Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

80 årsdag


Noen ganger sier jeg ja til å lage mat til mange. Denne gangen var det en slektning som fylte 80 år, og de skulle ha selskapet i et flott lokale. Det er en ekstra utfordring når den ferdige maten skal transporteres, og alt skal pakkes ut og rigges for de siste forberedelsene. 

Jeg bruker i hovedsak norskprodusert mat. Denne gangen forsøkte jeg samle så mange lokalproduserte råvarer som mulig. I tilegg til det jeg kunne plukke fra eget lager, var to av ostene fra Eiker gårdsysteri og den tredje fra Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland. Persillerot, sellerirot, gulrot, oksehaler, (til kraften), rødløk, oksekjøtt, fløte og egg var også produsert i Norge.

Jeg hadde ikke ansvaret for borddekkingen, men har fått bilder og film av vertskapet.




Forrett: Blomkål og safranshot med små kuvertbrød 


Drikke: La Chablisienne Petit Chablis eller Eplemost av Aroma fra Stavlum gård
Det ble travelt da vi skulle anrette hoveretten, så jeg rakk ikke å ta bilde. Derfor bruker jeg et fra tidligere. 

Helstekt indrefilet av okse, rødløkskompott, fondantpotet, jordskokkpure og rødvinssaus. 

Drikke var El Paco Tempranillo og Eplemost av Gravenstein fra Stavlum gård.

I denne retten var jordskokk fra min hage. Les om oppbevering. 

Arkivfoto

Dette er blitt en av mine favoritter. Ostetallerken. Tre typer ost sammen med pærekompott og rabarbrasirup.

Eikeren er en rødkittost fra Eiker gårdsysteri. 
Camembert er også derfra, mens Brie var fra Thorbjørnrud ysteri.





En søt hvitvin Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett passer perfekt. Eplemost av Discovery fra Stavlum gård
Vaniljeis med bringebærsorbet.  (jeg har brukt bringebær istedenfor jordbær)

Drikk: Malmsey Madeira eller Stikkelsbærdrikk. 



Bringebær i sorbeten fra min hage, og friske bringebær hadde vertskapet selv. 
Arkivfoto

Forberedelser:

Flere uker før

Planlegge meny, skrive innkjøpsliste og lage arbeidsplan

mandag

Ta opp bringebær fra frys

 

Innkjøp iskake

 

Lage bringebærsaus, fordele halvparten i 5 runde former og sette i frys

tirsdag

Lage vaniljeis*, fordele i formene og frys

 

Pakke servise og bestikk

onsdag

Fordele resten av bringebærsausen
og frys

torsdag

Levere servise og bestikk
Innkjøp
Ta opp fra frys: saft,
Bake kuvertbrød

fredag

Koke kraft av ca 6 kg oksehaler
Steke kjøtt
Rense jordskokk ca 6 kg
Steke bacon
Skrelle poteter
rødløkskompott

lørdag

Koke rabarbrasirup
Lage saus
Dele ost,  40 - 50g/person
Jordskokkpuré
Blomkål. Lage 6 l suppe.
Pærekompott
Dele brokkoli

 Kl 15.00

Pakke bil og avreise

 

Forvelle poteter og steke de

 

* lage vaniljeis i to porsjoner: A. 9 egg, 4,5 dl sukker og 12 dl kremfløte B. 6 egg, 3 dl sukker og 8 dl kremføte

Gjennomføring

Lørdag

 

 

15.00

Avreise

 

15.20

Ankomst og innbæring av mat. Rydding

 Forvelle poteter

 

 

 Steke poteter

 

 

 

16.45

Servitører står klar med velkomstdrikk

 

17.00

Gjestene er invitert

 Kjøtt i stekeovn

17.30

Gå tilbords

Varme suppe

Varme brød

17.45

Velkommen til bords

 

 

Presentere menyen

 

 

Skjenke hvitvin: Petit chablis og Aroma

Sette på karafler med vann

 

 

 

 


Helle opp suppe i glass. Målebeger

Settes på asjett. Legg på bacon + brød på asjett. Teskje


Koke vann til brokkoli

 

 

Varme saus

Varme rødløkskompott

Varme jordskokkpure

 

Ta ut servise, settes på  trillebord. Pakkes i kasser

Brokkoli

 

Skjenke rødvin + gravenstein

Skjære kjøtt

 

Anrette og servere
Saus
Kjøtt
Potet
Jordskokkpure
Rødløkskompott
brokkoli

 

 

Skjenke mer drikke

 

 

Taler

 

 

Ta ut servise, trillebord. Kasser

Trakte kaffe

 

Skjenke hvitvin + eplemost til ost

 

 

Anrette ost, pærer og rabarbrasirup

 

 

Servere

 smelte sjokolade

 

Rydde servise - trillebord, kasser

 

 

Skjenke dessertvin + stikkelsbær

Skjære opp iskake og anrette

 

Servere dessert

 

 ca 20.30

Kaffe

 


Innkjøp: 

8 blomkål
1,5 kg gulrøtter
8 gule løk
4 persillerot
3 store sellerirot
100 poteter
20 røde løk
5 brokkoli
2,5 l matfløte
3 kg ost
15 egg
2 l kremfløte
1 kg smør
3 g safran
10 dl melis
7,5 dl sukker
salt, pepper
1 pk maisennamel

1 kg bacon
9 kg indrefilet
8 kg oksehaler (til kraft)

fra kjøl og frys:
7 kg jordskokk
2,5 kg bringebær
hele bringebær
pærer
hvitvin
1 l rød saft
2 l rabarbrasaft
kuvertbrød
stikkelsbærsaft


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar