Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Vafler

Her i huset er er det gode gammeldagse vafler som gjelder. Det er nok fett til at jernet ikke må smøres, og det er nok sukker til at vaflene kan spises uten syltetøy.

200 g margarin
2 dl sukker
1 l hvetemel
1 l melk
4 - 6 egg
1 ss vaniljesukker


Normalt går det ca 1 dl vaffelrøre til hver vaffelplate. Av denne porsjonen blir det ca 20 vafler av normal størrelse. Mitt nye vaffeljern tar 1,5 dl.

Smelt margarin. Ha i resten og visp godt, enten med elektrisk mikser eller ballongvisp.
Det er antallet egg som avgjøre hvor tynn røra kan være. Tykk røre gir tørrere vafler.
Denne mengden margarin gjør at det ikke er nødvendig å smøre jernet. Sukkermengden gjør at det ikke er helt nødvendig med syltetøy på, noe som jeg synes var greit da ungene var små.

Legg vaflene utover på rist etter steking så de får kjølt seg litt. (legges vaflene oppå hverandre synes jeg de blir deigete)

Vaffelrøre kan oppbevares i kjøleskap 4-5 dager. Den tykner litt, men bare visp inn litt mer melk.

Etterord: Etterhvert som jeg får meldinger om at noen vil prøve min vaffeloppskrift så blir jeg litt bekymret. Vil de bli like gode som jeg har sagt. Er det passe med melk? Med mel?

Derfor sier jeg: røra skal være ganske tynn. Da blir vaflene best.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar