Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Hvetehorn


Hvetehorn oppdaget jeg på 1970-tallet hos den lokale bakeren. For alt jeg vet ble da allerede da solgt over hele landet. Jeg har bakt de selv innimellom gjennom årene. Nå var det lenge siden og det ble et hyggelig gjensyn, eller gjensmak for å si det sånn.

Jeg lager en søt grunndeig.  
50-100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel


Ta deigen på bordet. Ikke elt den, men bare "brett" den sammen med deigskrape og hendene. Del deigen i to, og form hvert emne til en kule. Kraftig elting vil gjøre at deigen er vanskelig å kjevle ut.

Kjevle en sirkel på ca 35 cm i diameter og del i 8. Legg 1 ts eggekrem, 1 ts makronfyll og noen få rosiner på hver snipp. Fyll sammen og pass på at fyllet blir "låst inni".

Etterhever under klede i ca 15 min og stekes på 250 grader midt i ovnen. Avkjøles på rist.


Skagenrøre/Skalldyrsalat



Nok til 15 små skiver:

1 kg urensa reker, scampi
2 dl creme fraiche
1 dl majones
Ca. 1 dl finhakket dill
Salt - pepper
Noen dråper presset citron
Dill til pynt








Jeg kommer til å piske creme fraiche stiv neste gang jeg lager dette. Jeg synes at sausen ble for tynn.

Rør sammen creme fraiche, majones, 
Finnhakk dill og rør.











Smak til med salt, pepper, sukker og presset sitron.













Del opp rekene og ha dem i en stor bolle. Tilsett majonessausen litt etter litt. Sausen skal bare dekke rekene. 













La blandingen stå kaldt.
















Skjær pariserloff eller baguetter på skrå. Legg dem på en stekeplate. Legg en skive meierismør på hver. Stekes ved 200 grader i ca 5 min - til sprø utvendig, men saftig i midten. La de avkjøles litt.

Legg en god spiseskje med skagenrøre på hver skive og pynt med dill.
Jeg hadde kjøpt sort kaviar for å legge på toppen, men glemte det helt bort.

Julebord 2013


For å få samlet siste rest av de som vi ikke hadde fått besøk av så strakk vi romjula godt inn i januar.

Alkoholfri eplecider.

Skinkestek og rødløkskompott
Røkt svinekam og waldorfsalat
Kaldrøkt laks
Varmrøkt laks
Ansjos og egg
Kjøttpudding
Glasert persillerot
Kald ribbe og julepølse
Sylte med potetlefse












Julesmåkaker






Middag 28.desember 2013


Når det kommer 10-12 synes jeg det er hyggelig å ta imot på kjøkkenet. Da kan jeg gjøre ferdig det siste, mens vi tar en velkomstdrikk.

Denne er alkoholfri: 1 flaske eplegløgg fra IKEA og 2 flasker Plomme- og eplegløgg fra Egge gård ble varmet opp og servert sammen med rosiner og hakka mandler.

Ellers i året vil det selvsagt passe med musserende vin eller eplesider.






Vi var 13 personer til bords.


Forretten var toast med Skagenrøre










Hovedretten var Biff Wellington med glaserte poteter, blomkål-og sellirirotpurè, gulrøtter, rosenkål og rødvinssaus.



Desserten var sandkake med krem og jordbær. 

Som alternativ vil jeg foreslå Bringebærterte.













Borddekking:
Hvite duker
Hvite kubbelys i glassvaser og telys 
Servietter i sølv
Bordpynt: små stofftrær i sølv, gull, hvitt og grått.
























Julebord 2.juledag 2013

Borddekking i hvitt, sølv, gull og grått.
22 til bords






















Sylte, kald ribbe og pølse, røkt svinekam. waldorfsalat, skinkestek, rødløkskompott, kjøttpudding, glasert persillerot, ansjos og egg, kaldrøkt ørret, varmrøkt laks,
 









 Hjemmebakt brød og rundstykker

Julesmåkaker, krem og syltetøy til dessert.







Middag 21.desember 2013

 
 

 

Rådyrstek. Sellerirotpurè, rosenkål, stekte druer, rødvinssaus
Dessert:Krumkake med krem og syltetøy

Middag 16.desember 2013






























Varmrøkt laks og avocadokrem
Marinert svinenakke, rotgrønnsaker, glaserte poteter, eplesaus












Creme Brule

Lunsj desember 2013







Roastbiff av okse
Marinert svinenakke
Rødløkskompott
Glasert persillerot
salat
Ost

Syltetøy



Hjemmebakt brød, Foccacia






Créme Brûlée
















12 til bords.

Hvit duk, servietter lys og pynt i lilla.