Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Rundstykker - glutenfri

1 l vann
1 pk gjær
2 ss fiberhusk

500 g grovt glutenfritt mel
2 ss linfrø
4 ss solsikkekjerner
4 ss sesamfrø
1 ts salt
1 ts bakepulver

fint glutenfritt mel til 850 g
1 dl olje
1 egg



Jeg har glutenfritt mel fra ulike produsenter i skapet og blander litt. Denne gangen brukte jeg 500 g Fiberbakst fra Schär, resten hvetemelserstatning fra Bakefri. Inegn av meltypene jeg bruker inneholder melk.

Varm 6 dl vann til 37 grader, rør inn tørrgjær og fiberhusk. La det stå i 10 min. Da er det tyknet som tapetklister.

Vei opp 500 mel og tilsett resten avd et tørre. Ha i mel mel til totalvekt 850 g.



Ha melblandingen i eltemaskinen, tilsett gjærblandingen, olje, egg og 4 dl lunken vann.

Jeg byttet ut egg med 1 ts eggerstatning.

Elt til deigen er samlet.








Samle deigen i bollen og strø litt glutenfritt mel over. Dekk med plast. Forhev i 1 time.

Ha deigen på benken

  


Rull deigen til en pølse som deles i 16 biter. Trill hvert emne rundt og legg på stekebrett.



Sett brettet  i kald ovn og sett ovnen på 200 grader. Etterhevingen skjer mens ovnen varmes opp. Brettet sto i ovnen drøyt 40 min.

Jeg kan ikke pensle med egg, men det anbefales. Da vil de se enda mer ut som rundstykker bakt av vanlig mel.

Når de er helt avkjølt legges de i plastposer og oppbevares i fryser. Jeg merker alltid posene med glutenfritt.



Oppskriften fant jeg på Husmannsplassen i Hidlesundet, men som vanlig litt justert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar