Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Låvefester




Den første festen på låven var i august 2007. Da invitasjonene ble sendt ut tidlig på året trodde de fleste gjestene at det var helt umulig å få til. De hadde sett hvordan det så ut på låven.

Duker i indisk bomull fra tilbudskassene på IKEA
























2009


Slektsstevne i 2010


Bryllup i 2012
























Skolefest i 2013


Bursdagsfeiring i juli 2013


Slektsstevne i 2014

Bryllup i 2014












Bursdagsfeiringer i 2023


















Under låvebrua

Vi hadde litt av plassen under låvebrua til å sette opp bord til maten, som på slektsstevnene i 2010 og 2014. Og vi hadde dekket middagsbord på en liten del. Våren 2015 ryddet vi skikkelig under låvebrua, for å bruke plassen til garasje. Og plutselig fikk vi et helt nytt lokale.


Juni 2016 dekket vi der for første gang til mange gjester.




























August 2016























2017






2020
 
























2021

   







Du finner flere borddekkinger her.


Hveteboller

50 - 100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel
















Lag deigen slik det er beskrevet her.
Dekk med plast og sett den til forhev i ca 40 minutter. 






Ta deigen på benken. Brett den sammen med en deigskrape. Den skal ikke eltes mye. men litt hvis den er litt løs må det tilsettes litt hvetemel.  














Trill en pølse som deles i 16. 







Jeg synes det er enklest å trille små pølser først. 

Etterhvert former jeg runde boller med sirkelbevegelser. 



Når de er runde og glatte legges de på stekebrett, Det er akkurat plass til 16 boller på et brett. 

   

Sett stekeovnen på 250 grader. 


Dekk bollene med et håndkle og la bollene etterheve i ca 15-30 minutter avhengig av hvor varmt det er i rommet. 

Pensle bollene med litt pisket egg. 





Stekes på midterste rille i ca 12 minutter.

Avkjøles på kakerist. 

Middag 16.januar 2016

Denne kvelden lånte vi bort spisestua til en nær slektning som fylte 50 år. Ved slike anledninger tidligere som har alltid vertinnen deltatt i både planlegging av borddekkingen og selve borddekkingen. Det var helt umulig å få til denne gangen, så det var med litt spenning jeg åpnet døra til spisestua sent fredag kveld. 
Fargene hun ønsket var rødt, oransje og gult. Jeg hadde mange papirlykter i hvitt, oransje og rosa liggende, og tenkte at de kunne brukes. For å gjenta de samme fargene på bordet spraymalte jeg masse glass i ulike former og høyder i de samme fargene som papirlyktene. For å få inn mer rødt brukte jeg høye røde lys, den største servietten og noen av rosene. De andre rosene er oransje og gule. 
Vi var 26 personer til bords


Velkomstdrikk: Monistol Cava eller Herrljunga alkoholfri musserende eplesider.

Forrett: Skagenrøre og toast
Dönnhoff Riesling
Hovedrett: lammestek, hønningbakte rotgrønnsaker, stekt sopp, fløtegratinerte poteter,
rødvinssaus

Falling Feather Ruby
Dessert: Sjokoladefondant, vaniljeis og bærsaus
              Kaffe













Revidert arbeidsplan:

TIRSDAG - dekke bordet, henge opp papirlykter
TORSDAG - alle innkjøp
FREDAG - bene ut kjøttet, skrelle poteter, skjære opp rotgrønnsaker, rive ost, lage bærsaus
LØRDAG - mellom kl 11 og 16.

  • steke kjøtt
  • koke kraft
  • lage røre til sjokoladefondant + allergidessert
  • skjære opp sopp
  • lage kuler av vaniljeisen
  • lage skagenrøre
  • skjære opp og steke brød
  • skjære opp poteter og koke i fløte
  • lage saus
LØRDAG - mellom 16.20 - 17.50
  • steke sopp
  • smake til sausen
  • gjøre klar porsjonsformer med poteter
  • sette grønnsaker i stekeovnen ca 17.00


Organisering av selve middagen:
17.50: gå til bords
          skjenke vin
          velkomst
ca 18.10: anrette og servere forrett, sette kjøtt i stekeovnen til oppvarming
              spise
              tale
              sette inn poteter, trenger 15-20 minutter
              rydde ut tallerkner
ca 18.50 anrette hovedrett, sette på kaffe (4 kanner)
             spise
             tale
             rydde ut tallerkner, ta ut is fra fryser, sette fondant i stekeovnen - trenger 10 min.
             sette inn kaffekopper og skjenke kaffe
             anrette dessert og servere
             spise
             tale
             tale
             Rydde bordet minus glass.
             Sette inn potetgull og peanøtter
             mer kaffe på kjøkkenet.

Oppgavene med å servere mat og ta ut servise ble fordelt mellom gjestene.

Rødløksterter


Passer godt som forrett eller som rett på tapasbord/buffet.

Til 6:

2 plater butterdeig
Rødløkskompott av 1 løk
60 g god ost





Lag rødløkskompotten
Legg butterdeigsplatene på benken slik at de tiner.

Del hver butterdeigplate i tre. Det synes jeg er være passe størrelse både på en buffet og som forrett.
Legg butterdeigsbitene på bakepapir på stekebrett.
Lag et snitt med en skarp kniv ca 1,5 cm inn fra kanten, men ikke helt gjennom.
Pensle langs kanten med litt egg.
Fordel rødløkskompotten oppå, ca 2 ss på hver.
Legg på en bit/skive med ost. Jeg brukte Eiker Mutschli fra Eiker gårdsysteri, og det ble en perfekt kombinasjon.
Kan gjøres klare i god tid.
Stekes på 215 grader i 15-20 minutter. Serveres varme eller litt avkjølt. Smaker perfekt sammen med skinkestek eller annen julemat.

Oppskriften fant jeg på  på bloggen: Spis drikk lev

Nyttårsmiddag

Selv om det fortsatt er masse julepynt i huset så forsøker jeg alltid å dekke litt mindre "julete" om jeg inviterer til middag nyttårsaften eller 1.nyttårsdag. Denne gangen ble det ubleket linduk, kubbelys i gull og en flott hvit hortensia.
Kaldrøkt laks med dillkrem og toast 
(oppskrift kommer)

Hvitvin: Dr. Loosen's Riesling

Rødvin: Falling feather
Dronning Maud fromasj

















Potetsuppe

Dette blir ca 5 l suppe. Middag til 10 eller forrett til 25.
3 løk
1 hvitløk
smør
3 dl vin
2 kg poteter
vann
1,5 l matfløte
0,5 l H-melk
1 l kraft
400 g bacon, eller annet salt kjøtt
Skjær potetene i biter og kok de møre i lettsaltet vann.










Skjær løk i biter. Kan kan gjerne bruke sjallottløk. Rød løk vil sette farge på suppa så det er ikke lurt.
Når løken har fått litt farge - tilsett tørr hvitvin. La den koke helt inn.
Kjør poteter og løk sammen med melk/fløte/kraft i matmølle til tynn purè.











Ha alt i en kjele og varm opp under omrøring. Tilsett kraft, mer melk og fløte til suppa er passe tykk.
Bruk svak varme og bruk god tid, ellers blir den lett svidd. Hvis det skjer - ikke rør helt ned i bunnen.
Smak til med salt og pepper.

Suppa skal serveres ganske tykk. Legg i 1 ss med sprøstekt, finhakket bacon.

4.dagsmiddag

De siste årene har vi alltid hatt middag 4.juledag, men i år valgte jeg en ny variant.

Potetsuppe til forrett



Bordet var dekket med
ubleka linduker, servietter og kubbelys i gull og konglekoner med blanke brune skjørt.


























Deretter "juletapas".

På benken sto:
Tebirkes
Frokostbrød


 Asparges med røkt svinekam











Julepølse på spidd
Rødløksterter
Dadler med bacon 
Lefseruller med røkt lammelår.
Ha på smør, minisalat (babyleaves) og rause skiver med røkt lammelår.
Rull sammen og del i biter.









Tykke skiver med sylte.

Ribbe med sviskesaus

Sirupssnipper med blåskimmelost og eplesyltetøy.





















Creme Brulè




Kaffe og julesmåkaker hører til