Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Navnefest 16.mai 2015

Buffeten til navnefesten var krevende sammensatt. Veldig mye skulle lages rett før servering. Da er det helt nødvendig med et godt samarbeid på kjøkkenet helt til siste sekund, og noen som kan overta stafettpinnen.

Salatbar
Vi lar gjestene blande salaten sin selv. Det er så mange som ikke kan spise alt mulig. Her er det kuttet grønn salat (isbergsalat, crispisalat, hjertesalat, rollo rosso og ruccula). Salaten ble kuttet tidlig om morgenen og puttet i plastposer. Min erfaringer at i plastposer med Zip-lås holder salat minst til dagen etter. Ruccola lar jeg ligge i originalemballasjen og den strøs på toppen. Paprika ble snittet på morgenen og lagt direkte i bollen med plast over. Tomatene vaskes dagen før og legges i glassbolle.
Både dressing og salatsaus lages klar dagen før og helles i serveringsskålene. Dekk med plasthetter eller plastfilm og sett i kjøleskap. Denne gangen var det også spirte Mungbønner, kikerter, hvite bønner og sevjerug.
Kalde retter.
Potetene til potetsalat ble kokt dagen før. Sausen ble laget dagen før. Poteter og saus ble blandet på
morgenen.
På de smale fatene ligger fra venstre: helstekt indrefilet av okse (stekt og skåret opp kald dagen før), kjøttpudding (stekt samme dag, skal minimum være litt lunken), salami og spekeskinke (denne gangen helt nyskjært fra italienske BONO i Oslo) og så dadler med bacon.
De store fatene på enden av benken har tomater og sylfersk burrata  og kokt asparges med revet parmesan.
I bollen er skagenrøre, deretter et ostefat med brie, manchego og blåmuggost. ,

Varme retter
På ovnen står kjøttboller, tomatsaus, kylling Sweet chili, og timianpoteter 
Brød sto helt i enden av benken;  frokostbrød og nystekt foccacia.

kakebordet sto: festkake, sjokoladekake med bringebærkrem, snickerskake og fruktfat. Det er første gang vi har brukt benken under vitrineskapene til dette formålet og det skal vi nok gjøre igjen. 

Kaffekopper, glass, asjetter, kakegafler, te, kaffe og brus på på kjøkkenbordet.


Det var dekket bord både i spisestua og i det gule rommet ved siden av.

Fargene var hvitt og rosa.

Mengdeberegning.
Det er mye vanskeligere å beregne mengdene til en buffét enn til en middag. Denne gangen var vi 41 til bords. Av dem var det 4 veldig små barn. 

Jeg starter alltid med mengden kjøtt og fisk. Jeg tar utgangspunkt i 200 g/person - så denne gangen  utgjorde det 8 kg. Så starter fordelingen på de forskjellige rettene. Da fikk jeg denne lista:
1 kg okse indrefilet
300 g spekeskinke 
200 g salami
2 kg karbonadedeig til kjøttboller
4  kg kyllingfilet 
400 g reker i skagenrøre
800 g medisterdeig til kjøttpudding
450 g bacon til 
600 g ost

Som dere ser ble den totale kjøttmengden nesten 10 kg. Da er jeg sikker på at det ikke ser tomt ut på fatene etter første gangs servering, og restene kan fryses eller brukes opp de nærmeste dagene.

Ellers var mengdene:
60 dadler
1 porsjon potetsalat
40 asparges
ost
Timianpoteter av 3 kg poteter
2 foccacia og 30 frokostbrød
Salatbaren:
  • 1 isbergsalat, 1 rossorollo, 1 hjertesalat, 1 pose rucculla, 
  • 900 g cherrytomater
  • 3 paprika
  • salatsaus av 6 dl rømme
  • fransk dressing av 9 ss olje


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar