Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Hvetesnurrer

Jeg ser at andre bruker hvetesnurrer på det jeg Skillingsboller, men jeg klarer ikke å finne på et navn som beskriver utseende bedre enn hvetesnurrer.

Lag søt grunndeig:
50 - 100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel




Se fremgangsmåte for deiglagingen her.
Forheves i ca 30 min på benken.  Lag fyllet mens ut venter.
Fyll: 50 g margarin
       2 ss kanel
       sukker 

Smelt margarin. Ha i kanel og tilsett sukker til er ganske fast, men ikke for hard. Det skal være mulig å bre fyllet utover. 

Sett stekeovnen på 250 grader når du begynner utbakingen.


Elt deigen lett sammen. Hvis man elter for mye blir den vanskelig å kjevle ut.
Kjevles ca 40 x60 cm. Smør fyll på 1/2 parten av leiven. Brett sammen.






Del i 16 like brede strimler. Jeg bruker pizzaskjærer.








Tvinn strimlen.







og legg den sammen i en spiral på stekebrettet

Etterheves i minst 15 minutter på benken. Dekk med et glasshåndkle (det er ikke lurt å legge disse tilbake i skuffen og bruke til opptørking)




Pensle med vispet egg og stek midt i ovnen i ca 10 min.






Avkjøles på kakerist





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar