Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Hvitløkssnurrer



Lag en vanlig fin rundstykkdeig eller bruk min oppskrift:

25 g margarin
5 dl vann
1 pk gjær
11- 12 dl hvetemel
1 ts salt











1. Smelt margarin og hell i vann. La det bli fingervarmt (37-38 grader) hvis du bruker pressgjær eller ca 40 grader hvis du bruker tørrgjær.
2. Rør pressgjær i væsken. Tørrgjær blandes med litt av hvetemelet. Ha i salt.
3. Elt inn hvetemelet til en jevn og spenstig deig. (Ca 5 min i maskin)

4. Forheve til dobbel størrelse.













5.Lag fyll: 1stor hvitløk kjøres i matmølle eller med stavmikser










Smelt 50 g margarin og ha hvitløken i. Gi det et oppkok.
La den bli avkjølt, men ikke kald. Da er det lettere å smøre på massen.









6.  Kjevle deigen til et rektangel som er ca 40x40 cm.
7. Smør hvitløksmassen jevnt utover.











Rull sammen. Skal deles i 16 skiver. Det er enklest ved å markère midten. Midten av de to halvdelene osv.









8. Skjæres i skiver og legges på stekebrett. Det blir litt trangt med 16 på brettet, men det går.
Sett stekeovnen på 250 grader.
9. Etterheves i ca 15 min. Pensle med vispet egg og strøs med litt malvonsalt.
10. Stekes midt i ovnen i ca 15 min. Avkjøles på rist.

Passer  utmerket til kyllingsuppe og fiskesuppe. Bør varmes lett før servering.


Brød i langpanne


Til 4 brød trengs:

2 l deigvæske - det kan være vann eller melk eller en blanding
litt fett - 25 g margarin eller 2 ss olje
1 pk tørrgjær
ca 40 dl mel - maksimalt 50 % grovt


Lag en vanlig gjærdeig.

Til en så stor porsjon må man ha en eltemaskin. jeg lar deigen elte 5 minutter.

Dekk bollen med plast og sett til forhev. Deigen kan gjerne heve lenge og kan slås ned i bollen.

Ha deigen ut på benken og elt den lett sammen. Del deigen i 4 emner.

Ta hånda inn under deig, løft opp og brett ned.
 Når det første emnet har fått en jevn kuleform kan det ligge på benken mens du elter de neste tre.


Trykk emnet helt flatt. Pass på at det er mel nok på benken
Brett inn 1/3 fra den ene langsiden og klem ned.
 Brett inn 173 fra den andre siden og klem ned,
 Brett sammen på midten og klem godt sammen.











Brett inn i begge ender.


 Legg brødene tett sammen i langpanne og la dem etterheve i minst 30 minutter.

 Stekes ved 200 grader i ca 50 minutter



Legg brødene på kakerist og skjær de fra hverandre.

Kylling i pitabrød


salat
tomater i skiver
marinert kylling
en mild rømmesaus.

Nok til 4:

3 kyllingfileter - skjæres i biter
Bland sammen og hell over kyllingbitene
1,5 dl Sweet Chili saus
1 ss Ketjap manis

Kyllingen bør ligge i marinaden ca 1 time.
Kylling skal stekes på høy temperatur. Jeg bruker derfor en jernpanne til det.





Pitabrød

Jeg hadde glemt hvor enkelt det var å lage pitabrød og hvor godt det smaker. jeg bruker vanlig grunndeig, men bytter ut margarin med 3 ss olje.


Sett stekeovnen på 275 grader.



Etter forhev skal deigen deles i 12.  Trill jevne boller som legges på benken til en kort ekstra heving.
 Kjevle tynne ca 15 cm store leiver,
Legg leivene på stekeplate og sett i stekeovnen umiddelbart.









Ganske fort vil brødene blåse seg opp slik at det dannes en lomme.

Skal steke ca 6 minutter. Pass på så de ikke blir for mørke.

Fylles med salat og en god salatsaus. Prøv også marinert kylling.


Ertepurè

300 g frosne erter
vann
1/2 dl fløte
litt salt og pepper
Gi ertene er raskt oppkok.

Hell av vannet (bruk dørslag), og ha ertene i blandebegeret til stavmikseren.
 Hell i litt fløte og mos.












Ha pureen tilbake til kjelen. Tilsett med fløte til riktig konsistens og smak til med salt og pepper.


Passer godt som tilbehør til bakt laks, karbonader

Asparges, kokt


Det er lett å knekke av den delen av asparges som er bløt eller treen.











Kok opp vann. Ha i 1 ss salt og 1 ts sukker /l vann.

Ha asparges i vannet, og la vannet koke opp igjen. Asparges skal bare bli varme, da er det fortsatt sprø og saftige.





Ta asparges ut av vannet med en hullsleiv og legg dem på en glasshåndkle.

Server umiddelbart.








Glaserte poteter


Jeg hadde problemer med å få til glaserte poteter. Alle oppskrifter jeg fant gikk ut på å smelte sukker og tilsette en liten mengde smør. Denne massen ble veldig lett brent. 

Å gjøre det motsatt fungerte bedre.
1 kg små poteter 
30 g smør
2-3 ss sukker



Skrell og kok potetene. Avkjøl dem. la lokket ligge på slik at skallet ikke tørker ut.
Smelt smør i en passe stor kjele. (På bildet er det 3 dobbel porsjon)
Dryss sukkeret i og kok opp. Det skal skifte farge og bli tykkere, men pass på at det ikke blir for mørkt.  Ha i potetene og rist panna slik at potetene blir brunet helt rundt.


Poteter glasert av en proff: https://youtu.be/18hDFqFxMP4



Munkeboller


20-21 stk.


2 egg
1,5 dl sukker
1,5 dl melk
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
50 g smør

litt melis
litt syltetøy





Smelt smør og visp i resten til en ganske tykk røre.









Munkejernet settes på en plate på komfyren, på middels varme . Ha en smørklatt i hver fordypning i munkejernet.








Fyll hullene 3/4 fulle.  

Reduser varmen.









Når munkene er stekt på den ene siden skal de snus de med to gafler.




















La de steke til de gjennomstekt.
Avkjøles litt til kakerist.

Serves med et melisdryss og litt syltetøy.


Scones


Å bake noen scones er faktisk gjort på en halvtime. Dessuten smaker de godt.

25 g margarin
3 dl melk
2,5 dl grov sammalt hvete
2,5 dl hvetemel
1 ss bakepulver



 
Sett stekeovnen på 250 grader.
Smelt margarin gjerne i en kjele som er stor nok til å bake i.
Ha i melk, mel og bakepulver.
Elt godt slik at deigen samles til en ball.

Del deigen i to og legg på bakepapir.








Klapp kulene flate ca 20 cm i diameter.

Del hvert emne i 4 biter.






Stekes midt i stekeovnen i ca 15 minutter.


Skjær sconsene fra hverandre mens de er varme, og la de avkjøles litt på kakerist.

Spises helt nystekte.

Scones er ferskvare og egner seg verken til brødboksen eller til å fryse.

Prøv med yoghurt som deigvæske, og med andre typer grovt mel.


Ripsdessert


Dette må verdens enkleste dessert, men samtidig en av de aller beste.

3-4 ss sukret rips
2 kuler vaniljeis
Hell over vaniljesaus, enten hjemmelaget eller ferdig.


Vaniljeis og vaniljesaus sammen? Ja, det smaker veldig godt.