Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Tikka masala med salat og ris

Jeg hadde nok ikke kommet til å lage indisk mat om jeg ikke hadde fått en oppfordring om det. Og det er jeg glad for. Dette smakte veldig godt. Jeg fant flere filmer hvordan man lager retten, men få skrevne oppskrifter. Den beste fant jeg på Trines matblogg. Som henne lager jeg heller ikke mat nøyaktig som i den opprinnelige oppskriften, så her er min versjon.

Til 4 personer.

 Marinade til kyllingen
2 dl yoghurt naturell
1 fedd hvitløk, revet
1 ss frisk ingefær, revet
2 ss sitronsaft
½ ts salt
½ ts chilipulver
¾ ts malt korianderfrø
1 ss frisk, finhakket koriander
2 ts tandoori masala
700 g kyllingfilet, i biter




Ha yoghurten i en bolle.
Press hvitløk og ha i.


 Riv ingefær og ha i.
 Ha i krydder, sitronsaft og koriander
 Bland det godt og hell det i en tykk plastpose.










Skjær hver kyllingfilet i 4 biter og legg de i marinaden.

La kyllingen ligge i marinaden i minst 4 timer.

Klem på posen slik at marinade dekker alle kyllingbitene. 
La kyllingen marinere i minst et par timer, men gjerne over natten (oppbevares i kjøleskapet ved marinering mer enn et par timer). 


Saus til kyllingen:
4 ss olje
½ ts malt spisskummen
½ ts muskatblomme
½ ts malt muskat
1 fedd hvitløk, revet
1 ss revet ingefær
2 bokser hermetiske hakkede tomater, 760g
½ ts gurkemeie
Salt og chilipulver etter smak
1 dl rømme
1 dl fløte
10 cashewnøtter, finmalt
1 ss fersk koriander, finhakket

Mål opp spisskummen, muskatblomme og muskat. 







Riv ingefær og press hvitløk







Varm opp oljen i en gryte og tilsett krydder.  Nyt den deilige duften og rør godt sammen. Vær forsiktig med varmen. Dette svir fort.








Tilsett så hermetiske hakkede tomater (uten urter) hvitløk, ingefær og gurkemeie. La sausen putre 2-3 minutter, og tilsett rømme og fløte. Rør godt sammen.

Legg kyllingbitene på et stekebrett (jeg legger på folie for enklere rengjøring) 

Hell resten av marinaden i sausen.

Kyllingen stekes i ca 10 minutter ved 200 grader.











Legg de stekte kyllingfiletene i sausen. Smak eventuelt til med salt og chilipulver. 


Tilsett malte cashewnøtter (kan sløyfes) og la retten trekke på svak varme i ca 5 minutter eller til kyllingen er varm helt gjennom. 

Hvis man lager dette dagen før servering. Ville jeg kjølt ned saus og kylling hver for seg. Så ville jeg varmet sausen helt opp før jeg la i kyllingbitene. Da hindrer jeg at kyllingen går i stykker under oppvarmingen av sausen, og kjøttet får kortere oppvarmingstid og forblir mør og saftig. 

Serveres med raita, en grønn salat, basmatiris, mangochutney, chana masala og nanbrød

Salat
Grønn salat, snittet (170 g Middelhavsmiks er nok til 8)
1 agurk, i terninger
3 plommetomat, i terninger
1 rødløk, i terninger





Skjær tomat, agurk og røk i små terninger.

Blandes sammen grønn salat. Drypp eventuelt over litt god olivenolje.

Hvis man skal servere til veldig mange så er det lurt å legge opp i forskjellige skåler slik at folk kan blande sin egen salat.

Kokt ris - 4 personer

3 dl basmatiris (3/4 dl per person)
6 dl varmt vann
1 l varmt vann
1 krm gurkemeie
1/4 ts salt
litt olje
50 g sprøstekt løk (fra pose)
Ha risen i en bolle og hell på varmt vann (feks fra vannkoker)
La det stå i ca 20 min.
Hell risen i et dørslag slik at vannet renner ordentlig av.
Kok opp vann i en stor kjele, har isen, gurkemeie og salt i.
Kok i ca 10 min til risen er mør.
Hell risen i et dørslag.
Ha litt olje i en kjele og tilsett halvparten av risen.
Strø på løken og ha på resten av risen. Sett på lokket
Da risen stå på veldig svak varme til risen er helt tørr, 15- 20 min.

Chana masala

Til 4 personer

litt olje
1 stor løk
2 fedd hvitløk
30 g ingefær
1 liten grønn chili
1 ss krydderblanding 2 (kan smake til mer mer hvis ønskelig)
2 tomater
1/2 -1 dl vann
230 g kikerter (1 pk)

I denne retten skal det være mye krydder: chili pulver, gurkemeie, garam masala, koriander, chili flak, kummin og salt. Jeg har valgt å blande krydderblandingene først for så lettere å kunne smake til retten underveis.

Jeg fikk ikke tak i den ferdige krydderblandingen garam masala så den blandet jeg først.
Krydderblanding 1:
2 ts koriander
2 ts spisskummen
2 ts kardemomme
2 ts kanel
1/2 ts allehånde
1/2 ts chili
1/2 ts sort pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts malt muskat
Det skal bare brukes 1 ts av denne i denne oppskriften, så mengdene bør reduseres om ikke man skal lage mye indisk mat. Jeg oppbevarer krydderblandingen i en liten plastpose.

Krydderblanding 2 består av:
1/2 ts rødt chili pulver
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts garam masala (krydderblanding 1)
1/2 ts koriander
1/2 ts chili flak
1/2 ss kumminfrø
1 ts salt

Bland alt krydderet bortsett fra salt.
Jeg mener at denne mengden vil holde til dobbel porsjon, andre vil kanskje ha i alt. 

Ha olje i en varm gryte og tilsett finkakket løk.

Fres til gyllen.
Riv ingefær og press hvitløk.

Ha i gryta.








Del tomatene i biter

Ha i krydderblandingen og 1/2 dl vann.
Tilsett tomater.
La det småkoke til tomatene er møre. Tilsett evnt mer vann.
Mos blandingen med stavmikser.


Ha blandingen tilbake i gryta.

Hell kikertene i et dørslag for å fjerne alt vannet. Skyll godt.
Ha kikerter i gryta.

Småkok i ca 30 minutter på svak varme.  Smak til med salt.

Server med fersk kuttet koriander på toppen.



Passer godt til Tikki masala.

Raita

Til 8-9 personer

1 ts spisskummenfrø
500 g tyrkisk yoghurt
2 plommetomat
1/2  - 1 slangeagurk
1/2 rødløk
2-3ss finhakket fersk koriander
salt og pepper







Varm opp en stekepanne. Ha i spisskummenfrø og rør rundt mens frøene blir varmet opp.Sett stekepanna tilside.


Skjær tomat, agurk og løk i små terninger. (det er enklest å skjøre smått opp hvis kniven er sylskarp). Ha alt i en bolle.
Tilsett yoghurten.
Tilsett finhakket koriander.
Ha i de avkjølte spisskummenfrø.
Smak til med salt og pepper.
Bland godt og ha over i en serveringsbolle.



Serveres sammen med indiske retter som Tikki masala.

Nanbrød

-skal egentlig lages i den spesielle tandoriovnen, og serveres helt nystekte til middagen. Vi må bruke vanlig stekeovn og noen ganger ta nanbrødene frem fra fryseren.

Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften fra Trines Matblogg, men jeg har beskrevet fremgangsmåten litt mer detaljert. 





Trinn 1
·     1 pakke tørrgjær
·     4 ss lunken melk
·     2 ss sukker

Trinn 2
·      7 dl hvetemel
·      1/2 ss bakepulver
·      1/2 ts salt
·      1,5 dl melk
·      1,5 dl yoghurt naturell
·      1 egg, sammenvispet
·      2 ss smeltet smør
·      litt smeltet smør til pensling
Bland tørrgjær, lunken melk og sukker i en liten bolle 











Dekk med plast og la blandingen stå lunt i 10 minutter.







Imens gjøres resten klart.

Sikt hvetemelet sammen med bakepulver og salt I noen oppskrifter anbefales minst 4 ganger. (bruk 2 boller og sikt fra bolle til bolle). Jeg ganske sikker på at siktingen gjør at nanbrødene blir så luftige og myke.


Varm opp melk og yoghurt sammen.
Smelt margarin og visp sammen egget.
Tilsett gjærblandingen, melk/yoghurt, egg og smør  i hvetemelet og elt godt.

Det anbefales å bruke kjøkkenmaskin i ca 10 minutter, til deigen er blank og smidig.

Til en så liten porsjon elter jeg for hånd, det går helt greit.



Dekke bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca en time, til dobbel størrelse. 

Sett på stekeovnen på maks ca 30 minutter før utbaking. Sett et stekebrett inn i ovnen ca 10 min slik at det blir ordentlig varmt. 






Ha deigen på melet underlag og elt eventuelt inn litt mere mel om deigen er litt løs. 





Del deigen i 8 emner som trilles til boller. 




Kjevle bollene ut til flate, litt avlange brød, ca 3-5 mm høye. 





Ta det varme stekebrettet ut av ovnen og legg på to nanbrød.
Pensle  med smeltet smør, og sett det umiddelbart inn i ovnen. (Dette tror jeg er et viktig punkt for at nanbrødene skal bli myke og saftige)






Sett brettet inn på øverste rille. Stek først i 2 minutter. Sjekk, og stek videre kanskje 1 min til passe farge. Jeg står ved ovnen og passer på. Trekk brett ut og snu brødene. Stek i 2 min til. 
Avkjøl nanbrødene på rist. Oppbevares under et klede eller aluminiumsfolie frem til de skal serveres. Kan også fryses.



Indisk middag 13. mars

Å bytte arbeidskraft er kjempesmart. Jeg lager mat, denne gangen sammen med ei niese, og får hjelp til de nær sagt uendelig prosjektene på gården. Jeg var lenge sikker på at jeg hadde tatt meg vann over hodet. Indisk mat hadde jeg ikke laget før. Løsningen ble et par testmiddager. Dette er den første med inviterte gjester.

Bordet ble også forsøkt dekket litt Østen-inspirert med brun blank duk, lys i gull, rust og brunt. Brune servietter.
ferdigkjøpt mango chutney



Gul babyshower

Jeg hadde vel ikke trodd at jeg noensinne skulle være med på å stelle istand en babyshower, men da datteren ba om hjelp for å kunne overraske ei god venninne så fikk jeg gjort det også.

Gult er den vordende mors yndlingsfarge, dessuten vet de ikke hvilket kjønn som kommer. Min datter har vært i min kjeller for å finne fat og boller som ville passe på bordene.

 Først var det lunsj med ostpai, kjøttboller i tomatsaus, chorizopølse, stekte poteter og salat.









Så var det kaker og kaffe. I tillegg til hvetesnitter og gluten- og melkefri snickerskake, så var det cupcakes og makroner i riktige farger. Jeg har alltid ment at makroner er oppskrytt, men det var før jeg fikk smake disse. Helt fantastisk sprø og seige inni, og med et helt vidunderlig fyll.


   
  
Bordet var selvsagt også dekket i de samme fargene. 

Vinter

Her er det bilder av bord jeg har dekket om vinteren. Det inkluderer advent, men ikke jul. Jul finner du her.


Desember 2016



Januar 2014


Gruppeoppgave - tema: WinterWonderLand 2013

 Adventslunsj 2013

Januar 2012
























Desember 2012

2012





















November 2008 - 70 årsdag


Januar 2007 - gullbryllup