Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 9.desember 2016


14 til bords
Duk: hvit
Servietter: lilla servietter Lys: lilla
Blomster: Lilla st.Paulia Pynt: konglekoner med lilla skjørt
























4 retter og 4 øl eller vin
Enkel fiskesuppe
ØL: Rallar Amber Ale fra Ægir 4,7%
mørkt kobberfarget øl (mørkere enn rav, ja), disig, med et bra off-white skum. Aromaen har toner av tre, mildt krydder, karamell og en moderat men udefinert fruktighet.

VIN: Trimbach Riesling
Dyp mineralsk duft med innslag av modne epler og en lett tropisk frukt. Lett fylde på smak med preg av modne epler og fersken, kombinert med en distinkt lang syre i finish.



Høyrygg med ingefær og soyasaus
Potetmos
Ovnsbakte grønnsaker
ØL: Flensburg Kellerbier  4,8%
Fast skum, litt nøtteaktig smak, balansert og litt krydret.
VIN: Noble Wines 667
Bløt og rik stil, preg av fat og røde bær, litt varm ettersmak. 100% Pinot Noir










Innbakt brie med pære og fikemarmelade
ØL:Rosenlund Bayer

VIN: Recioto delle Valpolicella Classico
Litt utviklet, rik og søt, preg av mørke bær, kaffe og krydder.






ØL:"dark force" Imperial Stout beer Haandbryggeriet
Ekstremt høyt skum. Sort i fargen. Kraftig duft av espressokaffe, mørk sjokolade, brunt sukker med innslag av gjær. Meget stor fylde. Duften går igjen i smaken med en fin balanse av markert bitterhet. God lengde.
VIN: Portvin Graham`s Late Bottled Vintage 2011
Rik, sødmefull og fint balansert. Fast, litt krydderpreget ettersmak.




  1. Rallar Amber Ale fra Ægir
  2. Flensburg Kellerbier  4,8% 
  3. Rosenlund Bayer, Rena bryggeri
  4. "dark force" Haandbryggeriet

  1. Trimbach Riesling
  2. Noble Wines 667
  3. Recioto delle Valpolicella Classico
  4. Grahams Portvin


  


Innkjøp:
5 hvitløk
12 vårløk
8 sjalottløk
4 løk
1 pott dill
1 potte timian
4 rødløk
1,5 kg gulrøtter
1 kg sopp
3 store persillerot
2 pærer
6 fiken
poteter

fiskebuljong
stjerneanis
brunt sukker
glutenfri soyasaus
1 boks tomatpure
maisennamel
400 g kokesjokolade
2 pk gelatin
sukker
2 vaniljestenger
ca 1 l oksekraft

400 g laks
200 g torsk
4 kg høyrygg
500 g Brie
2 pk butterdeig
1 pk spekeskinke

2 kremfløte
4 l matfløte
12 egg
melk

1,2 l hvitvin
1 dl portvin


Arbeidsplan

  • gjøre klar høyrygg m/saus og sette i stekeovnen senest kl 11.00
  • lage dronning Maud og sette i kjøleskap
  • skrelle poteter
  • skjære opp grønnsaker og legge i langpanne, dekke med folie og sette kaldt
  • lage pære og fikenmarmelade
  • starte på fiskesuppe (lag basis og skjær opp fisk)
  • lage briepakkene og sette i kjøleskap
  • koke poteter og lage potetmos
  • ca kl 17.00 ta ut kjøttet og legg det i varm kraft (da blir det lettere å anrette), sil sausen og jevn den
  • ca kl 18.00 tilsett fløte i fiskesuppen og varm den opp
  • ca kl 18.00 sette grønnsaker i stekeovnen
  • varme opp potetmos (veldig sakte)


Middag 7.desember 2016

24 til bords
hvite duker
lilla lys og servietter
lilla st.Paulia og konglekoner med lilla skjørt



























Salatbar: grønn salat, paprika, tomater, agurk, oljedressing og basilikumsaus
røkt svinekam
waldorfsalat
oksefilet
glasert persillerot
rødløksterter
ribbe med honningglaze
varmrøkt laks (kjøpes ferdig i de største matvarebutikkene)
kjøttboller med tomatsaus
foccacia


























Dessert: Iskake med basilikumsorbet
















Innkjøpsliste:

1 isbergsalat
1 pose middelhavsblanding
1 kg gul paprika
5 pk små tomater
2 slangeagurk
3 potter basilikum
300 g jordbærsyltetøy
200 g mandler
melis
500 g blå druer
4 rødløk
vårløk
4 epler
1 kg persillerot
200 g fersk ingefær
5 kg ribbe
1,3 kg røkt svinekam
2,5 kg okse indrefilet
1/2 varmrøkt laks
1 kg kjøttdeig
2 pk butterdeig
2 dob pk lettmajones
2 x1/3 l lettrømme (laktosefri)
2 x1/3 l kremfløte (laktosefri)
1 fl japansk souasaus
1 fl flytende sirup
2 p kaffe
8 fl rødvin
4 fl eplemost
1 fl juleøl
3 fl alkoholfritt øl



Arbeidsplan
flere dager før: dekke bordet
2 dager før: lage iskake og basilikumsorbet
dagen før: steke svinekam og koke ribbe
Samme dag:
  • steke indrefilet
  • lage rødløkskompotten
  • lage honningglaze
  • lage waldorfsalaten - sette kaldt
  • lage basilikumsaus - satte kaldt
  • koke og glasere persillerøtter
  • vaske tomater, snitte salat (legge i plastpose), skjære opp paprika og agurk - sette kaldt
  • blande eplegløggen
  • lage tertene
  • skjære opp laksen - sette kaldt
  • skjære opp svinekammen - sette kaldt
  • kjøre sorbet
  • skjære opp og pensle ribbe
  • kl 16.00: sette deigen til foccacia
  • kl 17:00 bake ut foccacia
  • kl 18.00: steke foccacia
  • kl 18.30 steke rødløksterter
  • kl 19.00 steke ribbe
  • kl 19.45 klar for servering

Hermetiserte pærer

ca 40 pærer
5 l vann
1,5 kg sukker  (300 g/l)


8 Norgesglass













Hell vann i en stor kjele og tilsett sukker. Kok opp.


Skrell pærene.

Del de i to og fjerne kjernehuset. Jeg har et jern til dette, men et teskje fungerer også greit.

Hvis pærene er veldig store bør de deles i fire.
Legg et håndkle i bunnen av en langpanne.
Vask glass, skyll de godt og de langpannen. Fyll i vann så bunnen er dekket.

Sett langpannen inn i kald ovn og la de stå der til ovnen når 125 grader.
Ha pærene i sukkerlaken og la de trekke til kokepunktet.

La pærene ligge i sukkerlaken til de er så myke du ønsker.
Legg et frottehåndkle på benken og sett de varme glassene

Fyll glassene med pærer og hell på sukkerlake til glasset er neste fullt.

Tørk av kanten. Hvis det er sukkerrester på kanten vil det ikke bli helt tett.
Legg gummistrikken på glasslokket og legg lokket på glasset. Skru metallringen stramt til.

La glassene stå på benken til de av avkjølt.




Carpaccio med kremostsaus

Carpaccio er en italiensk klassiker. Jeg har saumfart nettet etter oppskrifter, fant mange varianter og har laget denne.

Forrett til 8

400 g indrefilet av okse
1 ss tørket persille
1 ss tørket estragon
salt
pepper
smør til steking
Renskjær indrefileten for sener. Strø på urtene.

Stek i varm stekepanne.

Avkjøles og legges i dypfryser ca 40 min før servering.
  





Kremostsaus:

1 pk kremost med urter
ca2 dl matfløte

Ha kremosten i en bolle og rør inn matfløte. Det er viktig å bare litt matfløte om gangen, da er det lett å røre den inn i osten


Fortsett til sausen har fått ønsket konsistens. Den vil tykne litt mens den står i kjøleskapet frem til servering. 






Ta kjøttet fram fra fryseren og skjær svært tynne skiver. Jeg beregner 3 per person.

Legg litt salat på hver tallerken, Legg på kjøttet og ringle på ostesausen.




Kyllinggryte Flyvende Jacob


Nok til 4 personer
4 porsjoner nykokt ris* 
1 egg
4 kyllingfileter
280 gr bacon
2 bananer
3 dl fløte
1 ts karry
1,5 dl sweet chili saus
Salt / pepper
Peanøtter




    Kok risen




     og bland deretter inn et pisket egg. Dette fordeles i en smurt ildfast form.











   Skjær kyllingen i biter som steikes. Ikke stek for lenge.










    Skjær bacon i biter som steikes









Fordel kylling og bacon over risen.









Skjær bananer i skiver som legges oppå kylling og bacon.

Pisk fløten litt og bland den med krydderet og chilisausen. Helles over formen.


Strø salte peanøtter over. (Jeg serverte disse ved siden av. Det var flere små barn som skulle spise, og en av gjestene var allergisk. Det det må man tenke på.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader i 18-20 minutter.

Serveres med en grøntsalat og en skål med mango. Det er godt med loff og smør til.
* I oppskriften jeg fikk sto det 2 pk Boil-in-bag til 4 personer. 1 pk boil-in-bag veier 120 g, så det ville bli 240 g. Vi var mange tilbords og jeg beregnet 50 g ris/person. Det holdt akkurat, og det var en del barn. Så 60 g ris/person er nok riktig mengde.

Augustfest 2016

Buffet:

Salatbar denne gangen med:
grønn salat, tomater, løk, avocado. paprika, melon, fetaost, rømmesaus, fransk dressing,
hamburger, indrefilet, ribbe med honningglaze,
bakte poteter






Dessert: Rips med vaniljeis og vaniljesaus




Vi var 40 tilbords.




Kveldsmat:

Løksuppe

Rosa babyshower


Denne gangen var det datteren som skulle overraskes. Og det ble helt rosa. Mitt bidrag var hus og mat. Arrangører var hennes svigerinne/min svigerdatter og ei venninne.

Det hadde vært mer elegant med høyere og smalere bord til matbufféten, men dette er to av bordene som alltid står i spisestua så jeg brukte dem.


 På bordet sto:

Kjøttboller i tomatsaus
Helstekt indrefilet av okse
Skinkestek
Timianpoteter
Salat
Rømmesaus med basilikum

I tillegg til et hyggelig måltid så var det quiz om den vordende mor, det ble gjettet på babybilder av alle gjestene og det var bleiekonkurranse. Det var smurt helt vanlige matvarer på noen bleier, og så skulle de kjenne igjen luktene. Veldig realistiske farger. det var blitt brukt sennep, peanøttsmør, pesto, avokado og vegimite. Jeg tror at sjokoladepålegg også kunne blitt brukt.

Tilslutt var det litt kake og frukt. Snickerskake er både glutenfri og melkefri. Vaflene ble laget av en pose glutenfri vaffelmiks, men de inneholdt faktisk melk. Kanskje litt lite søte, men veldig gode likevel. 


Bringebærsyltetøy


2 kg bringebær
800 g sukker











Ha bær og sukker i en kjele. Varm opp ved middels varme.
Øk temperaturen og la det småkoke i minst 10 minutter til syltetøyet tykner.

Avkjøl og fyll i plastbokser.

Metoden med glass beskrives under Eplegele.

Solbærsyltetøy


Jeg synes solbærsyltetøy smaker veldig godt. Derfor lager jeg det hvert år. Alle oppskrifter jeg har sett inneholder vann, det bruker ikke jeg.

1 kg solbær
600 g sukker

Ha bær og sukker i en stor kjele og varm opp ved middels varme.
Øk temperaturen og la det småkoke i ca 10 minutter til det tykner .

Smak på syltetøyet og ha eventuelt i mer sukker.

Avkjøl og ha i passe store plastbegre for frysing.

Metoden med varme glass forklares under Eplegle.