Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Dansk bestefarskake/Kokoskake

250 g sukker
250 g margarin
250 g hvetemel
4 eggeplommer
3 ts bakepulver
3 dl melk

Belegg:
4 eggehvitter
125 g sukker
6 ts vaniljesukker
100 g kokosmasse




Sett stekeovnen på 200 grader.

legg bakepapir i en kakeform og smør godt med smeltet margarin.











Margarin og sukker røres hvitt.














Tilsett eggeplommene og røres inn.













Sikt sammen hvetemel  og bakepulver og tilsett det vekselsvis med melken.












Ha røren i en kakeform 28 cm
Stekes i ca 15 min.












Pisk eggehvittene stive og bland i sukker, vaniljesukker og kokosmasse.












Ta kaka ut av ovnen og fordel kokoskremen over. Det gjør ikke noe om hinnen på kakebunnen sprekker.

Stek kaken videre i ca 15 min til.


 Ta kaka ut og avkjøl den på kakerist.





Fyrstekake i langpanne

450 g margarin
300 g sukker
8 eggeplommer
4 ss melk
4 ts bakepulver
5 ts vaniljesukker
600 g hvetemel
fyll:
8 eggehvitter
400 g melis
10 dl malte mandler
2,5 ts vaniljesukker


Sett stekeovnen på 175 grader.
Pisk myk margarin og sukker hvitt.











Rør inn eggeplommene














Tilsett melk.














Sikt i hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.













Elt godt.















Legg 3/4 av deigen i langpanne 35x45 cm. Dypp hendene i litt hvetemel og trykk deigen ut i forma. Det skal være et ganske tynt lag. 

Elt mer hvetemel inn i resten av deigen og legg den i fryseren i ca 15 min







Pisk eggehvitter stive og pisk inn i melis. Rør i de malte mandlene. 

Hell mandelmassen på kakebunnen.











Kjevle den iskalde deigen ut og skjær strimler. 











 Legg strimlene på mandelmassen. Pensle med litt egg.

Steke på nederste rille i 35 min.











Avkjøl hele langpanna på kakerist. Løsne langs kanten før kake trekkes ut av forma


Skjær i biter og legg på fat.

Kan fryses.






Grønnsakskarbonader

ca 8 karbonader
2 gulrøtter
1 rød løk
3-4 soltørkede tomater i olje
1 dl revet ost
2 egg
1 ss potetmel
1 ts persille
1 ts tørket timian eller 1 ss fersk
1 ts salt
1/2 ts pepper




Finhakk løken og tomatene. Riv gulrøttene. 
Bland ingrediensene godt og stek umiddelbart. 










Bruk en stor skje og legg blandingen i stekepanna. Stek på middels til høy temperatur i ca 1 min, reduser varmen og fortsett steking til det er mulig å snu dem. Stek videre til gjennomstekt. Sukkerinnholdet i gulrøttene gjør at kakene lett blir svidd om temperaturen er for høy. 

Serveres som et alterntiv til karbonader med kjøtt. 

Kvæfjordkake

Kjært barn har mange navn. Den første gang jeg spiste den var navnet Pastorens kake, så var det verdens beste. Egentlig er det Kvæfjordkake, og sannsynlig eneste kaka med egen venneforening. Du kan derfor mer om kaka på Kvæfjordkakas venner

Jeg brukte oppskriften jeg fant der, og brukte en langpanne som er 33 x 44 cm innvendig. Når kaka ble delt i to synes jeg den ble litt snau for det fatet jeg har. Neste gang vil jeg derfor bake to kaker i en litt mindre form. jeg kommer til å doble oppskriften for å få litt tykkere bunn og mer marengs. 



100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel  (kan byttes ut med glutenfritt mel)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker






Marengs: 
4 eggehviter
200 g sukker
75 g mandler (ikke nødvendig)


Fyll: 
4 dl kremfløte
Vaniljekrem av 2 poser vaniljesaus eller kjøp ferdig vaniljekrem.


Sett stekeovnen på 175 grader.

Pisk smørkrem av smør og sukker.

Tilsett en og en av eggeplommene og pisk godt.



Tilsett melk.
Ha i hvetemel eller glutenfritt mel.
Legg bakepapir i en langpanne og pensel det med smeltet margarin.

Ha deigen i og smør den utover i en tynt lag.
Vask bolle og visper godt før du pisker eggehvitter stive. Tilsett sukker litt etter litt mens du pisker.
Fordel marengsen over kakebunnen. (ikke flatt utover, men i litt topper)


Stekes midt i ovnen i ca 25-30 minutter. Marengsen skal blir gylden.
Sett langpanna på en kakerist i avkjøling

Lag vaniljekrem og la den bli helt kald.

Pisk kremen. Bland krem og vaniljekrem

Del kaka i to og legg den ene delen på et kakefat. Legg på eggekrem og den andre delen av kaka.

Kvæfjordkake tåler å stå i kjøleskapet et par dager, men bør være nyfylt når det er fest.






Suksesskake med sjokolade


Mandelbunn
200 g mandler
5 eggehviter
200 g melis
Krem
100 g kjøleskapskaldt smør
5 eggeplommer
1 dl H-melk
100 g sukker
10 g maisenna
Glasur
200 g sjokolade (velg gjerne glutenfri, da kan kaka spises av flere)



Sett stekeovnen på 200 grader og tegn en sirkel (25 cm i diameter) på to bakepapir.
Hakk mandlene i en matmølle eller mal de på mandelkvern. .


 Del eggeplommer og eggehvitter.















Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk eggehvitene til de begynner å forme hvite topper. Tilsett melisen litt etter litt og pisk til du får en luftig og blank marengs.

Vær klar over at det minste fett i bollen eller på vispene vil gjøre at eggehvittene ikke blir helt stive






Hell i de malte mandlene og vend dem inn med en slikkepott.













Legg bakepapirene med tusjstreken ned på stekebrett. Fordel røren likt på begge og dra den utover med en slikkepott.

Stek i ca 20 min midt i ovnen. Kaken skal ha en fast overflate når den er ferdig. Trekk kakebunnene på bakepapiret over på kakerister for å avkjøle.






Glasur
Mens kakene avkjøler smelter jeg sjokoladen. Det er ikke noe problem å la den smelte i en kjele rett på plata, men da må det være veldig svak varme. Sjekk at alle bitene har smeltet, men ikke rør i sjokoladen før den skal helles på kaka.










Gul krem
Kok opp sukker og fløte. Tilsett













Tilsett en og en eggeplomme og visp godt.  Rør mens blandingen varmes opp og tykner litt. Sett i kjøleskap.






 Pisk smør helt hvitt. Tilsett den avkjølte eggeblandingen litt  om gangen. Pisk godt. Kremen skal være ganske fast.
Smør kremen på den ene nøttebunnen. Legg den andre oppå.
Rør sammen den smelta sjokoladen, hell den på kaka og trekk den utover med en smørkniv.












Veganburger

2 pk kokte kikerter (ca 400 g)
1 løk
1 skive sellerirot 
3 fedd hvitløk
1 paprika 
1 ts timian
1 ts paprikapulver
1 ts pepper
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver 
1 ts salt
2 ts persille
4 ss maizena
2-3 ss rapsolje



Finhakk løken.
Riv selleriroten.
Skjær paprika i små biter.
Press hvitløken.
Ha litt olje i en panne og fres grønnsakene til de er myke.  









Kjør kikerter i matmølle til erten er findelt, men ikke purè. hell de over i en arbeidsbolle.














Ha grønnsakene i matmølla og del i mindre biter. 








Ha det over i en bolle.

Tilsett krydderet, maizena og olje.  Kna alt godt sammen og sett bollen i kjøleskapet i 30 minutter.

Ta en neve røre i hånda (fukt hendene) og trykk den litt flat. 
Stekes i rapsolje eller melkefri margarin ca til de får brun og litt sprø skorpe.

Kollegalunsj 10.juni 2016


Lunsjbuffet

Helstekt indrefilet av okse (brunet i melkefritt margarin)
Helstekt ytrefilet av får (brunet i melkefritt margarin)
Ribbe med honningglaze  (Allergener: soya)
Varmrøkt laks (kjøpt ferdig)
Veganburger Allergener: ingen
Grønnsakskarbonade (Allergener: melk, egg)
Ovnsstekte poteter med timian Allergener: ingen)



Dessert

Rabarbrasuppe med vaniljeis, jordbær og sjokolade (Allergener: melk. Derfor også Risis som er helt uten melk og egg)








Kakebord
Fyrstekake (Allergener: melk, gluten, egg)
Suksesskake  (Glutenfri. Allergener: melk, egg)
Bestefars kokoskake (Allergener: melk, egg, gluten)
Snickerskake (Glutenfri, melkefri Allergener: egg)
Brownies (Glutenfri, melkefri. Allergener: egg)
Gelekake (Glutenfri. Allergener: egg, melk)
Kvæfjordkake (Glutenfri, uten nøtter. Allergener: egg, melk)



Borddekking
Jeg tok utgangspunkt i fargene under låvebrua: murveggen og veden.
Duker i ubleket indisk bomull
Servietter: teglsteinsrøde
Vaser: terakottapotter
Lys: skåler i terakotta. Kubbelys i kremgult, beige, teglsteinsrøde
Blomster: Sommergeorginer i mørk orangerød




























Matberegning til 48

Til salaten
2 isbergsalat (det burde vært 3)
2 lollorosso
3 ruccula
1,2 kg paprika
10 pk cherrytomat
4 slangeagurk
3 pk salatblanding (pinjekjerner, gresskarkjerner, nøtter)

Rømmesaus: 4x3 dl laktosefri rømme, 2 dobpk lettmajones, 2 potter basilikum, 2 bt vårløk

8 kg poteter
3 kg indrefilet av okse  (det burde vært litt til)
2,5 kg marinert fårefilet
7 kg ribbe

10 liter rabarbrasuppe
5 l vaniljeis
1 l risis (som er helt uten melk og smaker mye bedre enn laktosefri is eller tofu-is)
3 kurver jordbær
200 g laktose og glutenfri sjokolade

Det var totalt sju kaker, begrunnelsen for det var at jeg ville vise at man kunne lage kaker som de fleste kan spise. Det kunne klart seg med fem, men det er ikke noe problem med kakerester her i huset. Jeg valgte å lage Kvæfjordkake uten mandler i marengsen fordi det var så mange andre kaker med nøtter.  Jeg ser nå at det burde vært en kake uten egg.