Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Iskake med jordbær og vanilje

Til 26 form:

Nøttebunn
6 eggehvitter
3 dl sukker
150 g malte mandler

Isen
6 eggeplommer
1 dl sukker
4 dl kremfløte
2 ss sukker

2-3 dl  jordbærsyltetøy/
vaniljekorn fra 1 vaniljestang


Lage nøttebunn
Sett stekeovnen på 180 grader.
Legg bakepapir i bunnen av kakeforma, og pensle forma og papiret med litt smeltet margarin.
Pisk eggehvittene stive.
Tilsett sukker og malte mandler og bland sammen.
hell i forma og stek i ca 30 min.
Løsne forsiktig kaka fra forma, men la ringen sitte på til den er helt kald.

Lage is
Pisk eggeplommer og sukker i minst 15 minutter til eggedosis. Ta halvparten av eggedosisen i en annen bolle.
Pisk halvparten av fløten til stiv krem og bland i jordbærsyltetøyet. Bland dette med den ene porsjonen med eggedosis. Hell jordbærkremen over nøttebunnen.og sett kaka i kjøleskapet.
Skrap vaniljekornene ut av vaniljestangen og ha de i resten av fløten sammen med sukker. Pisk stiv krem. Bland den med resten av eggedosisen. Hell vaniljekremen over jordbærkremen i formen og sett formen i fryser.

Bør lages senest dagen før den skal brukes.

Tas ut av fryser ca 30 min før servering. Bruk en skarp varm kniv ved oppdelingen. Kan deles i 16 stykker

Tapasbord juni 2015

Å dele kjøkkenet med noen hyggelige og flinke folk er virkelig stas. Selv om noe var delvis forberedt ble det mest til i løpet av tre små timer en lørdag ettermiddag.

Foccacia
Kyllingklubber med mangoscutneysaus
Kjøttboller i tomatsaus

Det er spanske pølser i stekepannen
Timianpoteter
Ostefat: Camembert, Berbrie og Hvit Eiker fra Eiker gårdsysteri
Asparges med parmesan

Mozarella og tomat
Kjøttpudding
Dadler med bacon
Fylt sjampinjong
Spekeskinke
Helstekt indrefilet av okse








Varmrøkt laks
Basilkumsaus
Aioli








Dessert: Hjemmelaget iskake med nøttebunn og basilikumsorbet













Arbeidsplan 

På forhånd:
  • Steke oksefilet
  • Lage farse til kjøttpudding og legge i form
  • Lage kjøttboller og tomatsaus
  • Lage marinade til reker, rense reker og legge i
  • Lage dessert


13.30
Foccacia – sette deig


14.00
Foccacia – bake ut


14.30



15.00
Steke foccacia 1
 Steke foccacia 2
Anrette spekeskinke – sette fat i kjeller
Steke kjøttpudding

Kyllingklubber
Sopp – dekke med folie
15.30

Daddel og baconruller - steke
Kyllingklubber i stekeovn
Timianpoteter


Skjære opp varmrøkt laks og legge på fat. Settes kaldt.
16:00
Anrette ost – sette fat i kjeller
Lage basilikumsaus
Steke timianpoteter
Tomat og mozarellafat
Snitte salat
Skjære opp melon
16.30


Skjære opp oksefilet – sett fat i kjeller

17.00
Varme kjøttboller i stekeovn. Varme tomatsaus.
Koke asparges – legge på fat. Strø på revet parmesan

17.30
Rydde benken, hente fram alle rettene.

Skjære opp kjøttpudding
Skjære opp foccacia

Varme opp daddel og baconruller
18.00
Vi går tilbords


Denne planen forutsetter to stekeovner.



Innkjøp
Fersk:
2 kg karbonadedeig 
800 g medisterdeig
500 g bacon

300 g Spekeskinke




Tørr:
1 pk tørket timian
1 pk malt pepper
1 fl Odelia olje (steking)
Mango chutney
oregano

hvetemel
2 pose foccacia
5 pk herm tomater i biter
pinjekjerner
 1x3 pk tørkerull (Unik hvit)
1 aluminiumsfolie (tykk/bred)
Grønnsaker:
2 gule løk
hvitløk
4 pk cherry tomater
10 store tomater
1 ruccula
1 pk hjertesalat
1 rollo rosso
40 champinjonger
 4 bunter asparges
2 bt Vårløk
1 pose sjalottløk
Krydderurter:
1 kruspersille
4 basilikum
1 mynte
 1 timian
poteter 3 kg
5 store tomater
4 chiki
4 lime
2 ingefær

Kjøl:
1 kg melange
2 dob.pk lettmajones
4x 12 egg
200 g parmesan
 1 kg meierismør
Frys
 Grønlandsreker
kyllingklubber
Frukt:
1 kurve jordbær
1 melon


Meieri:
2 kaffefløte
 2 l kremfløte
5 lettrømme
4 l lettmelk
1 creme fraiche

Pizzafest

Jeg visste nok ikke helt hva jeg gjorde da jeg valgte å servere hjemmelaget pizza til 24. Med innsats fra flere i innspurten så gikk det bra, også fordi jeg har to stekeovner - begge med varmluft. Uten mulighet til å steke fire pizza samtidig ville det tatt altfor lang tid.

Arbeidsplanen og tipsene her er derfor basert på hvordan jeg burde planlagt det.



Dagen før:
  • lage kjøttsaus (må kjøles raskt ned)
  • lage tomatsaus (må kjøles raskt ned)
  • finne fram minst/gjerne flere 4 runde fat/store fjøler som pizzaen kan legges på
  • rive 2 kg ost (det er smart å legge osten i store plastposer med zip-lås.)

Samme dag:

13.00
Lage 2x 4dobbel deig til pizza
13.30
forhev
skjære opp ananas
14.00
utbaking. Del deigen i 10
15.00
Legge på fyll
15.30
etterhev
Rydde på kjøkkenet og vaske opp
16.00
Steke 4
16.30
Steke 4
17.00
Servere nystekte pizza
Varme opp de 4 første noen minutter.
Steke de siste 2 i ca 20 min.





På mitt kjøkken har jeg lange nok benker til å lagre 10 brett med pizza under fylling og etterheving. Eventuelt må kjøkkenbord eller spisebord brukes. Jeg har flere stekebrett enn det som normalt følger stekeovnen. IKEA hadde før, nå finnes de hos ClasOhlson

     

Tilsvarende må det ryddes plass til de ferdigstekte pizzaene. Dra de over på kakerister med bakepapiret under. Trekk de over på en stor fjøl når de skjæres opp. Dra pizzaen på papiret over på serveringsfatet.







Fylte sjampinjong

Man kan fylle sjampinjong med mye godt. Dette er den enkle varianten, men utrolig godt likevel.
På tapasbord eller som tilbehør til middag beregnes en til hver.

Til 8 stk
8 middels store sjampinjonger
3 sjalottløk
1 fedd hvitløk
smør til steking
4 ss hvitvin




Tørk av sjampinjongene med en fuktig klut for å fjerne sand og jord.
"Knekk" stilken og finhakk den.
Sett sjampinjonghodene i ildfast fat.
Finhakk sjalottløk og fres den myk i smør.
Tilsett stilken og fres videre.
Finhakk hvitløk og tilsett i panna.
Hell på hvitvin og la den dampe helt inn.

Fyll blandingen i sjampinjongene.
Stek ved 220 grader i ca 20 min.


Asparges med parmesan

Kok asparges slik.

Når de har rent av seg legges de på et serveringsfat.

Riv parmesan direkte over.

Til ca 40 asparges brukte jeg
50 g parmesan

Burrata og tomat

5 store, faste og søte tomater
3 burrata fra BONO, selvsagt kan det brukes mozzarella
75 g pinjekjerner
1 god neve ruccola


Skjær tomatene i så tynne skiver som mulig, og legg dem takstenlagt på et fat.

Skjær osten i biter og legg oppå.
Dryss pinjekjerner og ruccula på toppen

Medisterfarse uten melk, mel og egg

800 g kjøttdeig av svin eller medisterdeig
4-6 dl soyafløte
4 ss potetmel
2 ts salt
1 ts pepper
1,5 ts malt muskattnøtt
2 ts malt ingefær

Vanligvis når jeg lager kjøttpudding så bruker jeg ferdigkjøpt medisterfarsen. Nå ville jeg lage en kjøttpudding uten mel, melk og egg. Da måtte jeg spe medisterdeigen selv.

Medisterdeig inneholder 21,7 %  fett og kjøttdeig av svin inneholder bare 9% fett. For å slippe å male og tilsette mer fett i den siste brukte jeg soyafløte istedenfor soyamelk.

Elt alt godt sammen. Farsen skal være jevn og ganske løs.

Legg aluminiumsfolie i en brødform og ha farsen i.Legg skiver av bacon på toppen. Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter. jeg setter inn et steketermometer innstilt på 68 grader.

Farsen kan også legges i stekepanne med skje og stekes til farsekaker. Husk da å bruke margarin uten melk.






Skagenrøre

225 g majones
1,5 rød paprika
2 syrlige epler
1/2 purre
1 boks reker
150 g kaldrøkt laks
1 boks lodderogn
1 potte dill

Ha majones i en arbeidsbolle.
Skjær paprika og epler opp i små biter.
Finsnitt purre.
Hell laken av rekene.
Skjær laksen i små biter.
Bland alt i majonesen sammen med lodderogn.
Klipp dill fint opp. Halvparten blandes i, og resten strøs på toppen.


Sjokoladekake med bringebærkrem

Denne oppskriften er hentet fra Cakeplease. Som vanlig har vi gjort endringer i oppskriften (3-doblet) og litt i beskrivelsen.

Kakebunn:
3 egg
375 g sukker
375 g hvetemel
150 g kakaopulver
3 ts natron
1,5 ts bakepulver
2 ts salt
3 dl kefir
2,25 dl vann
4,5 ss solsikkeolje eller rapsolje



Krem:
900 g mykt meierismør 
900 g melis 
3 dl creme fraiche (romtemp)  
1 ts salt


75 g mørk 70% sjokolade
3 ss kakaopulver

325 g ferske bringebær

Lage kakebunnene:
Forvarm ovnen til 180 grader

Kle bunnen av to 22 cm runde former med bakepapir og smør sidene med smør.
Pisk egg og sukker til eggedosis. 
Bland sammen mel, kakaopulver, natron, bakepulver og salt. Tilsett melblandingen sammen med kefir, vann og olje i eggedosisen. Bland alt godt sammen. 
Fordel røren i de to formene og stek i 20 minutter. Kjenn etter med en trepinne om kakebunnen er helt gjennomstekt. 
Avkjøl kakene i 5 minutter før du snur formene på hodet og tar kakene ut. Avkjøl helt på rist. 
Lag kremen mens kakebunnene avkjøles.

Lage smørkremen:
Gjør klar bringebærsausen først: Kjør bringebærene gjennom en stavmikser eller blender og sil vekk frøene. 
Smelt sjokoladen over vannbad og avkjøl i 10 minutter.
Smør og melis skal piskes hvitt og luftig. Dette går på noen minutter hvis smøret har romtemperatur. Tilsett creme fraiche og salt. 
Hell halvparten av kremen ut i en annen bolle. 
Bland den smeltede sjokoladen inn i den ene halvparten av smørkremen. Bland alt godt sammen og sett til side. 
Ha den andre halvparten av smørkremen i kjøkkenmaskinen.  Hell bringebærsausen sammen med smørkremen og pisk godt. Hvis kremen skiller seg - bare pisk videre så vil den samle seg igjen. 

Montering
Skjær av “toppene” som har dannet seg på bakebunnene slik at det blir helt rette kakebunner.
Skjær hver kakebunn i to deler. 
Start med en kakebunn på fatet. 
Ha på 1/3 av bringebærkremen og legg kakebunn nr. 2 over. Legg på mer krem og den tredje kakebunnen. legg på resten av bringebærkremen og den siste kakebunnen. 

Fordel sjokoladekremen på toppen av kaken og rundt sidene av kaken. 

7. Rasp litt hvit og mørk sjokolade, strø over toppen av kaken

Oppbevar kaken i kjøleskapet, men anbefaler at kaken settes i romtemperatur minst 30 minutter før servering.


Dette var veldig godt og vel verdt arbeidet.



Navnefest 16.mai 2015

Buffeten til navnefesten var krevende sammensatt. Veldig mye skulle lages rett før servering. Da er det helt nødvendig med et godt samarbeid på kjøkkenet helt til siste sekund, og noen som kan overta stafettpinnen.

Salatbar
Vi lar gjestene blande salaten sin selv. Det er så mange som ikke kan spise alt mulig. Her er det kuttet grønn salat (isbergsalat, crispisalat, hjertesalat, rollo rosso og ruccula). Salaten ble kuttet tidlig om morgenen og puttet i plastposer. Min erfaringer at i plastposer med Zip-lås holder salat minst til dagen etter. Ruccola lar jeg ligge i originalemballasjen og den strøs på toppen. Paprika ble snittet på morgenen og lagt direkte i bollen med plast over. Tomatene vaskes dagen før og legges i glassbolle.
Både dressing og salatsaus lages klar dagen før og helles i serveringsskålene. Dekk med plasthetter eller plastfilm og sett i kjøleskap. Denne gangen var det også spirte Mungbønner, kikerter, hvite bønner og sevjerug.
Kalde retter.
Potetene til potetsalat ble kokt dagen før. Sausen ble laget dagen før. Poteter og saus ble blandet på
morgenen.
På de smale fatene ligger fra venstre: helstekt indrefilet av okse (stekt og skåret opp kald dagen før), kjøttpudding (stekt samme dag, skal minimum være litt lunken), salami og spekeskinke (denne gangen helt nyskjært fra italienske BONO i Oslo) og så dadler med bacon.
De store fatene på enden av benken har tomater og sylfersk burrata  og kokt asparges med revet parmesan.
I bollen er skagenrøre, deretter et ostefat med brie, manchego og blåmuggost. ,

Varme retter
På ovnen står kjøttboller, tomatsaus, kylling Sweet chili, og timianpoteter 
Brød sto helt i enden av benken;  frokostbrød og nystekt foccacia.

kakebordet sto: festkake, sjokoladekake med bringebærkrem, snickerskake og fruktfat. Det er første gang vi har brukt benken under vitrineskapene til dette formålet og det skal vi nok gjøre igjen. 

Kaffekopper, glass, asjetter, kakegafler, te, kaffe og brus på på kjøkkenbordet.


















Det var dekket bord både i spisestua og i det gule rommet ved siden av.

























Fargene var hvitt og rosa.

Mengdeberegning.
Det er mye vanskeligere å beregne mengdene til en buffét enn til en middag. Denne gangen var vi 41 til bords. Av dem var det 4 veldig små barn. 

Jeg starter alltid med mengden kjøtt og fisk. Jeg tar utgangspunkt i 200 g/person - så denne gangen  utgjorde det 8 kg. Så starter fordelingen på de forskjellige rettene. Da fikk jeg denne lista:
1 kg okse indrefilet
300 g spekeskinke 
200 g salami
2 kg karbonadedeig til kjøttboller
4  kg kyllingfilet 
400 g reker i skagenrøre
800 g medisterdeig til kjøttpudding
450 g bacon til 
600 g ost

Som dere ser ble den totale kjøttmengden nesten 10 kg. Da er jeg sikker på at det ikke ser tomt ut på fatene etter første gangs servering, og restene kan fryses eller brukes opp de nærmeste dagene.

Ellers var mengdene:
60 dadler
1 porsjon potetsalat
40 asparges
ost
Timianpoteter av 3 kg poteter
2 foccacia og 30 frokostbrød
Salatbaren:
  • 1 isbergsalat, 1 rossorollo, 1 hjertesalat, 1 pose rucculla, 
  • 900 g cherrytomater
  • 3 paprika
  • salatsaus av 6 dl rømme
  • fransk dressing av 9 ss olje