Jeg fikk servert en fantastisk soppbuljong på Stattholdergården sist høst, så ambisjonene var lagt svært høyt. Jeg hadde søkt etter oppskrifter og laget i utgangspunktet en kraft basert på sopp og grønnsaker. Det ble for lite smak. Jeg hadde kraft av svinekam i fryseren og nykokt kraft fra oksehaler, og det ble blandet inn.
2 gule løk
2 store gulrot
litt smør
1 kg sjampinjong
5 l vann
Skjær løk og gulrot i biter og fres de gyldne i smør. Tilsett sopp i biter. Fres videre til soppen slipper væske. Tilsett evntuelt mer smør.
Ha i vann og kok med lokk på i 3- 4 timer. Sil kraften og kok videre uten lokk til ca 3 l kraft.
Tilsett 5 dl kraft av oksehaler og 5 dl kraft av røkt svinekam. Smak til med salt og pepper.
Ha i sukkerkulør til passe mørk farge.
Skjær små sjampinjong i skiver og fres de møre i litt smør. Legg de i en boks og avkjøl.
Ved anretning kokes kraften opp. Legg 2 - 3 soppskiver i hver skål og hell over den kokende kraften.
Beregne snaut 1 dl /person