Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 13.oktober

BORDDEKKING

Duk: svakt syrinfarget
Blomster: lyng
Servietter og lys: burgunder
Bestikk til 5 retter

Vår faste ølekspert hadde denne gangen plukket en øl fra eget lager. Trappist Westvleteren 8 kan kun kjøpes direkte fra Sint Sixtus klosteret i Belgia. Klosteret produserer mye mindre enn det er etterspørsel etter, så kjøp avtales på telefon på forhånd. 
Tabellen vil bli helt utfylt ganske snart. 
Navn
og type øl
Bryggeri
farge
lukt
smak
Alkohol-innhold
pris
Trappist Westvleteren 8 
Westvleteren
 mørk
Søtlig preg
er en søt øl med en rikt maltaktig kompleksistet kirsebær, rosiner, fiken, melon og en anelse krydder. 
8,8%
0,33l
250,- 0,5dl/p  = 37kr 
Tipi
Belgisk wit

Tipi mikrobryggeri

lys til ravgul
fruktig
krisp, lett og toner av sitrus
5%
0,5 l
50,- 0,17l/p   = 17kr
Ardenne Blond
Haandbryggeriet 
disig, lys gylden farge. 
Høyt hvitt skum

Behagelig aroma av belgisk overgjær og krydder, særlig koriander
Kompleks, sval og kremet Lang ettersmak med tydelig bitterhet og streif av salt
koriander
7,5%
0,5 l
79,90
0,17l/p  = 27kr

Aurora Boralis 
Belgo-American IPA
AJA bryggeri
Dyp gyllen farge. Mørk til å være en IPA
frisk og fruktig humlearoma
humlet med mango og ananas-noter
7,5 %
0,33l
54,90
Andeches Dobbelbock
Kloster Andechs


mørkt kobber, med brennende røde aksenter.
Fast og finporet skum
Tørket frukt og karamell
Fyldig og fløyelsaktig.
Mørk sjokolade
7,1%
0,5l
50,-
0,17l per person = 17kr
Vestmølle Tripel
Klassisk belgisk tripel
AJA bryggeri
Lys gyllen farge



maltpreget med aprikos og ananas
søtlig, maltaktig med et lite sting
9%
0,33l
57,90
0,17l per person = 29kr

Når det gjelder vin så har vi ikke tilsvarende ekspertise. Jeg leter etter informasjon på internett ved å legge inn søk som : vin og avokado, vin og elg. Vinen må velges etter den viktigste eller dominerende matvaren. Jeg har nå en liste som består av konkrete navn på viner, men også druetype. Da er nettsiden til Vinmonopolet for å fortsette letingen. Jeg er på jakt etter viner i de absolutt nedre prisklassene, den begrenser utvalget ganske mye uten at det til slutt går utover smaksopplevelsen.
På Polet går jeg gjennom lista min og får bekreftet eller avkreftet om det var gode forslag. Denne gangen holdt alle bortsett fra vinen til multeisen. Så jeg fulgte rådet jeg fikk og ble veldig fornøyd.
I tabellen under i kolonnen anbefalt til har jeg satt inn hva som står i pollisten. I kursiv det jeg googlet meg fram til 
Navn
og type vin
Produsent:
Anbefalt til*
farge
lukt
smak
Alkohol-innhold
pris
Albino Armani
Prosecco

Musserende
100% Glera
Albino Armani


ITALIA
Skalldyr
Fisk
drikke

Lys grønngul
Aromatisk, innslag av sitrus og mandler.
Frisk, fruktig og dropsaktig.

11%
20cl
49,50
75 cl
139,-
Stellenrust Block 28 Chenin Blanc 2016

100% Chenin Blanc
Stellenrust Wines



SØR AFRIKA
Fisk, fugl
Skalldyr



fiskesuppe
Middels dyp strågul
Aroma preget av eple og sitrus, innslag av fat, krydder og mineraler.
Saftig og fint fokusert, preg av eple, sitrus og fat. Ettersmak med god lengde.

13%
75 cl
145,-
Dom. de la Villaudière Sancerre 2016
100% Sauvignon Blanc 
Jean-Marie Reverdy




FRANKRIKE
Fisk
Skalldyr
Grønnsaker



avokado
Midels lys strågul
Aroma preget av sitrus, blomst, nesle og stikkelsbær, hint av eple og urter.
Ung og fruktig, preg av saftig frukt, sitrus, urter og stikkelsbær.
13%
75 cl
195,-
Hereford 2016


Malbec, Syrah, Sangiovese
Bod.la Resa






ARGENTINA
Fugl, ost
Storfe





elg
Middels dyp rød
Fruktig aroma preget av røde og mørke bær, hint av plomme og urter
Bløt, fruktig og umiddelbar, innslag av røde bær og urter.


12%
75 cl
95,-
Cuvée Christer Berens Primitivo 2016

Malvasia 10%, Primitivo 85%, Negroamaro 5%
Farnese





ITALIA
Storfe, vilt,svin




rødkittost
Mørk blårød
Aroma med preg av mørke bær og svale urter, innslag av lakris og trekrydder
Ung og ren, preg av mørke bær, lakris og urter, litt varm ettersmak.

13%
75cl
124,90
Saracco
Muscati d`Asti 2016

perlende

Moscato
Agr,Pado Saracco




ITALIA
Dessert
Ost




Multer
Lys grønngul
Fruktig aroma preget av drue, blomst, eple og litt mandel.

Ung og aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.

5%
75cl
129,90


Suppe: Fiskesuppe med blåskjell

Forrett: Avokadokrem med varmrøkt laks
Hovedrett: Indrefilet av elg, timianpoteter, bakte grønnsaker, Jordskokkpure, rødvinssaus










Ost: Eiker Mutschli med pærekompott og marinerte valnøtter
Dessert: Multeis og krumkake














INNKJØP:
4 hvitløk
10 vårløk
10 sjalottløk
2 avokado
1 lime
6 rødløk
4 pk minigulrøtter
1 kg sopp
3 persillerot
1 dill
1 basilikum
1 timian
1 gressløk
500 g grønn paprika
1 pk gulrøtter
1 sellerirot
1/3 l sæterrømme
3 l matfløte
2x1/3 l kremfløte

450 g Eiker mutchli

10 egg




sherry til valnøttene
500 g laks
500 g torsk
15 kamskjell
800 g varmrøkt laks
2 kg elgfilet
1 kg oksehaler
2 nett blåskjell
1 pk pinjekjerner
1 pk pistasjnøtter uten salt
1 boks valnøttkjerner

2 glass multesyltetøy (ca 750 g)


FORBEREDELSER:

Tidspunkt
Oppgave
 Søndag

 mandag
 Dekke bordet
 tirsdag
 vaske hus
 onsdag

 torsdag
hente varer
lage is og steke krumkaker
sette på kraft
marinere valnøtter

MATLAGING FREDAG:
  • sile kraft og koke til halvparten
  • brune og steke kjøtt
  • ta kamskjell ut fra fryser
  • skjære opp grønnsaker
  • rense og koke jordskokk og mose
  • skrelle, skjære opp og koke pærer
  • lage saus
  • lage hvitvinsbase til fiskesuppe
  • avokadokrem
  • skjære opp fisk til suppe
  • skjære opp fisk til forrett
  • skjære opp ost
  • sette fram glass til velkomstdrikk
  • Sette tallerkner til fiskesuppe i varmetepper
  • sette inn poteter i stekeovnen ca 18.30
  • sette inn grønnsaker i stekeovnen ca 18.30
  • Varme opp fløte ca kl 18.50

SERVERING:
Alle sitter tilbords. Oppgavene med skjenking av drikke og servering er fordelt på flere.
Servere øl 1  i cognac-glass og vin 1 i champglass (2.etasje)
Gå tilbords. Presentere mat, øl, vin
Skjenke øl 2 og vin 2

Steke kamskjell. Varme fiskekraft. Ordne blåskjell.
legge fisk i varme tallerkner. Frese blåskjell. Tilsette fløte. Kok opp og server.
Sette varmeteppe på flate tall til hovedrett
Ta ut dype tallerkner.
Presentere mat, øl, vin
Skjenke øl 3 og vin 3


Anrette laks og avokadokrem. Pynt med gressløk. Server.
Ta ut flate tallerkner
Presentere mat, øl og vin
Skjenke øl 4 og  vin 4
Varme opp kjøtt, poteter, grønnsaker, saus, jordskokkpure.
Anrette. Husk timian. Server
Ta ut flate tallerkner
Presentere mat, øl, vin.
Skjenke øl 5 og vin 5


Anrette øst, pære og valnøtter. Server
Sette på kaffe.
Ta ut is fra fryser
Ta ut asjetter
Presentere mat, øl og vin.
Skjenke øl 6 og vin 6

Varme opp multer.
Sette på kaffekopper og 
Anrette. Hell litt varme multer over isen.
Skjenke kaffe.

Note to self: Ta ut poteter og grønnsaker når de er ferdige og varm de heller oppigjen. 

Spekemat

Med spekemat tenker jeg i første rekke på kombinasjonen av ulike typer speket kjøtt og pølser, men også på tilbehøret som eggerøre, potetsalat og flatbrød.

Normalt beregnes mellom 120 - 170 g spekemat til hver. Min erfaring er at det er i meste laget uansett om man har spist rømmegrøt først. Jeg mener at man kan ta utgangspunkt i 100 g/person og kanskje redusere litt hvis det er rømmegrøt først.

Denne gangen hadde jeg tre typer speket kjøtt: spekeskinke /svin), fenalår (sau) og speket biff (storfe). Dessuten hadde jeg to typer speket pølse. Jeg foretrekker å kjøpe pølsene hele slik at jeg kan skjære skiver selv. Jeg synes at tykkere skiver gir mer smak og er dessuten penere på bordet. Jeg tar halvparten av den totale mengden som spekeskinke, og fordeler

til 20 personer
1 kg spekeskinke
300 g fenalår
300 g røkt storfekjøtt
200 g viltpølse
200 g rødvinspølse

I tillegg laget jeg potetsalat av 3 kg poteter og eggerøre av 40 egg noe som var altfor mye. Jeg synes at det passer best med tomat og slangeagurk til spekemat. Dessuten sto det rømme, flatbrød og smør på bufféten.

Flatbrød




7 dl vann
750 g grovbakstmel eller grov sammalt hvete
250 g hvetemel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbakingen












Ha mel og salt i matlagingsmaskin og tilsett kokende vann.

La det avkjøle litt.

Elt deigen sammen.

Legg deigen i en plastpose og oppbevar i kjøleskap til dagen  etter.


Sett takka på litt mer enn middels varme. Flatbrød må steke langsomt for å bli gjennomstekt og sprø. Jeg regulerer varmen underveis.

Del deigen i passe store emner avhengig av hvor stor takka er. Det er lurt å starte med litt mindre emner (75 g) inntil man synes at resultatet blir tynt nok.

Ha godt med byggmel på benken og kjevle fra midten og utover. Da er det enklere å få et rundt flatbrød. Jeg synes at det er lettest å bruke et rutet kjevle. Pass hele tiden på at leiven ikke fester seg i benken.


Rull leiven opp på bakstefløy for å flytte den til den varme takka. 











Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. Pass varmen så det ikke blir brent. 









Brett leivene sammen når de er ferdig stekt, og legg de på en kakerist.

Når de er helt avkjølt legges de i et rent og mykt klede (feks laken), og oppbevares mørkt og tørt. 





Rømmegrøt

De fleste oppskrifter på rømmegrøt har like stor mengde rømme og melk. Det blir en ganske kraftig grøt. Jeg har laget en lettere versjon, men som likevel har den "rette" smaken.


3 dl seterrømme
2 dl hvetemel
6 dl helmelk
2 ss seterrømme
litt salt








Hell rømmen i en teflonkjele og kok under lokk i 10 minutter.
Sikt i halvparten av melet og rør kraftig til blandingen er glatt og jevn. Kok til smøret skiller seg ut. Normalt skal smøret øses ut, men jeg lar det være i. Sikt i resten av hvetemelet og rør kraftig slik at grøten blir uten klumper.
Spe med melken i flere omganger. Kok opp og rør godt mellom hver speing.
Tilsett resten av rømmen like før servering. Da får grøten den karakteristiske rømmegrøtsmaken, selv om dette er en noe magrere og lettere variant.

Serveres med smeltet  meierismør, sukker, kanel og rød saft

Passer godt i selskap med spekemat.



60 års dag

Jeg inviterte til lunsj på min 60 års dag. Jeg husket at jeg synes det var stas å få være med i ordentlige selskaper da jeg var barn, og jeg ville at mine barnebarn skulle få den opplevelsen.
Jeg inviterte derfor til lunsj og kalte det lilla fest.

Kartong, papir og konvolutter til invitasjoner og bordkort kjøpte jeg på Søstrene Grene for over et år siden. De syrinfarga dukene ble kjøpt salg på Kid også for et år siden.

Vi ble akkurat passe mange til å få plass i spisestua. Været den siste uka fristet ikke til utemåltid, men heldigvis skinte sola akkurat da gjestene kom slik at vi kunne ta et glass bobler ute.

Av erfaring bruker jeg glassvaser til lys også inne om sommeren. Det blir alltid satt opp en dør, og trekken  gjør at åpne lys renner veldig. Jeg hadde ganske mange like for folk er klar over at jeg dekker lange bord og trenger et stort antall. Så jeg har fått de fleste som gaver over mange år.  De siste, nesten like, fikk jeg kjøpt på salg bare et par dager før selskapet.

Drømmen var å sette tre Allium i lave vaser på hvert bord og det var akkurat det jeg fikk tak i.

Jeg hadde forberedt lunsjbuffeten på forhånd, men hadde gode kolleger på kjøkkenet hele dagen.

Salatbar
Helstekt mørbrad av okse
Skinkestek og rødløkskompott
Varmrøkt laks
Ostepai
miniburgere
ribbe med honningglaze
kjøttboller i tomatsaus

kyllingklubber
dadler med bacon
timianpoteter
foccacia
grove rundstykker






Til kaffen var det kaker: Mandelkake med sjokoladekrem, festkake med marsipan, Sjokoladekake,pastorens kake, snickerskake og glutenfri marsipankake














Forberedelser:

I god tid

  • kjøpe lys og servietter
  • skrive ut oppskrifter og 
  • lage arbeidsplan
  • lage handleliste
  • skrive tale




2 uker før
  • steke miniburgere og burgerbrød
  • bake grove rundstykker
  • lage kjøttboller og tomatsaus
  • bake parmesanstenger
  • bake pølsebrød
1 uke før

  • dekke bordet
  • bestille varer
  • lage navnelapper til matfatene og laminere


Noen dager før:
  • finne fram og merke alle serveringsfat. Det er så greit å ha bestemt seg for og funnet fram hva som skal brukes av serveringsfat. Her står de i kjelleren og må vaskes før bruk. Jeg legger 

Tre dager før:
  • ta opp ribbe fra fryser

To dager før:
  • ta opp kyllingklubber fra fryser
  • hente varer
  • bake kaker

Dagen før (med god hjelp av ei venninne):
  • steke kjøtt
  • koke ribbe + lage glaze
  • blande salatdressing og salatsaus
  • vaske tomater og legge i skål
  • rødløkskompott
  • paibunn+fyll
  • Lage dadler
  • kyllingklubber
  • skjære opp kjøtt og lage fat
  • skjære om laks og legge på fat
  • pynte marsipankake
  • ta opp burgere og burgerbrød fra fryser
Arbeidsplan:
Lørdag 19.august
7
Frokost
Ta opp Parmesanstenger fra fryser

8.15
Dra til frisør

9


10
Se på planen.

Oppskriftshefte.
Skjære opp ribbe. Duppe i glaze. Legges i langpanne. Settes i kjeller.
Sette focc - deig
10.30

Snitte salat – legge i plastposer.
Skjære paprika – legge i skål.
skjære opp ananas - legge i skål
pinjekjerner i skål
Glutenfri focc.
11
Skjære poteter i båter. 2 langpanner
Bake ut focc.
11.30
Kommer fra frisør
Fylle eplemost på karafler. Blande saft

12



.
Ta plasten av bordet (må være to). Sette på bordkort, servietter, blomster, lys (se tegning)
Bake ut glutenfri focc. Settes i kald ovn uten etterhevf.
12.30

Varme kjøttboller + saus
Steke poteter. Bruk stekeovn i bryggerhuset.
Skjære opp og duppe ribbe i glaze

13.00
Åshild kommer hjem
Sette fram glass til velkomstdrikk.
Ta ut musserende + alkoholfri eplecider
Saftflasker med sugerør til de minste barna.

Steke ribbe – ovn
Steke focc



Fra 13.15
Vi er klar til å ta imot gjestene





Gjestene kommer
Hente opp drikke fra kjeller:
Øl med og uten, eplemost, vin, vann. Settes på benk i kontoret.
Steke dadler m/bacon
Varme parmesanstenger – ovn 2.De skal bare bli varme, ikke stekt på nytt. Legges i stor kurv.
  
Servere bobler i hagen sør.
13.30

Steke kylling – ovn 2.
13.45

Sette fram maten på bordet som tegningen (ligger på kjøkkenet) viser. Ikke ta av folie.
Husk allergilapper.


Tenne lys på bordene
14.00
Gå tilbords
Skjenke vin, øl
Sette vann, eplemost, saft på bordene.
Steke ribbe.
Varme rundstykker.
Varme poteter
Skjære opp foccacia

Varme burgere og burgerbrød. Legges på fat med coctailpinne
Allergilapper
14.30

Sette fram varmrettene.
Ta av all plast og folie. Legg på bestikk.
15.00

Rydde litt på fatene etter 1.gangs servering.
ca 16.00
Sette på kaffe. Fylle alle termokanner.
Bruk målebeger til å fylle vann på trakteren.
Vi går fra bordet
Rydde sammen maten. Pakke inn og sette i kjøleskap. Legge tallerkener (skrap av matrester) og bestikk i plastkasser  (glass i pappesker) og bæres i kjeller.

16.30

Ta kopper, asjetter og bestikk fra plastkassene under bordet.
Sette kaker på matbordet. Se tegning. Lage fruktfat. Frukt i kjeller.
Allergilapper
17.00
Kaffe og kaker
Håper at dere vil drikke kaffe med oss.
18.30


ca 21.00



Kveldsmat med pølser for de som overnattet
Vi rydder selv.



Det var ganske mye som skulle i stekeovn. Ikke alt måtte være like varmt, likevel var det helt nødvendig å ha en egen plan på dette. Jeg har to stekeovner på kjøkkenet og en tredje stekeovn i bryggerhuset ble også brukt for å det til å gå opp. 

Handleliste:
1,8 kg krydderlaks
1 kg bacon i skiver
2 kg skinkestek
2 kg mørbradstek
2,4 kg kyllingklubber
7 kg ribbe


Kjøpt før:
kjøttdeig til burgere og kjøttboller
 4 x1/3 l kremfløte laktosefri
6 x1/3 k lettrømme laktosefri
1 kg norvegia
2 rekesalat
1,5 kg melange uten melk
7,5 dl kremfløte
2 store glass fetaost
4 x 3 dl matfløte

 2 pk isbiter
 30 grillpølser
 36 egg
1 kg marsipan - hvit
lilla matfarge
 4 aluminiumsfolie
4 pk kjøkkenrull Unik
 2 potter frisk basilikum
1 pk vårløk
2 store purre
2 kg rød løk
2 isberg
2 pk babyleaf
3 pk middalhavsblanding
1 kg gul paprika
1,5 kg cherrytomater

 7 poser tørket timian
3 pk sprøstekt løk
1 pk salti kjeks glutenfri
2 pl melkefri kokesjokolade
1 glass provance krydder
2 glass mango chutney original
1 glass hele sylteagurker
2 fl glutenfri soyasaus
2 fl flyende sirup
500 g hasselnøttkjerner
150 g pinjekerner
dadler

7 fl Grans moments
12 fl Coreto
5 fl Dönnhoff Riesling

18 fl Aass uten
10 flasker pils

6 l eplemost
ripssaft

Det ble rester, men de av gjestene som ble til mandag hadde ikke noe imot det. Ribbe ble delt i porsjoner og fryst. Den er en nytelse å varme i stekepanna. Kjøttboller i tomatsaus brukes til pasta. osv Alt blir brukt.