Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 11.november 2013

10 personer til bords
Blomkål og safranshot

Trimbach Riesling









Varmrøkt laks  og avokadokrem

Trimbach Riesling










Helstekt ytrefilet av reinsdyrhonningbakte rotgrønnsaker, potetterte, kreklingsaus


Petite Ruche







Rabarbrasuppe med vaniljeis


Saracco
Dette var en helt annerledes middag. Gjestene kom hit helt uforberedt på at de skulle lage sin egen middag.

Første punkt på programmet var smaktesting av eplemost. Skjemaet jeg hadde laget minner om skjemaer brukt til vinsmaking.

Begge slagene er fra samme eplesort. Den ene er presset på kjøkkenet her og den andre på et eplepresseri i nærheten.









Smakstesting av eplemost

I vannglass
I hvitvinsglass
Utseende



Lukt



Smak





Så var det inndeling i 2 lag. Den ene gruppen planla borddekkingen. Oppgaven de fikk var slik:

Dere skal dekke bordet til 4-rettersmiddag. Tema er: et vintereventyr. Dekkingen skal være spennende, men likevel sånn at flest mulig vil like den. Det ligger hvite duker på bordet allerede. Selv om dere bare en 10/12 til bords skal bordet pyntes i hele sin lengde.

Sølvbestikk finner dere i skuffene på vitrineskapet på kjøkkenet. Bestikk til forretten kommer inn sammen med retten. Det skal brukes kniv og gaffel både til mellomrett og hovedrett. Dessertskje og dessertgaffel til desserten.
Glass er i overskapene på vitrineskapet på kjøkkenet. Sett på hvitvin, rødvin og vann. Dekketallerkner er i samme skap. Servise har jeg tatt fram allerede.

I kjelleren finnes lys og pynt til bordet. Det er litt mer stearinlys i kommoden i spisestua. Det er et poeng å bruke kun det som finnes. Hvis vaser, lysestaker eller annet må vaskes – bruk vaskerommet i 2.etasje.
På nettsiden: http://www.gardsjul.blogspot.no/p/serviettbretting.html finner dere 12 ulike måter å brette servietter på.

På kjøkkenet hadde jeg satt fram matvarer og redskaper i flere stasjoner:
Poteter. Stor bolle med kaldt vann.
Div grønnsaker. Fjøler, kniver, potetskreller, langpanne, smør og honning.
Blomkål. Fjøl, kniv, stor kjele.
Bacon. Stekeplate, aluminiumsfolie
Avokado, rømme, lime, salt. Matmølle, kniv, dessertskje, situspresse.
Sukker. Stekepanne. Stekebrett med bakepapir.


Etter en time byttet gruppene plass.
Den ene gruppa planla forløpet av middagen:

Dere skal forberede taler og innslag under middagen. Dere skal også planlegge hvem som skal anrette maten, bære tallerkener inn og ut.
Jeg er på kjøkkenet under hele middagen og holder alt varmt.

Det er lurt at en holder oversikt over hvem som skal ”jobbe” og tildeler oppdrag gjennom middagen.
Anrette forett og bære inn
2


Ta forrett tallerkner ut på kjøkkenet
Anrette mellomrett og bære inn
2


Ta tallerkner ut på kjøkkenet
Anrette hovedrett og bære inn
2


Ta hovedrettallerkner ut
Anrette dessert og bære inn
2

Ansvar for å skjenke vin under hele middagen
1


Andre del av matlagingen forløp slik:
Kraft, løk, gulrot, balsamikoeddik, kreklinglikør. Kjele, visp.
Varmrøkt ørret. Skjærefjøl, tallerken, aluminiumsfolie
Sjokolade. Rivjern. Bolle.
Knekk. Plastposer og en hammer.
Kokt blomkål. fløte, safran.  Matmølle og kjele.
Kjøtt. Aluminiumsfolie.
Stekt bacon. Fjøl, kniv.


Da var det klart til å gå tilbords.
Borddekking:
Hvite duker og hvite servietter
Hvite og grå lys
Sølv midtløper
Telysestaker og lysestaker i sølv og hvitt.

1 kommentar:

  1. Høres virkelig ut som en morsom dag
    Spennende å komme slik å ikke vite hva en skal
    lage og så ende opp med å lage en masse god mat.
    Ha en herlig dag :)

    SvarSlett