Jeg synes det er ekstra stas å lage og legge på menykort. Da kan gjestene følge med på hva de spiser og hvilken drikke som serveres.
Kamskjell med appelsin og baconsaus
Ostetallerken Vaniljeis med bringebærsorbet
Brocard Petit Chablis
Leth Grûner Veltliner
Gran Passicone Rosso
Bacalhoa Moscatel
Planlegging
Jeg skriver handleliste, arbeidsplan og kjøreplan flere uker før selskapet. jeg bruker dem som er skrevet til et tidligere selskap som utgangspunkt, og jeg ser på bilder jeg har tatt tidligere for å beregne når de ulike rettene
skal serveres.
Innkjøp
|
2 kg
sellerirot + 1 1 sellerirot |
1 l appelsinjuice |
1 vaniljestang pistasjkjerner pinjekjerner servietter |
|
3 poser
kamskjell (900 g) 200 g spekeskinke |
500 g
Smør uten salt |
Eget
lager: |
Forberedelser
|
lørdag |
Pakke servise* 24 asjett med farrisglass til suppe Kjøre servise til låven |
|
søndag |
dekke bordet nesten ferdig. Legge på plast |
|
mandag |
Skrive ut menykort og bordkort |
|
Tirsdag |
Rengjøring |
|
Onsdag |
hage |
|
Torsdag |
Innkjøp Lage
iskaker Lage eplesorbet |
|
Fredag |
Ta opp rabarbrasaft fra frys Lage
rødløkskompott Koke kraft til saus Plukke
blomster i hagen og sette i vasene |
|
|
*Jeg har god emballasje (kasser i plast eller
papp) for alt servise. Da er det enkelt å flytte, det kan stå på låven noen
dager uten å bli støvet og det er lett å pakke ned etter bruk. Brukt servise settes ned i de samme kassene for transport tilbake til kjøkkenet dagen etter. Det eneste jeg vasker samme kveld/natt er sølvtøyet.
Arbeidsplan lørdag
Denne planen forutsetter tre personer. To på kjøkkenet og en på låven.
|
Mat: |
Andre
forberedelser: |
|
|
fra 9.00 |
Kjøre eplesorbet i blender |
Ta av plast på bordet på låven. |
|
|
Tine kamskjell |
Sette ut chpglass i kasse kl 12 |
|
|
Steke kjøtt |
kl 13 Kom på kjøkkenet for å spise |
|
|
Poteter Sellerirotpure |
Fylle
melkespann ½ full med vann og kjøre opp. Bruk slange som ligger i
spannet. Bruk gul sekketralle. Plasser ved hjørnet av kjøkkenbenken |
|
|
Skjære opp ost |
Sette opp 24 kaffekopper og testasjon på
den sorte benken. |
|
|
Lage
rødvinssaus |
Sett fram asjetter til kake og
servietter |
|
Kl.16.00 |
Pakke utstyr etter liste |
Kjøre
mat og utstyr på låven. |
|
|
Skifte klær |
Tenne alle lysene på bordet. |
|
Kl 17.30 |
Hente 4 flasker vin i kjøleskap låven + 1
alkoholfri. Servietter Sette fram champagneglass på bord på tunet.
|
|
|
|
samle sammen champ glassene, sette i
pappkasse og sett i kjeller. |
|
|
|
|
Trakte kaffe på kjøkkenet. Fylle på de sorte termokanner og sette på den
sorte skjenken på låven. |
Behov for utstyr
Fordi
middagen skulle være på låven var det viktig at alt som skulle brukes ble
pakket og kjørt bort i god tid.
|
Kamskjell: |
2 stekepanner Smør til steking stavmikser |
|
blomkålsuppe |
1 kjele m/suppe |
|
Eplesorbet |
2 bokser m/frossen eplesorbet |
|
Hovedrett |
Kjøtt pakket i folie i langpanne |
|
ost |
Ostebiter i plastbokser |
|
Dessert |
2
iskaker |
|
|
Plasthansker |
|
kaker |
Kaker i frys |
Kjøreplan
Kjøreplanen dreier seg om hva som skal skje
fra gjestene kommer. Tidspunktene for hver rett er omtrentlige, men viktig å
sette. Spesielt viktig i et selskap med mange planlagte taler. (Det er artig å
se at tidsskjemaet holdt veldig bra - desserten ble servert 23.09)
|
|
Kjøreplan |
Utstyr |
Forberedelser |
|
17.30 |
Skifte klær |
|
Sette fram chpglass og hente
musserende (kjøl i kjeller) |
|
|
|
|
|
|
18.15 |
Servere
musserende – på tunet |
|
|
|
18.45 |
Gå inn på låven |
|
|
|
19.00 |
Velkommen
til bords Om
middagen Forrett
+ vin |
|
|
|
|
Skjenke hvitvin Eplemost |
|
Petit Chablis |
|
19.15 |
Stekepanne,
smør. Steke kamskjell |
Plasthansker |
Tine kamskjell, legge i plastboks Lage appelsinsaus Steke bacon |
|
|
|
|
|
|
|
Samle tallerkner og sette i kasser i
benken. Matavfall Legg bestikk i liten plastkasse. |
|
|
|
|
Skjenke vin – tørr sherry eplemost |
|
Riesling Eplemost av
Discovery |
|
19.50 |
Varme Anrette Servere spise |
Sette poteter i stekeovn |
Steke sopp -
plastboks |
|
|
Samle tallerkner
og sette i kasser i benken. Matavfall Legg bestikk i
liten plastkasse |
|
|
|
20.20 20.45 |
Ta sorbet ut av frys Anrette sorbet i stettglass. Servere Sette fram kasse til glass. Legg kjøtt i stekeovnen |
Stettglass |
Lage sorbet onsdag Kjøre sorbet i hurtigmikser – fredag
formiddag. Sette i frys på låven. |
|
|
Samle
glass og sette i kasser på benken. |
||
|
Skjenke vin og eplemost |
|
rødvin |
|
|
21.15 |
Varme
saus |
Celeste – hvite tallerkner Skjærefjøl, kniv Grytekluter hansker |
|
|
|
Tid for taler |
|
|
|
|
Samle tallerkner og sette i kasser i
benken. Matavfall Legg bestikk i liten plastkasse. |
|
|
|
|
Skjenke vin |
|
Mer rød |
|
22.10 |
Anrette ost Servere spise |
Ost i biter i plastboks Pærekompott rabarbrasirup |
Skjære ost i biter Lage pærekompott Lage rabarbrasirup Sette i kjøl på låven |
|
|
Samle tallerkner og sette i kasser i
benken. Matavfall Legg bestikk i liten plastkasse |
|
|
|
|
Skjenke dessertvin |
|
dessertvin |
|
|
Trakte kaffe |
|
|
|
23.00 |
Anrette dessert Servere dessert Spise dessert |
Lage is
Fredag - Sette i frys på låven |
|
|
|
Samle tallerkner
og sette i kasser i benken. Matavfall Legg bestikk i
liten plastkasse Sette alle matrester i kjøleskap/frys. |
|
|
|
|
Sette fram kaffe
og kaker |
|
|


Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar