Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Stekt pære med sitron



1 pære/person
1/2 ts sukker/person
1 ss smør/person
1 ts sitronsaft/person















Skjær pærer i 5 mm tykke skiver. Stekes i en blanding av smør og sukker til de er møre.


Hell på sitronsaft rett før servering.

Anrettes ved å stable pæreskivene.


Passer godt til stekt kjøtt.


Sjokolademousse




Dette er 10 p som på bildet:

250 gr melkesjokolade
1,25 dl fløte
20 gr sukker

2 gelatinplater
eggeplommer
1dl Bockøl (kjøpes på Polet)

2 eggehvitter
2 dl fløte










Smelt sjokoladen. jeg synes ikke det er noe problem å smelte sjokolade i kjele rett på plata, men da må den stå på veldig, veldig svak varme.

Legg gelatinplatene i kaldt vann.






Varm opp 1,25 dl fløte i en kjele sammen med sukkeret.

Ha eggeplommene i en kjele, hell fløten over dem og varm det lett opp.





Ha den bløte gelatinen i den varme fløteblandingen. Rør godt slik at den løser helt opp.

Hell  det i den smeltede sjokoladen og rør forsiktig.







Ha i Bockøl og avkjøl på benken.










Pisk 2 dl fløte.

Hell sjokolademassen langsomt i kremen og bland forsiktig.

Pisk eggehvittene og vend de forsiktig inn.

Helles over i en lav form da vil den stivne lettere enn om den has i en høy bolle.



Opprinnelig var det ikke gelatin i denne oppskriften, men jeg fikk ikke moussen til å stivne. Gelatin vil løse det problemet. Alternativet kan være å sette moussen i fryseren hvis den ikke stivner slik at det blir is. Det blir nydelig sjokoladeis.

Servering:
Servèr gjerne på en seng av bingebær/jordbær og pynt med mynteblad.
Varm en spiseskje i en bolle varmt vann. Tørk av skjea og form pene og glatte boller av sjokolademoussen.


Jeg vil anbefale ølet Rochefort 10 som følge til desserten.

Denne oppskriften er bearbeidet fra denne Sjokolademousse

Vaniljeis med bringebærsorbet

Denne desserten er basert på iskake med jordbærsorbet. Jeg ønsket runde skiver med sorbet i et lag rundt.

8 porsjoner

Bringebærsorbet

600 g bringebær
2,5 dl melis

Vaniljeis:
2 hele egg eller 7 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl fløte
2 ss vaniljesukker (fra Apoteket)












Finn to sylinderforma målebeger. Det må være ca 1,5 cm forskjell på diameter.

Pisk eggedosis i minst 15 minutter.
Pisk krem.
Bland eggedosis og krem

Putt en plastpose i det minste plastbegeret og hell i isblandingen. Sett i fryser. (det er mer is enn nødvendig. Frys det i et plastbeger.)

Mos bringebær og melis til saus i matmølle.


Hell sausen i en melsikt og gni slik at sausen blir stenfri.




Sett sausen i kjøleskapet til vaniljeisen er fryst.


Ta plastposen med vaniljeisen ut av målebegeret og løsne plastposen forsiktig.

Legg en ny plastposen i det store målebegeret og plasser vaniljeisen i midten.

Hell bringebærsausen rundt vaniljeisen. Vaniljeisen vil flyte opp så den må presses ned med noe tungt

Sett i dypfryser i minst 4 timer til sorbeten er stivnet.


Ta isen ut av forma og plastposen i god tid før servering og legg isen i et fat og sett tilbake i fryser.



Ta isen ut av fryseren minst 20 minutter før servering. Da er det enkelt å skjære pene skiver.

Serveres med noen friske bringebær og et grønt blad.

Kamskjell med baconsaus





4 porsjoner

8 kamskjell
litt smør til steking
100 g bacon
2 dl ferskpresset appelsin-juice
2 ss soyasaus
50 g usaltet smør

2 håndfuller ruccolasalat



salt og pepper





Brun 50 gram smør i en kasserolle. Smøret skal bli gyllenbrunt og få en nøtteaktig aroma.
Hell appelsinjuicen i en liten kjele og la det koke inn til nesten sirupskonsistens.

    

Sil det smelta smøret gjennom en melsikt. Bland smøret, appelsinjuice og soyasaus. Så langt kan sausen lages ferdig i god tid.

  

Skjær bacon i små biter og fres den i en liten panne.


Varm opp sausen rett før servering. Pisk den godt med stavmikser. da vil den få en mer kremaktig konsistens.

Ha i stekt bacon. Hold sausen varm, men ikke la den koke.







La kamskjellene renne av seg på litt kjøkken papir.

Ha på salt og pepper.

Stek kamskjellene raskt i smør over sterk varme, 1 minutt på hver side er nok.



Legg litt ruccola på tallerken.
Legg kamskjellene på salaten og fordel bacon og saus over.










Ølmiddag 16.juli 2018

Å gi bort en middag i gave var en veldig god ide. Vi visste at mottakeren heller ville ha øl enn vin til maten, så da ble det utgangspunktet.

Vi startet helt alkoholfritt med iskald rabarbrasaft. Den var faktisk så iskald at den fortsatt var halvveis frossen.

Bordet var dekket med grå duk, hvite lys, servietter og hortensia.

Normalt når vi inviterer til ølmiddag trenger ikke jeg å bekymre meg for valg av øl, det er i trygge hender hos ekstern kompetanse. Denne gangen sto jeg helt på egne ben. Notater fra tidligere ølmiddager og hjelp på polet var helt avgjørende.

Dette var øltypene. Fordi jeg ikke klarte å velge hvilket til hovedretten så ble det sju øl til seks retter. Fire norske og tre fra Belgia. To av de belgiske er Trappistøl, altså produsert i klostre.


Fiskesuppe















Kamskjell med baconsaus











Fårefilet, brokkoli og eple med ingefær potettertesaus









Hvit eiker og marinerte valnøtter

Vaniljeis med bringebæresorbet

 Sjokolademousse

















Type
Navn
Alkohol
Produsent
Smak
Lukt
Farge
Innhold


Fiskesuppe
Pale ale
Eiker saison
7,1 %
Eiker Ølfabrikk


Fruktig, balansert, lang avslutning.

Fruktig, med kryddertoner.

Gylden.

Vann,malt, humle, gjær, sukker

Overgjæret bryggeprosess, tappet ufiltrert og upastaurisert.

Apertif: Et herlig øl. Kan brukes til alt.
Kamskjell
Pale ale
Kveldsbris
5,5
Kinn Bryggeri AS

Ung og fint kremet stil, preg av lyst malt og urter, moderat bittert.

Fruktig aroma preget av lyst malt, blomst og urter, hint av sitrus og eple.

Middels dyp gyllengul.

Vann, malt (bygg, hvete), humle, gjær

(Tre typer humle fra England, USA og Tjekkia. bla Golding)
Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess i åpne gjærkar, tappet upastaurisert og ufiltrert før flaskemodning og salg.
Sjømat og lette kjøttretter.
Apertif: Lekkert øl med lang ettersmak
Fårefilet
IPA

Fyr og flamme
6,5
Haandbryggeriet
Fruktig og kremet, markant bitter ettersmak.

Tiltalende og humlepreget, hint blomst og sitrus.

Middels dyp brungyllen.

Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret, tørrhumlet i lagringstank.


 Din side: Imponerer

Golden Ale
Duvel
8,5
Duvel, belgia
Ren og umiddelbar, preg av lyst malt, litt sitrus og humle.

Aroma med preg av lyst malt, sitrus og litt urter.

Lys gyldengul
Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret. Etter to gjæringer i tank, får ølet en tredjegangsgjæring og langvarig modning i flaske. Humle tilsettes i tre omg.


Hvit eiker
klosterstil
Chimey Blue
9%
Bieres de Chimay, Belgia

Kremet og fint balansert, preg av gyllent malt, urter og litt karamell, god lengde
Aroma preget av mørkt og gyllent malt, tørket frukt og urter, hint av sitrus.

Dyp oransjebrun.

Vann, malt, humle, gjær, sukker, maltekstrakt
Overgjæret, annengangsgjæring på flaske, ikke pasteurisert. Ingen lagring.


Is
Porter/stout
Porter
7% vol.
Nøgne ø
Svært fyldig anslag, veldig myk og samtidig svært frisk som sammen med den flotte bitterheten gir god tørrhet mot slutten, sitter veldig lenge. (UÅ)
Veldig mørke toner i duften som er ganske vinøs med innslag av mørke plommer i tillegg til malt, brent tre, karamell og skogbunn. duft av søte mørke toner, sjokolade, svisker og mokkamalt.
Svart.
Vann, malt (bygg), humle, gjær
Første gjæring foregår på tank ved 18°C, 2. gangs gjæring på flaske
Koseøl, desserter med mørk sjokolade, småkaker.
Vurdering: Et svært harmonisk øl som også de som ikke er så glad i mørkt øl vil kunne like.
Apertif: Elegant og komplekst
Sjokolademousse
Klosterstil
Rochefort 10
11,3%
Abbaye St-Remy, belgia


Kremet og rik, preg av mørkt malt, tørket frukt og litt kaffe, lang og bitter ettersmak.

Sammensatt aroma preget av gyllent og mørkt malt, tørket frukt, urter og kaffe.

Dyp gulbrun.

Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret, annengangsgjæring på flaske. Ikke fatlagret, 2 ukers




Arbeidsplan og innkjøpsliste kommer.