Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Hvetehorn


Hvetehorn oppdaget jeg på 1970-tallet hos den lokale bakeren. For alt jeg vet ble da allerede da solgt over hele landet. Jeg har bakt de selv innimellom gjennom årene. Nå var det lenge siden og det ble et hyggelig gjensyn, eller gjensmak for å si det sånn.

Jeg lager en søt grunndeig.  
50-100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel


Ta deigen på bordet. Ikke elt den, men bare "brett" den sammen med deigskrape og hendene. Del deigen i to, og form hvert emne til en kule. Kraftig elting vil gjøre at deigen er vanskelig å kjevle ut.

Kjevle en sirkel på ca 35 cm i diameter og del i 8. Legg 1 ts eggekrem, 1 ts makronfyll og noen få rosiner på hver snipp. Fyll sammen og pass på at fyllet blir "låst inni".

Etterhever under klede i ca 15 min og stekes på 250 grader midt i ovnen. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar