7 dl vann
750 g grovbakstmel eller grov sammalt hvete
250 g hvetemel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbakingen
Ha mel og salt i matlagingsmaskin og tilsett kokende vann.
La det avkjøle litt.
Elt deigen sammen.
Legg deigen i en plastpose og oppbevar i kjøleskap til dagen etter.
Sett takka på litt mer enn middels varme. Flatbrød må steke langsomt for å bli gjennomstekt og sprø. Jeg regulerer varmen underveis.
Del deigen i passe store emner avhengig av hvor stor takka er. Det er lurt å starte med litt mindre emner (75 g) inntil man synes at resultatet blir tynt nok.
Ha godt med byggmel på benken og kjevle fra midten og utover. Da er det enklere å få et rundt flatbrød. Jeg synes at det er lettest å bruke et rutet kjevle. Pass hele tiden på at leiven ikke fester seg i benken.
Rull leiven opp på bakstefløy for å flytte den til den varme takka.
Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. Pass varmen så det ikke blir brent.
Brett leivene sammen når de er ferdig stekt, og legg de på en kakerist.
Når de er helt avkjølt legges de i et rent og mykt klede (feks laken), og oppbevares mørkt og tørt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar