Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 10.oktober 2014

Det viktigste til denne middagen er ølet. Og det var:

Kombinasjonen til maten var slik
       Asparges, spekeskinke og smørsaus
       Tjekkisk Staropramen (Alternativ: Aass pils)

     Fiskesuppe
     Ægir Vårsol Munich Helles

     Indrefilet av elg, timianpoteter, bakte rotgrønnsaker, jordskokkpure, rødvinssaus 
     Fuller`s ESB (Extra special bitter)



Til Sjokolademoussen smakte vi på to typer øl:
St. Bernadus 12 og Rochefort 10




Panna cotta med bringebærsaus
Ægir Tors hammer barley wine



Bordet var dekket slik:




















Forberedelser:


Tirsdag
Dekke bordet
Onsdag
Finne fram alt serviset, sette på benken
Torsdag
Handle inn
Sette på kraft
Lage Panna Cotta og saus
Lage Sjokolademousse
Fredag
Sile kraft og kok inn.
fiskesuppe
Skjære opp fisk. Settes i kjøleskap
fiskesuppe
Skjære opp løk til fiskesuppe. Fres og koke inn vin.
forrett
Lage smørsaus til forrett
Hovedrett
Rense jordskokk og koke
hovedrett
Skjære opp grønnsaker
hovedrett
Skjære opp poteter
forrett
Rense asparges
hovedrett
Lage saus
hovedrett
Steke sopp
Sjekke at alt er gjort klart
Tenne lys på bordet.

Gjennomføringen:

18.50
19.00
Gå til bords
Skjenke Staropramen
Koke opp vann til asparges
Presentere forrett
Koke asparges. Varme opp sausen. Kjøtt
Anrette.
Inn med tallerkner
Spise forrett.
Kok opp fløte.
Ut med tallerkner
Skjenke Ægir Vårsol
Presentere fiskesuppe.
Varm opp hvitvinsblandingen.  Hell på fløte. Ha i fiske. Varm opp og smak til.
Dryss med dill.
Inn med tallerkner
Spise fiskesuppe
Varme opp kjøtt til 59 grader
Ta ut tallerkener
Skjenke Fullets ESB
Varm opp saus Varm opp sopp.
Presentere hovedrett
Skjære opp kjøtt.
Anrett oksefilet, potetterte, grønnsaker og saus
Ikke stor porsjon.
Inn med tallerkener
Spise hovedrett
Ta ut tallerkner
Skjenke Trappistes
Inn med dessert
Skjenke St Bernadus 12 quadruppel
Koke kaffe
Presentere dessert 1
Anrette Sjokolademousse
Ta ut tallerkner
Skjenke  Ægir Tors hammer
Inn med tallerkner
Spise dessert
Presentere dessert 2
Anrette dessert: panna cotta, saus, noen hele bringebær, basilikumblad
Servere kaffe

 Innkjøp:

16 Asparges 

3 Vårløk
5 Sjalottløk
Dill og timian

1 sellerirot
1 persillerot
1kg gulrot
2 kg oksehaler
4 store løk


2,4 kg poteter 

Bringebær
Jordbær 

Basilikum
Dill
timian

700 g Laks
2,5 kg Oksefilet 

200 g Spekeskinke


4 l fløte
matfløte
Egg



Lys buljong

Usaltet smør
meierismør
Fiskebuljongterning
maisennamel
Kaffe, te 

1,5 l mathvitvin til suppe, pærekompott og asparges

sukker
500 g melkesjokolade
1 kl Bokk-øl (polet)




  aluminiumsfolie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar