Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kylling med sopp og brokkoli


 til 4:

4 kyllingfileter
salt, pepper, krydder etter eget valg
1 brokkoli
8 store sopp
4 dl fløte
1 terning hønsebuljong og 3 ss vann

kokt ris



Tørk godt av kyllingfiletene og strø på salt og pepper. Jeg synes det er godt med Tandorikrydder på kyllingfilet, men paprikapulver smaker også godt.
Stek filetene 2 minutter på hver siden så de får en god stekeskorpe.


Filetene kan etterstekes under lokk på svak varme 4 minutter på hver side.

Eller stekes i stekeovnen på 125 grader i ca 25 minutter til kjernetemperatur 68 grader.

Mens filtene steker:

Kok ris.

Skjær soppen i skiver og brun den i litt margarin.

Skjær brokkoli i buketter og tilsett i stekepanna. Ha på lokk. Da vil brokkoli fort bli varm og mør.
Rør buljongpulver ut i 2-3 ss kokende vann.Hell det i panna.

Tilsett fløte og la den koke opp. Legg filetene i rett før servering

Iskake med jordbærsorbet

Jordbærsorbet:
500 g jordbær
2 dl melis

Vaniljeis:
3 hele egg eller 7 eggeplommer
1,5 dl sukker
4 dl fløte
3 ss vaniljesukker (fra Apoteket)

Pynt:
1 stort jordbær til hver
1 rute sjokolade til hver



Bytt gjerne ut jordbær med bringebær. Bringebærsausen må moses gjennom en melsikt for å få ut alle steinene.
Jeg brukte utenlandske jordbær, og gleder meg til de norske kommer. De er søtere så det kan hende at melismengden bør reduseres.










Kjør jordbær og melis til en jevn saus i matmølle. Hell sausen over i et målebeger.

  


Kle en kakeform på 22 cm i diameter med plastfolie. Min plastfolie var ikke bred nok, men det gikk helt greit å skjøte. Klem godt sammen.
Hell halvparten av sausen i forma og sett i fryseren. helst natta over. 
Pisk kremen med sukker og vaniljesukker. Jeg brukte vaniljesukker fra apoteket for å få vaniljekorn i isen. Dette vaniljesukkeret er mindre søtt en det vanlige.

Alle oppskrifter jeg fant på vaniljeis oppga kun eggeplommer. Jeg synes det er irriterende med alle eggehvittene, så jeg brukte hele egg. Det ble en utrolig god is både på konsistens og smak. Pisk eggedosis, og pisk krem. Det er lettest å blande litt og litt av eggedosisen i kremen. Siste mulighet til å smake er nå, og eventuelt røre inn litt mer sukker.
  

Ta forma ut av fryseren og hell i isblandingen og glatt toppen så jevn som mulig.

 

Når vaniljeisen er frossen, minst 1 time, men helst til dagen etter, helles resten av bærsausen på. Frys på nytt. 


Iskaka kan lages noen dager før bruk.

Den må tas ut av fryseren ca 15 min før bruk for å kunne skjæres opp.

Det er enklest å dele kaka i 4 først og så i 4.

Snitt skiver i jordbær og vri de litt. (kan gjøres klar i god tid og settes i kjøleskap).

Bruk enten frosne eller friske bringebær om det er bringebær i sorbeten, og pynt med basilikumblad.

Ha sjokoladebiter i en tykk plastpose som legges i en kjele varmt vann, ikke kokende. Sjokoladen smelter ganske raskt. Klipp hull i tuppen og ringle over sjokoladen. Den vil stivne nesten umiddelbart.


Grønnsakspure


Republisert med bedre forklaring og bilder

Nok til 6 som tilbehør. Nok til 4 uten poteter.

1/2 sellerirot
1/2 brokkoli
1 blomkål
1 pastinakk
3/4 dl fløte
litt rosmarin



Skjær pastinakk og sellerirot i biter. Skjær strimler av den tynneste delen av pastinakk til pynt. 

Del blomkål og brokkoli i biter.
Jeg foretrekker å koke grønnsakene i to kjeler. Rotgrønnsakene trenger mye lengre koketid. 

Kokes mørt.














Kjøres i blender.



Ha mosen i en kjele og kok opp. 
Tilsett 3/4 dl fløte. Smak til med salt, pepper og rosmarin.




Løk- og rødvinssaus

Republisert, med bedre forklaring og bilder.

Nok til 4


2 hvitløk
3- 4 sjalottløk 
1/2 purre
1/2 dl sukker
1 dl rødvin
litt kraft fra kjøttet

2 ss maisennamel og litt vann



Finhakk løken og skjær hvitløk i skiver.









Freses løken myk i meierismør. Ha i hvitløken og purre og la det surre med. 


Tilsett sukker. Sukkeret skal smelte og bli gyldent
Hell i 1 dl rødvin. Kokes inn. Ha i 3 dl vann og 1 ts buljongpulver (evnt kraft) og kok godt opp.




    

Sil vekk løken.


Rør maisennamel ut i litt vann og tilsett under omrøring.

Tilsett også stekesky fra kjøtt (forutsatt at den ikke er svidd).

Kok opp og smak til med salt og pepper.


Appelsin og eplekompott


Republisert. Bedre fremgangsmåte og nye bilder

1 rød løk
1 appelsin 
1 liten boks ananas 

1 eple 
2 ss sukker







Snitt løken fint.




Skjær ut skinnfrie båter av appelsinet.





Press resten av appelsinen for å få ut all saften.

Oppbevar saft og fruktkjøtt hver for seg.




Skjær eple og ananas i passe biter.

Surr løk i smør.

Hell i ananas og eplebiter. La det surre til  mørt før appelsin has i.

Ha i sukker.
  
Hell i saft fra appelsin evt også fra ananas og kok inn.