2 kg oksehaler
litt margarin
4 gulrøtter
2 løk
1sellerirot gjerne med blader
1 persillerot gjerne med blader
3 l vann
nykvernet pepper
salt
Oksehalene skal brunes. Enten i langpanne i stekeovnen ved 250 grader ca 1 time, eller i stekepanne. Hvis du velger det siste - bare brun noen omgangen.
Ha kjøttet i en stor kjele. En vid kjele er bedre enn høy og smal.
Hell på vann. La det koke opp. De grumsete skummet som dannes må fjernes for at kraften skal bli klar og fin. Hold en skje på skrå og "skrap" av skummet.
Del løk i båter og grønnsakene i biter. Ha de i kjelen.
La alt trekke under lokk i ca 3-4 timer. Det har hendt at jeg har latt kjelen stå på hele natten (ca 6 timer) og det blir en fantastisk flott kraft.
Ta ut oksehalene og la de bli avkjølt. Da kan de renses og brukes som lapskaus.
Ha kjøttet i en stor kjele. En vid kjele er bedre enn høy og smal.
Hell på vann. La det koke opp. De grumsete skummet som dannes må fjernes for at kraften skal bli klar og fin. Hold en skje på skrå og "skrap" av skummet.
Del løk i båter og grønnsakene i biter. Ha de i kjelen.
La alt trekke under lokk i ca 3-4 timer. Det har hendt at jeg har latt kjelen stå på hele natten (ca 6 timer) og det blir en fantastisk flott kraft.
Ta ut oksehalene og la de bli avkjølt. Da kan de renses og brukes som lapskaus.
Hvis du setter bollen med kraften i kjøleskapet noen timer er det lett å ta av fettet som har stivnet på toppen.
Den kraften som skal brukes siles gjennom en helt ren gasklut.
Det er viktig at det ikke tilsettes salt og pepper før kraften er kokt inn og jevnet til saus.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar