Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kjøttkaker uten gluten, egg og melk


I vanlige kjøttkaker er det egg og melk, og i sausen hvetemel. Da det sto kjøttkaker på menyen laget jeg også noen uten både egg, melk og hvetemel.

400 g kjøttdeig
1 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts muskat
2 ss potetmel
1,5 dl vann

Saus
5 dl vann
1 ss glutenfritt buljongpulver
3 ss maisennamel
1 dl soyafløte
salt og pepper


Elt kjøttdeig om salt sammen. Tilsett resten av krydder og vann og elt deigen sammen.


Form kjøttkakene  i håndflaten med en vetet spiseskje.

Kjøttkakene legges i varm stekepanne. La det bli skikkelig stekeskorpe før kjøttkakene snus. 
Bland 4 dl vann og buljongpulver og kok opp. 

 
Legg kjøttkakene i den varme buljongen. Kok ut panna og ha oppi buljongen.

 

 Rør maisennemel ut i soyafløte, tilsett og rør godt uten å ødelegge kjøttkakene.


 

Tilsett litt sukkerkulør for å få riktig farge på sausen.

Hell over i serveringsbolle


Å fryse epler

Ikke alle er klar over at det går utmerket ann å fryse epler.

Jeg deler opp epler i skiver og fyller i passe store plastposer. Epleskivene brukes i eplekake og epledessert.

Det er enklest at epleskivene er frosne når de dyttes ned i kakerøra. Frosne epleskiver inneholder mer fuktighet så kaka blir enda saftigere enn med fersk frukt, men trenger derfor kanskje noen minutter lengre steketid.


Det går utrolig fort å dele opp eplene på denne måten. Da blir det pene skiver. Ca 10 middels store epler gir ca 4 l epleskiver som jeg bruker i en langpanne med eplekake.

Vafler

Her i huset er er det gode gammeldagse vafler som gjelder. Det er nok fett til at jernet ikke må smøres, og det er nok sukker til at vaflene kan spises uten syltetøy.

200 g margarin
2 dl sukker
1 l hvetemel
1 l melk
4 - 6 egg
1 ss vaniljesukker


Normalt går det ca 1 dl vaffelrøre til hver vaffelplate. Av denne porsjonen blir det ca 20 vafler av normal størrelse. Mitt nye vaffeljern tar 1,5 dl.

Smelt margarin. Ha i resten og visp godt, enten med elektrisk mikser eller ballongvisp.
Det er antallet egg som avgjøre hvor tynn røra kan være. Tykk røre gir tørrere vafler.
Denne mengden margarin gjør at det ikke er nødvendig å smøre jernet. Sukkermengden gjør at det ikke er helt nødvendig med syltetøy på, noe som jeg synes var greit da ungene var små.

Legg vaflene utover på rist etter steking så de får kjølt seg litt. (legges vaflene oppå hverandre synes jeg de blir deigete)

Vaffelrøre kan oppbevares i kjøleskap 4-5 dager. Den tykner litt, men bare visp inn litt mer melk.

Etterord: Etterhvert som jeg får meldinger om at noen vil prøve min vaffeloppskrift så blir jeg litt bekymret. Vil de bli like gode som jeg har sagt. Er det passe med melk? Med mel?

Derfor sier jeg: røra skal være ganske tynn. Da blir vaflene best.



Stekt pære med sitron



1 pære/person
1/2 ts sukker/person
1 ss smør/person
1 ts sitronsaft/person















Skjær pærer i 5 mm tykke skiver. Stekes i en blanding av smør og sukker til de er møre.


Hell på sitronsaft rett før servering.

Anrettes ved å stable pæreskivene.


Passer godt til stekt kjøtt.


Sjokolademousse




Dette er 10 p som på bildet:

250 gr melkesjokolade
1,25 dl fløte
20 gr sukker

2 gelatinplater
eggeplommer
1dl Bockøl (kjøpes på Polet)

2 eggehvitter
2 dl fløte










Smelt sjokoladen. jeg synes ikke det er noe problem å smelte sjokolade i kjele rett på plata, men da må den stå på veldig, veldig svak varme.

Legg gelatinplatene i kaldt vann.






Varm opp 1,25 dl fløte i en kjele sammen med sukkeret.

Ha eggeplommene i en kjele, hell fløten over dem og varm det lett opp.





Ha den bløte gelatinen i den varme fløteblandingen. Rør godt slik at den løser helt opp.

Hell  det i den smeltede sjokoladen og rør forsiktig.







Ha i Bockøl og avkjøl på benken.










Pisk 2 dl fløte.

Hell sjokolademassen langsomt i kremen og bland forsiktig.

Pisk eggehvittene og vend de forsiktig inn.

Helles over i en lav form da vil den stivne lettere enn om den has i en høy bolle.



Opprinnelig var det ikke gelatin i denne oppskriften, men jeg fikk ikke moussen til å stivne. Gelatin vil løse det problemet. Alternativet kan være å sette moussen i fryseren hvis den ikke stivner slik at det blir is. Det blir nydelig sjokoladeis.

Servering:
Servèr gjerne på en seng av bingebær/jordbær og pynt med mynteblad.
Varm en spiseskje i en bolle varmt vann. Tørk av skjea og form pene og glatte boller av sjokolademoussen.


Jeg vil anbefale ølet Rochefort 10 som følge til desserten.

Denne oppskriften er bearbeidet fra denne Sjokolademousse

Vaniljeis med bringebærsorbet

Denne desserten er basert på iskake med jordbærsorbet. Jeg ønsket runde skiver med sorbet i et lag rundt.

8 porsjoner

Bringebærsorbet

600 g bringebær
2,5 dl melis

Vaniljeis:
2 hele egg eller 7 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl fløte
2 ss vaniljesukker (fra Apoteket)












Finn to sylinderforma målebeger. Det må være ca 1,5 cm forskjell på diameter.

Pisk eggedosis i minst 15 minutter.
Pisk krem.
Bland eggedosis og krem

Putt en plastpose i det minste plastbegeret og hell i isblandingen. Sett i fryser. (det er mer is enn nødvendig. Frys det i et plastbeger.)

Mos bringebær og melis til saus i matmølle.


Hell sausen i en melsikt og gni slik at sausen blir stenfri.




Sett sausen i kjøleskapet til vaniljeisen er fryst.


Ta plastposen med vaniljeisen ut av målebegeret og løsne plastposen forsiktig.

Legg en ny plastposen i det store målebegeret og plasser vaniljeisen i midten.

Hell bringebærsausen rundt vaniljeisen. Vaniljeisen vil flyte opp så den må presses ned med noe tungt

Sett i dypfryser i minst 4 timer til sorbeten er stivnet.


Ta isen ut av forma og plastposen i god tid før servering og legg isen i et fat og sett tilbake i fryser.



Ta isen ut av fryseren minst 20 minutter før servering. Da er det enkelt å skjære pene skiver.

Serveres med noen friske bringebær og et grønt blad.

Kamskjell med baconsaus





4 porsjoner

8 kamskjell
litt smør til steking
100 g bacon
2 dl ferskpresset appelsin-juice
2 ss soyasaus
50 g usaltet smør

2 håndfuller ruccolasalat



salt og pepper





Brun 50 gram smør i en kasserolle. Smøret skal bli gyllenbrunt og få en nøtteaktig aroma.
Hell appelsinjuicen i en liten kjele og la det koke inn til nesten sirupskonsistens.

    

Sil det smelta smøret gjennom en melsikt. Bland smøret, appelsinjuice og soyasaus. Så langt kan sausen lages ferdig i god tid.

  

Skjær bacon i små biter og fres den i en liten panne.


Varm opp sausen rett før servering. Pisk den godt med stavmikser. da vil den få en mer kremaktig konsistens.

Ha i stekt bacon. Hold sausen varm, men ikke la den koke.







La kamskjellene renne av seg på litt kjøkken papir.

Ha på salt og pepper.

Stek kamskjellene raskt i smør over sterk varme, 1 minutt på hver side er nok.



Legg litt ruccola på tallerken.
Legg kamskjellene på salaten og fordel bacon og saus over.