Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Gullbryllup 21.juni 2025

 

Gode venner fylte 70 år i Covid- perioden, og fikk ikke brukt middagene de fikk i gaver.  Så da de i år hadde vært gift i 50 år, ble det fest på låven. 

Det var strålende sol da vi tok imot gjestene på tunet til et glass iskald musserende.

 

 Jeg hadde pusset messingkandelabre slik at de skinte som gull, serviettene var gullfarget og blomstene fra hagen. Vi dekker normalt enkelt på låven, men denne gangen var det med dekketallerkner og sølvtøy. 


     

Jeg synes det er ekstra stas å lage og legge på menykort. Da kan gjestene følge med på hva de spiser og hvilken drikke som serveres.

Kamskjell med appelsin og baconsaus

Blomkålshot med spekeskinke

    

                                                                                          Eplesorbet







                                                       

  

Ostetallerken                                                          Vaniljeis med bringebærsorbet


Brocard Petit Chablis

Leth Grûner Veltliner

Gran Passicone Rosso

Bacalhoa Moscatel






Planlegging

Jeg skriver handleliste, arbeidsplan og kjøreplan flere uker før selskapet. jeg bruker dem som er skrevet til et tidligere selskap som utgangspunkt, og jeg ser på bilder jeg har tatt tidligere for å beregne når de ulike rettene skal serveres.  

Innkjøp

2 kg sellerirot + 1
2 pk ruccula
4 sitroner
2 pk gulrøtter
4 løk

1 sellerirot
10 rødløk
40 små poteter
3 Brokkoli

1 l appelsinjuice

 

1 vaniljestang

pistasjkjerner

pinjekjerner

 servietter

3 poser kamskjell  (900 g)
600 g bacon
3,5 kg indrefilet
4 kg oksehaler

200 g spekeskinke

500 g Smør uten salt
1 l H-melk
9 dl kremfløte
300 g mørk sjokolade

Eget lager:
Pærer
Eplemos
Rabarbrasaft
Bringebær

Forberedelser

lørdag

Pakke servise*
24 champagne (brukes ute(
24 hvitvin
24 rødvin
24 vann
24 dessertvin
24 Bogstad dyp til forrett

24 asjett med farrisglass til suppe
24 Celeste til hovedrett
24 avlang IKEA til ost
24 martiniglass til sorbet + asjett
24 Bogstad flat til dessert
24 sett bestikk til 6 retter
Lysestaker, blomstervaser, salt og pepper
Kaffekrus og asjetter

Kjøre servise til låven

søndag

dekke bordet nesten ferdig. Legge på plast

mandag

Skrive ut menykort og bordkort

Tirsdag

Rengjøring

Onsdag

hage

Torsdag

Innkjøp

Lage iskaker

Lage eplesorbet

Fredag

Ta opp rabarbrasaft fra frys

Lage rødløkskompott

Koke kraft til saus

Plukke blomster i hagen og sette i vasene

 

*Jeg har god emballasje (kasser i plast eller papp) for alt servise. Da er det enkelt å flytte, det kan stå på låven noen dager uten å bli støvet og det er lett å pakke ned etter bruk. Brukt servise settes ned i de samme kassene for transport tilbake til kjøkkenet dagen etter. Det eneste jeg vasker samme kveld/natt er sølvtøyet.

Arbeidsplan lørdag

Denne planen forutsetter tre personer. To på kjøkkenet og en på låven.

Mat:

Andre forberedelser:

 fra 9.00

Kjøre eplesorbet i blender

Ta av plast på bordet på låven.
Sette på glass, lys, bordkort, servietter og blomster

 

Tine kamskjell
Steke bacon
lage appelsinsaus

Sette ut chpglass i kasse kl 12

 

Steke kjøtt

kl 13 Kom på kjøkkenet for å spise

 

Poteter

Sellerirotpure

Fylle melkespann ½ full med vann og kjøre opp. Bruk slange som ligger i spannet. Bruk gul sekketralle. Plasser ved hjørnet av kjøkkenbenken
Hent alle isblokker i fryser i bryggerhuset og legg i.

 

Skjære opp ost
Pærekompott
rabarbrasirup

Sette opp 24 kaffekopper og testasjon på den sorte benken.

 

Lage rødvinssaus

 Sett fram asjetter til kake og servietter

 Kl.16.00

Pakke utstyr etter liste

Kjøre mat og utstyr på låven.
på benken: appelsinsaus, stekt bacon, pærekompott, hk nøtter, kjøtt, poteter
i kjøl: timte kamskjell, ost
frys: sorbet, iskaker

 

 Skifte klær

Tenne alle lysene på bordet.

Kl 17.30

Hente 4 flasker vin i kjøleskap låven + 1 alkoholfri. Servietter

Sette fram champagneglass på bord på tunet.

 

samle sammen champ glassene, sette i pappkasse og sett i kjeller.

 

 

Trakte kaffe på kjøkkenet. Fylle på de sorte termokanner og sette på den sorte skjenken på låven.

 

Behov for utstyr

Fordi middagen skulle være på låven var det viktig at alt som skulle brukes ble pakket og kjørt bort i god tid. 

Kamskjell:

2 stekepanner
1 pinsett
Salt, pepper, smør
Ruccula
Bacon i boks
Appelsinsaus i kjele
1 serveringsskje

Smør til steking

stavmikser

blomkålsuppe

1 kjele m/suppe
1 øse (ta med flere)
1 målebeger
gressløk

Eplesorbet

2 bokser m/frossen eplesorbet
2 spiseskjeer

Hovedrett

Kjøtt pakket i folie i langpanne
Saus i kjele
Øser og minst to målebeger
Poteter i kjele
Kjele m/lokk +Brokkolibuketter i plastpose
Smør, ingefær
Rødløkskompott i kjele
Sellerirotpure i kjele
Pinsett
2 Skarpr kniver
Stor fjøl

ost

Ostebiter i plastbokser
Rabarbrasirup i plastflaske
Pærekompott i kjele
Hakket nøtter i boks
2 spiseskjeer

Dessert

2 iskaker

 

Plasthansker
mange Kluter og håndklær
Vann i beholder

kaker

Kaker i frys
Termokanner med kaffe og tevann
Teposer, sukker, sitron

 

 

Kjøreplan

Kjøreplanen dreier seg om hva som skal skje fra gjestene kommer. Tidspunktene for hver rett er omtrentlige, men viktig å sette. Spesielt viktig i et selskap med mange planlagte taler. (Det er artig å se at tidsskjemaet holdt veldig bra - desserten ble servert 23.09)

 

 

Kjøreplan

Utstyr

Forberedelser

17.30

Skifte klær

 

 Sette fram chpglass og hente musserende (kjøl i kjeller)

 

 

 

 

18.15

Servere musserende – på tunet

 

18.45

Gå inn på låven

 

 

19.00

Velkommen til bords

Om middagen

Forrett + vin

 

 

 

 

Skjenke hvitvin

Eplemost

 

 Petit Chablis

 

 

 

19.15

Stekepanne, smør. Steke kamskjell
Sette tallerkner til kamskjell på benken.
Legg ruccula i en haug på midten.
Legg på kamskjell
Ha på baconsaus

server.

Sette fram kasse til brukte tallerkner på benken.

Plasthansker
Stekepanne, Smør, pinsett
Salt og pepper
Kjele med appelsinsaus liten øse
Bacon
Visp

Tine kamskjell, legge i plastboks

Lage appelsinsaus

Steke bacon

 

 

 

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse.

 

 

 

Skjenke vin – tørr sherry

eplemost

 

 Riesling

Eplemost av Discovery

 

 

19.50

Varme

Anrette

Servere

spise

 

Sette poteter i stekeovn

Steke sopp - plastboks

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

 

 

 

 

20.20

 

20.45

Ta sorbet ut av frys

Anrette sorbet i stettglass. 

Servere

Sette fram kasse til glass.

Legg kjøtt i stekeovnen

Stettglass

Lage sorbet onsdag

Kjøre sorbet i hurtigmikser – fredag formiddag. Sette i frys på låven.

 

Samle glass og sette i kasser på benken.
Matavfall
Legg bestikk i liten plastkasse.

Skjenke vin og eplemost

 

rødvin

 

 

 

 

 21.15

 

Varme saus
rødløkskompott
Poteter
Dampe brokkoli i smør og litt ingefær
Skjære opp kjøtt
Anrette

Servere hovedrett

Sette ost på benken
Spise

Celeste – hvite tallerkner

Skjærefjøl, kniv

Grytekluter

hansker

 

 

Tid for taler

 

 

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse.

 

 

 

Skjenke vin

 

 Mer rød

 

 

 22.10

Anrette ost

 

Servere

spise

Ost i biter i plastboks

Pærekompott

rabarbrasirup

Skjære ost i biter 

Lage pærekompott

Lage rabarbrasirup

Sette i kjøl på låven

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

 

 

 

Skjenke dessertvin

 

dessertvin

 

Trakte kaffe

 

 

 

 23.00

Anrette dessert

 Servere dessert

Spise dessert

Lage is

 

Fredag - Sette i frys på låven

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

Sette alle matrester i kjøleskap/frys.

 

 

 

Sette fram kaffe og kaker

 

 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar