Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Navnefest 9.juni 2025


Det passet perfekt at hagen flommer over av Prestekrager nå, så det å plukke til bordene både inne og ute var ikke noe problem. 

Med veldig ustabilt vær den siste uka, kunne ikke dagen blitt finere. Det var stålende sol, men ikke for varmt. 

Å bruke låven ble bestemt ganske tidlig, da er det også mulig å samle mange - både store og små. 

 
Når det gjelder maten bør det være noe som passer både for de små og store. Karbonader blir godt tatt i mot av alle. Jeg steker i melkefri Melange, da kan de spises også de som ikke tåler laktose eller melkeprotein. Jeg vet at margarin er prosessert, men smaken er helt nøytral og gir både bedre smak og resultat enn med olje. Jeg brukte melkefri Melange også til å steke løk og stekte i små porsjoner.  
Grønnsakskarbonadene falt i smak. 
Istedenfor å blande ferdige salater, setter jeg opp en salatbar. Denne gang med kuttet isbergsalat, paprika, slangegurk, cherrytomater, salatost og Rømmesaus. Jeg laget også en melkefri variant med Gryr matfrisk. Det var også nystekt Focaccia og Ostepai
    

Alle kakene var medbrakt, jeg hadde bare ansvaret for å koke kaffe. 

  

Forberedelser

Det er annerledes forberedelser når vi skal ha gjester på låven. Uansett hvor lenge det er siden sist må det støvsuges og vaskes grundig overalt. Maten må planlegges på en annen måte, da jeg lager alt på kjøkkenet og det skal bæres over til låven.  Det er mye bedre plass på låven både til folk og til matbord.  og det er enklere i innspurten fordi gjestene ikke skal inn på kjøkkenet for å forsyne seg.  

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

Legg på duk på  bordet. sette på tallerken og bestikk. Legge på plast

 

Hus og hage

Rydde kjøleskap

Hus og hage

Fryse is

Innkjøp

Sette på frys og kjøleskap.

 Finne fram fat og bestikk*

Klippe plenen Steke karbonader

Sette ut ekstra hagemøbler

Ta opp saft fra frys.

 

Lage paibunner

Rive ost

Steke bacon

Snitte purre

Steke grønnsakskarb.

 *Fat: 3 kakefat til store ostepaier, 1 kakefat til liten ostepai, firkantet fat til karbonader, løk serveres i stor stekepanne, grønnsakskarbonader serveres i liten langpanne, kurv til focaccia, stort fat til salat, boller til paprika, tomater, agurk, salatost og salatsaus. Bestikk: 4 kakespader + kniver, stor gaffel, salatbestikk, 3 spiseskjeer, 2 sausøser, dessertskje

Jeg har et mål om å kombinere det jeg har av duker, vaser og lysestaker på nye måter hver gang jeg skal dekke et bord. Jeg lager en enkel skisse for å få oversikt over hva som trengs.



 




Innkjøp

2 kg ost
1 pk melkefri  ost
1 kg melange
1 kg melange uten melk
12 dl matfløte
30 egg
3 laktosefri lettrømme
2 dob.lettmajones
1 Gryr matfrisk
1 Gryr matfløyel
4 boser salatost
5,6 kg kjøttdeig
1,3 kg bacon eller røkt svinekam

3 isberg
1,2 kg cherrytomater
1 fersk timian
1 basilikum
20 gule løk
1 kg gulrøtter
2 store purre
3 agurk
6 paprika
2 rødløk
1 sitron
1 ruccula
1 pk spirer
2 poser kaffe
teposer


1 glass soltørka tomater
2 pk foccaciablanding
hvetemel
gjær
rapsolje
salt, pepper


5 l ripssaft
15 l eplemost
vann



Gjennomføring

Det er lurt å ha en ganske detaljert arbeidsplan for selve dagen. 

9.00

Heise flagg. Sette flagg på trappene.

Snitte salat, tomater, agurk

 

 

Lage deig Focaccia

 

 

Ta av plast på bordet. Sette på lys, servietter og blomster

 

10.30

Bake ut focaccia.

Fylle og steke 2 ostepai.

 

 

Tørke av utemøbler og legge i puter.

Fylle vann i melkespann.(Bruke egen slange).  Kjøre opp. Legge i isblokker.

 

11.30

Steke 2 focaccia.

Samle alt til salat og bære til låven.

 

12.00

Fylle og steke 2 ostepai

 

12.50

Sette fram glass og flasker med saft på tunet.

Skjære focaccia og legge i kurv.

 

13.00

Sette karbonader i stekeovn på låven.

Varme løk. Svak varme.

Bære osterpaier til låven

Slå på lys på bordet (vi bruker bare batteri-lys på låven)

Gjestene kommer

 

Sette fram salatbar. hente løk. 

Seremoni

14.00

Sette fram ostepai. Legge på allergikort.

Fotografering

 

Velkommen til bords.

 

 

Rydde matbord. Etterfylle karbonader og salat.

 

 

Trakte kaffe. 6 kanner.

 

 

Rydde sammen tallerkener, glass og servietter.

 

 

Sette fram kaker

 

 

Spise kaker og kaffe.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar