Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Konfektkaker

48 stk


200 g margarin
3 dl sukker
2 egg
50 g hakkede mandler
1 plate kokesjokolade
ca 4 dl hvetemel

Sett stekeovnen på 175o
Rør bløt margarin og sukker til smørkrem. Det er er fordel at margarin har majoneskonsistens. Da er det enklere å piske til smørkrem. Hvis det er for fast, eller det ligger i kjøleskapet, så kan det tas noen sekunder i mikrobølgeovnen. Det må ikke smelte.

Visp inn egg.
 


Hakk mandler og hakk sjokolade. Jeg synes det er enklest når sjokoladen har romtemperatur. Jeg holder spissen nede og snitter sjokoladen først på skrå den ene veien, og deretter den andre veien. Jeg går over feler ganger til det er så små biter jeg ønsker
    

Ha i mandler og sjokolade, og blandt det godt. Elt inn  hvetemel.


   


Sett kaker med to teskjeer på stekeplate. Husk at det mange tenker på som teskje er en kaffeskje. Jeg bruker hotdrinkskjeer.  Kakene flyter ut så det kan ikke være flere enn 16 på hvert brett. 










Stekes midt i ovnen i ca 15 min til de er lysebrune.

Sett stekebrette på en kakerist for å avkjøle litt, før de trekkes på bakepapiret over på en kakeristen. 

Oppbevares i kakeboks i metall.  







Jeg brukte melkefri Melange og melkefri mørk sjokolade. Det fungerte helt supert. 

Sjampinjong og løkblanding



Løk og sopp er en god smakskombinasjon. Delikatesseløk og de alle minste sjaminjongene gjør det dessuten til elegant tilbehør på tallerken.

Beregne 5-6 små sjampinjong og 5-6 små løk/person.
Legg løken i en kjele og hell på kokende vann. La det stå et par minutter og hell vannet av. Da er løken lettere å skrelle. Likevel tar dette ganske lang tid, så dette kan gjøres dagen før et stort selskap. 
  

Kok løken mør i vann.
Stek soppen på middels varme mens løken koker.
Jeg synes det er enklest å tørke jordresten av soppen med en fuktig klut. (Det forutsetter at kluten er helt ren.)

Hell vannet av løken og stek på middels varme til den har fått fin farge.

  

 Ha soppen i panna og la alt bli gjennomvarmt.

Jeg la sopp og løk på tallerken i sirkel sammen med kokte rosenkål rundt kjøttet.
 

Kyllingfilet med bacon


    1 kyllingfilet /person
    2 skiver bacon/person
    1 stor skive brie/person
    litt timian (fersk eller tørket)
    salt og pepper
    smør











    Ha litt salt og pepper på hver kyllingfilet. Skjær et snitt kyllingfiletene og fyll dem brie og timian. Surr bacon rundt hver filet 


    Brun kyllingen i olje i en stekepanne
















    stek videre i ovnen på 180 grader i ca. 20 min og kjernetemperatur 68 grader. 
    1. til baconet har fått farge, kyllingen er stekt og osten har smeltet.
    jeg serverte med ovnsbakte potetbåter, salalt og rømmesaus. 



    Gulrotsuppe med spekeskinke


    Middag til 2 eller forrett til 6

    1 sjalottløk
    1 hvitløksfedd
    litt margarin
    1 ts rød curry paste
    4 store gulrøtter 
    1 dl hakkede tomater
    1 boks  kokosmelk (400g)
    5 dl kyllingkraft

    6 skiver spekeskinke
    litt grønt til pynt





    Finhakk løken og fres den lett i litt stekefett i en kjele. Jeg foretrekker margarin, de fleste vil velge en god olje. 
    Hakk hvitløk og tilsett. Fres noen sekunder til. Ha currypaste i  kjelen og la det surre sammen.  




     

    Skrell gulrøttene og skjær de i ganske små biter.
    Ha gulrøtter, kokosmelk og kyllingkraft (eller 1 buljongterning og 5 dl vann). La suppen koke opp. Tilsett tomater.

    Sett på lokk og la suppen koke til gulrøttene er møre. Hvor lang tid dette tar er avhengig av størrelsen på gulrøttene men regn med 15-30 minutter.





      

    Sprøstek spekeskinke under grill på 250 grader i ca 5 min mens suppa koker-

    Knus skinkeskivene med en skarp kniv.
     
     Kjør suppen glatt med en stavmikser.

    Server suppen med spekeskinke og noe grønt feks frisk koriander.

    Til middag passer det med grove rundstykker.  Til forrett vil jeg servere en skive nystekt foccacia.




    Løk og soppblanding

    Dette ble en så god blanding at det fortjener en plass i kokeboka. 

    Bruk

    3-4 delikatesseløk
    3-4 små sjampinjong

    til hver.

    fett til å steke i



    Det anbefales å helle kokende vann over løken og la det stå et par min for at skallet skal gå lettere av.
    Jeg synes løken blir litt bløt, og at det er like enkelt å rense rå løk.

     









    Tørk jordrester av soppen med en fuktig og ren klut.


    Legg løken i kjele med kokende vann og kok de i ca 1 min.
    Hell de over i en melsikt, for å få bort vannet.


     

    Smelt smør i ei stekepanne og ha løken i. Når den begynner å få litt varme tilsettes soppen. Hvis soppen er stor deles den i fire.

    Hvis man skal lage en stor porsjon kan man steke i en langpanne i stekeovnen på 200 grader i ca 30 min.



    Middag 30.desember

    Årets romjulsmiddag med gode venner ble i år 30.desember.  

    Bordet var dekket med ubleka damaskduker. Servietter og lys i gull.
     

     Asparges med smørsaus

    Vin: Dönnhoff Riesling

    Helstekt oksefilet
    Rosenkål, Stekt løk og sopp
    Glaserte poteter
    rødvinssaus

    pynt med litt vårløk

    Vin:
    Karamellpudding







    Til kaffen satte jeg fram julesmåkaker. De forsvant også. Så myten om at folk ikke spiser småkaker stemmer ikke.