Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Hvetesnurrer

Jeg ser at andre bruker hvetesnurrer på det jeg Skillingsboller, men jeg klarer ikke å finne på et navn som beskriver utseende bedre enn hvetesnurrer.

Lag søt grunndeig:
50 - 100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel




Se fremgangsmåte for deiglagingen her.
Forheves i ca 30 min på benken.  Lag fyllet mens ut venter.
Fyll: 50 g margarin
       2 ss kanel
       sukker 

Smelt margarin. Ha i kanel og tilsett sukker til er ganske fast, men ikke for hard. Det skal være mulig å bre fyllet utover. 

Sett stekeovnen på 250 grader når du begynner utbakingen.


Elt deigen lett sammen. Hvis man elter for mye blir den vanskelig å kjevle ut.
Kjevles ca 40 x60 cm. Smør fyll på 1/2 parten av leiven. Brett sammen.






Del i 16 like brede strimler. Jeg bruker pizzaskjærer.








Tvinn strimlen.







og legg den sammen i en spiral på stekebrettet

Etterheves i minst 15 minutter på benken. Dekk med et glasshåndkle (det er ikke lurt å legge disse tilbake i skuffen og bruke til opptørking)




Pensle med vispet egg og stek midt i ovnen i ca 10 min.






Avkjøles på kakerist





Sjokoladekake

6 egg
6 dl sukker
450 g margarin evnt melkefri Melange
6 ss kakao
4,5 dl melk evnt rismelk
12 dl hvetemel
4 ts bakepulver





1. Sett stekeovnen på 175 grader
2. Pisk eggedosis av egg og sukker.
3. Mens eggedosisen piskes. Smelt og avkjøl margarin.

















4. Legg bakepapir i en langpanne og pensel papiret med margarin.









5. Sikt hvetemel, bakepulver og kakao i eggedosisen.











6. Hell margarin og melk.





















7. Bland godt, men ikke for lenge.






7. Hell røra i langpanna og stek på nederste rill i ca 40 min.
8. Avkjøl kaka i langpanna på kakerist før du trekker den ut av langpanna med papiret på.








Mens kaka steker lages glasuren:

150 g margarin evnt melkefri Melange
7,5 dl melis
2 ts kakao
2 ts vaniljesukker
4 ss vann eller kaffe




1. Smelt og avkjøl margarin
2. Sikt i det tørre i en bolle.









3. Tilsett vann eller kaffe, og rør sammen. Bruk gjerne mikser.








Sjokoladekremen skal være glatt og myk.










Ta kaka ut av stekeovnen og la den avkjøle på kakerist.



legg et bakepapir oppå kaka og en kakerist oppå der. Snu rundt.








Trekk bakepapiret av kaka.








Smør glasuren på kald kake. Sett kaldt før den deles i passe store biter for servering. Bruk varm kniv da blir kakestykkene penest. Legg kakestykkene på kakefat. (det er ikke særlig elegant å servere rett fra langpanna.)
Denne kaka egner seg veldig for for frysing. Skjær kaka i 4 eller 6 biter, pakk i aluminiumsfolie og frys.









Kaka kan stekes i en større langpanne for å få lavere kake slik at den kan deles i biter. Oppskrift og fremgangsmåter på  Sjokoladekakebiter.


 

Taco

Lenge før Taco var blitt fredagsmat i Norge, så var det lørdagsmiddag hos oss. Det var på det tidspunktet da ungene hadde overtatt ansvaret for kjøkkenet den dagen - for drøyt 20 år siden.

Det er ikke så ofte vi har Taco nå, men vi synes fortsatt at det smaker godt og særlig etter at vi byttet ut Tacokrydderet med hjemmelaget krydderblanding. Det skyldes ene og alene at jeg hadde glemt å kjøpe krydderposen. Etter intens leting etter Tacokrydderblanding som passet til krydderutvalget på kjøkkenet fant jeg denne på Trines matblogg. Jeg hadde ikke hvitløkspulveret, men antok at det ville gå bra likevel - og det gjorde det. jeg kommer aldri til å kjøpe ferdig krydderblanding igjen.

Dette bør være nok til 4.
800 g kjøttdeig
2 ss krydderblanding
1 dl vann

1 isbergsalat
5 tomater
250 g revet ost
16 taco-skjell/skåler/lefser



Krydderblandingen:
3 ss chilipulver
2,5 ts tørket oregano
2 ss spisskummin
2 ss paprikapulver
1,5-2 ss salt
2 ts sort pepper 






Oppbevar krydderblandingen på et tett glass. 
Jeg bruner kjøttdeigen i litt margarin. Jeg synes at olje setter smak på maten, dessuten spruter det.
Det er viktig med relativt høy varme sånn at kjøttdeig faktisk brunes og ikke koker. Jeg synes at en gammel er det beste redskapet til dette. Ikke brun for mye om gangen. 400 g er faktisk i meste laget.
Tilsett krydderblandingen og vannet. La det småkoke til noe av vannet har kokt inn.

Før brukte vi alltid kinakål til taco, nå regner jeg med at de fleste bruker Isbergsalat. Jeg snitter den fortsatt i veldig tynne strimler.
Tomatene skjærer jeg i skiver, deretter i strimler og så i små biter. Det er viktig å bruke en sylskarp kniv.

Riv osten.
Vi foretrekker de flate Tacoskålene. Hvis vi er flere tilbords velger jeg Tortillas i tillegg.

Tacoskålene er varme og sprø på et par minutter når ovnen er 200 grader varm. Jeg står faktisk ved ovnen og passer på. Det er bare noe sekunder for mye som skal til for at de blir brent.
Gryten setter jeg på bordet. Da holder kjøttet seg varmt lengre.








Skillingsboller

Når det gjelder Skillingsboller så kan man si at kjært barn har mange navn. Kanelboller, kanelsnurrer, og kanel i svingene er andre navn på det samme bakverket. Mange forbinder Skillingsboller med Bergen, og det antas at bakverket kom til byen med Hanseatene. Og navnet har nok sammenheng med hva det kostet - 1 skilling.

Jeg bruker en vanlig søt grunndeig:
50 - 100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel

Fyll: 50 g margarin
       2 ss kanel
       sukker til fast, ca 150 g


Lag deigen slik det er beskrevet her
Deigen forheves i ca 30 min på benken. 
Sett stekeovnen på 250 grader når du begynner utbakingen.
Kjevles ca 40 x40 cm.  Smør fyll på hele leiven. 




Rull sammen. 

Del i 16 like store skiver.







Legg på stekebrett og etterhev på benken i ca 15 minutter. 










Pensle med vispet egg og stek midt i ovnen i ca 10 min.






 Avkjøles på rist.


Høyrygg med ingefær og soyasaus

Jeg oppdaget denne oppskriften på godt.no  Det ble faktisk enda bedre enn jeg hadde trodd.
Dette er nok til 8 p, og det tok nesten 4 timer.

2 kg høyrygg
2 løk
70 g renset ingefær
1 hel hvitløk
1/2 ts pepper
5 stjerneanis
50 g brunt sukker
1 dl glutenfri soyasaus
2 ss tomatpurè
4 dl oksekraft/buljong
1 bunt koriander
olje

Jevning:
5 ss maisennamel og litt vann

Til servering
1 bit fersk ingefær
olje

Sett stekeovnen på 150 grader.
Del kjøttet i store biter.
Hakk løken, riv ingefær og press hvitløken.
Stek kjøttet  på middels til sterk varme i litt margarin.

Legg kjøttet over i en jerngryte.









Fres løken til den er blank og myk.
Tilsett hvitløk og ingefær og la det frese i 5 minutter til. Tilsett mer margarin hvis nødvendig og rør.



Ha i stjerneanis og pepper.





Tilsett soyasaus, sukker og tomatpure og rør godt.











Hell løkblandingen  over kjøttet og tilsett kraft slik at den  dekker kjøttet.

Gi det et oppkok.









Legg på lokk og sett gryta i stekeovnen.
Sjekk om kjøttet er mørt etter tre timer.










Rens og skjær ingefær i svært tynne strimler.
Varm opp litt olje og fritèr strimlene











De må være helt stekt og sprø.
Ta de opp av olje med en gaffel
Legg kjøttet over i en bolle og












jevn kraften.

Legg kjøttet  i sausen.











Godt. no foreslo kokt ris til. Jeg serverte bakte grønnsaker og potetmos.

Bakte grønnsaker


6p

2 rødløk
750 g gulrøtter
500 g sopp
1 stor persillerot

olje
50 g smør
1 ss buljongpulver




 Del opp alt i passe biter. Det ser penest ut ved servering at bitene er like store.

Ringle over litt olje.

Legg på smør i biter.


 Stekes ved 200 grader i 45 - 60 minutter.