Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 10.oktober 2014

Det viktigste til denne middagen er ølet. Og det var:

Kombinasjonen til maten var slik
       Asparges, spekeskinke og smørsaus
       Tjekkisk Staropramen (Alternativ: Aass pils)

     Fiskesuppe
     Ægir Vårsol Munich Helles

     Indrefilet av elg, timianpoteter, bakte rotgrønnsaker, jordskokkpure, rødvinssaus 
     Fuller`s ESB (Extra special bitter)



Til Sjokolademoussen smakte vi på to typer øl:
St. Bernadus 12 og Rochefort 10




Panna cotta med bringebærsaus
Ægir Tors hammer barley wine



Bordet var dekket slik:




















Forberedelser:


Tirsdag
Dekke bordet
Onsdag
Finne fram alt serviset, sette på benken
Torsdag
Handle inn
Sette på kraft
Lage Panna Cotta og saus
Lage Sjokolademousse
Fredag
Sile kraft og kok inn.
fiskesuppe
Skjære opp fisk. Settes i kjøleskap
fiskesuppe
Skjære opp løk til fiskesuppe. Fres og koke inn vin.
forrett
Lage smørsaus til forrett
Hovedrett
Rense jordskokk og koke
hovedrett
Skjære opp grønnsaker
hovedrett
Skjære opp poteter
forrett
Rense asparges
hovedrett
Lage saus
hovedrett
Steke sopp
Sjekke at alt er gjort klart
Tenne lys på bordet.

Gjennomføringen:

18.50
19.00
Gå til bords
Skjenke Staropramen
Koke opp vann til asparges
Presentere forrett
Koke asparges. Varme opp sausen. Kjøtt
Anrette.
Inn med tallerkner
Spise forrett.
Kok opp fløte.
Ut med tallerkner
Skjenke Ægir Vårsol
Presentere fiskesuppe.
Varm opp hvitvinsblandingen.  Hell på fløte. Ha i fiske. Varm opp og smak til.
Dryss med dill.
Inn med tallerkner
Spise fiskesuppe
Varme opp kjøtt til 59 grader
Ta ut tallerkener
Skjenke Fullets ESB
Varm opp saus Varm opp sopp.
Presentere hovedrett
Skjære opp kjøtt.
Anrett oksefilet, potetterte, grønnsaker og saus
Ikke stor porsjon.
Inn med tallerkener
Spise hovedrett
Ta ut tallerkner
Skjenke Trappistes
Inn med dessert
Skjenke St Bernadus 12 quadruppel
Koke kaffe
Presentere dessert 1
Anrette Sjokolademousse
Ta ut tallerkner
Skjenke  Ægir Tors hammer
Inn med tallerkner
Spise dessert
Presentere dessert 2
Anrette dessert: panna cotta, saus, noen hele bringebær, basilikumblad
Servere kaffe

 Innkjøp:

16 Asparges 

3 Vårløk
5 Sjalottløk
Dill og timian

1 sellerirot
1 persillerot
1kg gulrot
2 kg oksehaler
4 store løk


2,4 kg poteter 

Bringebær
Jordbær 

Basilikum
Dill
timian

700 g Laks
2,5 kg Oksefilet 

200 g Spekeskinke


4 l fløte
matfløte
Egg



Lys buljong

Usaltet smør
meierismør
Fiskebuljongterning
maisennamel
Kaffe, te 

1,5 l mathvitvin til suppe, pærekompott og asparges

sukker
500 g melkesjokolade
1 kl Bokk-øl (polet)




  aluminiumsfolie

Potetlomper


500 g poteter
1 ts salt
1 dl hvetemel
1 dl byggmel
1 dl rugmel

Kok potetene og la de bli helt kalde. Skrell de og mal de fint på en grønnsakskvern.
Elt inn salt og mel. På slutten av elting tas deigen på benken. 
 
 

Del deigen i 16 emner. 

Kjevle emnene til tynne,runde lomper ca 20 cm i diameter. Bruk byggmel til utbakingen. Bruk en myk fileteringskniv til å løsne emnene fra benken om de sitter litt fast. 

  



Stekes uten fett i en stekepanne eller på takke ved middels varme.














Snu lompene med en stekespade.













Legg lompene på kakerist og dekk med et håndkle - da holder de seg myke.


Bruk lefser til varme pølser, kremost og spekeskinke, brunost eller fyll etter eget valg. 

Marinerte valnøtter


Beregne 2-3/person


35 hele valnøtter
1/2 dl sukker
1 dl sherry
1 ss sitronsaft

Kok opp valnøtter i kaldt vann og hell av vannet. Gjenta tre ganger. 














Brun sukkeret til lys karamell og tilsett sherry og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. 








Tilsett valnøtter og rør lett sammen.  
Hell det over på en tallerken og avkjøl.

Pærekompott


 

 
  6-8 p

2 pærer
1/4 dl sukker
1 dl dl hvitvin
1/2 dl hakkede pistasjekjerner uten salt
1/2 dl pinjekjerner
Skrell pærene med potetskreller.
Pærebitene må være så lik størrelse som mulig. En enkel måte å skjære opp på er denne.
Del pære i to langsetter. Fjerne kjernehuset. Del halvdel i to. Skjær strimler langsetter og til slutt skjær strimlene i biter.
 
Kok de i sukker og hvitvin til de blir møre. Rør inn kjerner og nøtter. Serveres kald.

Agurksalat


1 agurk
1 dl vann
1 ss eddik
litt salt og pepper
1 ts sukker












Bland dressingen og høvle tynne skiver med agurk med ostehøvel oppi.
La agurksalaten stå å trekke 15-30 min.

Agurksalat er naturlig tilbehør til stekt eller kokt laks, ørret og makrell.

Tapasbord 20.september 2014

Kjøttboller i tomatsaus
Helstekt indrefilet av okse
Dadler med bacon
Kyllingklubber i mangosaus
Varmrøkt laks
Chilimarinerte scampi
Timianpoteter
Salatbord: grønn salat, tomater, paprika, fetaost, dressing, basilikumsaus
 
 
 

 

Kjøttboller i tomatsaus











Kyllingklubber i mangochutney














Dadler med bacon (bilde og oppskrift kommer)






Helstekt indrefilet av okse
 

Chilimarinerte scampi












 
 


Varmrøkt laks.

Kjøpes i de litt store matbutikkene. Finnes i kjøledisken i to utgaver; med dill eller med pepper. Må ikke forveksles med kaldrøkt laks.

Deles i porsjonsstykker på ca 30 gram.




















Timianpoteter




Frokostbrød

Foccacia


















Salatbord: blanding av isbergsalat, hjertesalat og ruccola
Småtomater
Paprika
Kan gjerne ta med Fetaost, rista nøtter

Basilikumsaus
Oljedressing



 
 
 


Grillet ribbe



2 kg ribbe i serveringsstykker
2 løk i båter
vann
grillsaus


Jeg foretrekker at serveringsstykkene er litt tykkere enn på vanlig grillribbe, 10x5xhøyden synes jeg er passe. Det er omtrent samme størrelse som jeg deler juleribben opp i.

Legg ribbestykkene og løk i kokende vann og la det trekke i ca 1,5 time.



Legg ribbestykkene i en langpanne og avkjøl.
Pensle med grillsaus.
Grilles (helt på kullgrill) i ca 20 min. Snu ofte slik at kjøttet ikke blir svidd.





Ovnsbakt laks





ca 200 g laks/person til hovedrett
litt salt og pepper
tørket dill

Legg fiskestykkene i ildfastform eller bruk aluminiumsformen om fisken ligger i det.

Strø på litt salt og pepper og rikelig med dill eller gressløk.

Sett i varm stekeovn 200 grader og bak i 15-20 min avhengig av hvor høye fiskestykkene er.

Utrolig lettvint og veldig godt.
 Kan serveres med kokte poteter, ertepurè og rømmesaus.