpt fersk mynte.
I oppskriften jeg brukte skulle det være en blanding av oksekjøtt og lammekjøtt. Den aller første gangen brukte jeg en blanding av karbonadedeig og jeg malte lammekjøtt og hadde i. Det skal visst være brød og chili i dem. Det brukte jeg nok også første gangen. Nå synes jeg det er veldig greit at matretter er glutenfri derfor har jeg droppet brødet. Jeg bruker dessuten stort sett kjøttdeig. 


Kjøttbollene
2 kg karbononadedeig event 1,5 kg + ½ kg av lam
4 dl hakket bladpersille
1 stor løk
1 hvitløk
1 dl fersk mynte
5 egg
1 ts spiskummen
1 ts pepper
1 ts salt




Det blir mellom 150-160 kjøttboller avhengig av størrelsen. 
Ha kjøttdeigen i en matlagingsmaskin. Det er for tungt å elte for hånd. Hvis du ikke har matlagingsmaskin må du lage mindre porsjoner.



Finhakk løken og fres den myk i en stekepanne. La det bli avkjølt. 






Finhakk persille og mynte.















Tilsett alt i bollen med kjøttdeigen 










og elt godt sammen











Forme små kjøttboller med en teskje


og legg dem på aluminiumsfolie på benken.

Jeg lager opp ca 50 før jeg begynner å steke.
Jeg bruker melkefritt margarin til stekingen. Da kan også de som er allergiske mot melkesukker (laktose) og melkeprotein spise dem. Jeg synes at olje setter smak på maten, og spruter så mye. 

Ikke legg for mange i stekepanna om gangen - maks 20, da er det plass til å snu dem. Stek bollene på god varme. 

Det tar ca 1 time å steke kjøttboller fra 2 kg kjøttdeig. Jeg bruker ca 30 min på å blande deigen.

Legg kjøttbollene over i en langpanne etter steking. Sett langpanna i stekeovn på 200 grader i ca 10 min for å være sikker på at de er helt gjennomstekt. 














Jeg lager ofte kjøttboller flere dager før de skal brukes. Det er viktig å kjøle raskt ned, fylle i fryseemballasje og legge i fryser. 


Kjøttbollene kan serveres som fingermat. Sett en liten pinne i hver (tannpirkere med mentolsmak kan ikke brukes) og legg på fat. 



Kjøttbollene smaker veldig godt i en kraftig tomatsaus. Den kan også lages i god tid og oppbevares i fryser.

Jeg fryser alltid tomatsaus og kjøttboller hver for seg. Tomatsausen må være varm når kjøttbollene has i , ellers synes jeg kjøttbollene går i oppløsning. 


Tomatsausen
1 hvitløk
1 liten gul løk eller sjalottløk

2 ss rapsolje
5 boks hakkede tomater*
5 ss tomatpure
5 ts sukker
en god neve fersk timian og gressløk
1 ts provence krydder
litt salt og pepper


Finhakk løk og hvitløk og fres den i rapsoljen.
Ha i tomatene, pureen, salt, sukker, urter og kok opp. La dette putre i 10 min.
Hakk urter og tilsett og kok tilsammen i 20 min. Smak til med salt og pepper, og kanskje mer sukker.
Hell over kjøttbollene og server.

* Det er mye vanskeligere å smake til sausen hvis jeg bruker de billigste tomatene. Etter en smakstest bruker jeg derfor Mutti tomater. 


Kjøttboller i tomatsaus er godt til pasta. Beregne 1,5 dl saus og 10 kjøttboller per person.