Duk: svakt syrinfarget
Blomster: lyng
Servietter og lys: burgunder
Bestikk til 5 retter
Bestikk til 5 retter
Vår faste ølekspert hadde denne gangen plukket en øl fra eget lager. Trappist Westvleteren 8 kan kun kjøpes direkte fra Sint Sixtus klosteret i Belgia. Klosteret produserer mye mindre enn det er etterspørsel etter, så kjøp avtales på telefon på forhånd.
Tabellen vil bli helt utfylt ganske snart.
Navn
og type øl
|
Bryggeri
|
farge
|
lukt
|
smak
|
Alkohol-innhold
|
pris
|
Trappist Westvleteren
8
|
Westvleteren
|
mørk
|
Søtlig preg
|
er en søt øl med en rikt maltaktig kompleksistet
kirsebær, rosiner, fiken, melon og en anelse krydder.
|
8,8%
|
0,33l
250,- 0,5dl/p = 37kr
|
Tipi
Belgisk wit
|
Tipi mikrobryggeri
|
lys til ravgul
|
fruktig
|
krisp, lett og toner av sitrus
|
5%
|
0,5 l
50,- 0,17l/p = 17kr
|
Ardenne Blond
|
Haandbryggeriet
|
disig, lys gylden farge.
Høyt hvitt skum
|
Behagelig aroma av belgisk overgjær og
krydder, særlig koriander
|
Kompleks, sval og kremet Lang ettersmak med tydelig bitterhet og streif av salt
koriander
|
7,5%
|
0,5 l
79,90
0,17l/p = 27kr
|
Aurora Boralis
Belgo-American IPA
|
AJA bryggeri
|
Dyp gyllen farge. Mørk til å være en IPA
|
frisk og fruktig humlearoma
|
humlet med mango og ananas-noter
|
7,5 %
|
0,33l
54,90 |
Andeches Dobbelbock
|
Kloster Andechs
|
mørkt kobber, med brennende røde aksenter.
Fast og finporet skum
|
Tørket frukt og karamell
|
Fyldig og fløyelsaktig.
Mørk sjokolade
|
7,1%
|
0,5l
50,-
0,17l per person = 17kr
|
Vestmølle Tripel
Klassisk belgisk tripel
|
AJA bryggeri
|
Lys gyllen farge
|
maltpreget med aprikos og ananas
|
søtlig, maltaktig med et lite sting
|
9%
|
0,33l
57,90
0,17l per person = 29kr
|
Når det gjelder vin så har vi ikke tilsvarende ekspertise. Jeg leter etter informasjon på internett ved å legge inn søk som : vin og avokado, vin og elg. Vinen må velges etter den viktigste eller dominerende matvaren. Jeg har nå en liste som består av konkrete navn på viner, men også druetype. Da er nettsiden til Vinmonopolet for å fortsette letingen. Jeg er på jakt etter viner i de absolutt nedre prisklassene, den begrenser utvalget ganske mye uten at det til slutt går utover smaksopplevelsen.
På Polet går jeg gjennom lista min og får bekreftet eller avkreftet om det var gode forslag. Denne gangen holdt alle bortsett fra vinen til multeisen. Så jeg fulgte rådet jeg fikk og ble veldig fornøyd.
I tabellen under i kolonnen anbefalt til har jeg satt inn hva som står i pollisten. I kursiv det jeg googlet meg fram til
På Polet går jeg gjennom lista min og får bekreftet eller avkreftet om det var gode forslag. Denne gangen holdt alle bortsett fra vinen til multeisen. Så jeg fulgte rådet jeg fikk og ble veldig fornøyd.
I tabellen under i kolonnen anbefalt til har jeg satt inn hva som står i pollisten. I kursiv det jeg googlet meg fram til
Navn
og type vin
|
Produsent:
|
Anbefalt til*
|
farge
|
lukt
|
smak
|
Alkohol-innhold
|
pris
|
Albino Armani
Prosecco
Musserende
100% Glera
|
Albino Armani
ITALIA
|
Skalldyr
Fisk
drikke
|
Lys grønngul
|
Aromatisk,
innslag av sitrus og mandler.
|
Frisk,
fruktig og dropsaktig.
|
11%
|
20cl
49,50
75 cl
139,-
|
Stellenrust Block 28 Chenin Blanc 2016
100% Chenin Blanc
|
Stellenrust
Wines
SØR AFRIKA
|
Fisk, fugl
Skalldyr
fiskesuppe
|
Middels dyp strågul
|
Aroma preget
av eple og sitrus, innslag av fat, krydder og mineraler.
|
Saftig og fint fokusert, preg av
eple, sitrus og fat. Ettersmak med god lengde.
|
13%
|
75 cl
145,-
|
Dom. de la
Villaudière Sancerre 2016
100% Sauvignon
Blanc
|
Jean-Marie
Reverdy
FRANKRIKE
|
Fisk
Skalldyr
Grønnsaker
avokado
|
Midels lys strågul
|
Aroma preget
av sitrus, blomst, nesle og stikkelsbær, hint av eple og urter.
|
Ung og
fruktig, preg av saftig frukt, sitrus, urter og stikkelsbær.
|
13%
|
75 cl
195,-
|
Hereford 2016
Malbec,
Syrah, Sangiovese
|
Bod.la Resa
ARGENTINA
|
Fugl, ost
Storfe
elg
|
Middels dyp rød
|
Fruktig aroma
preget av røde og mørke bær, hint av plomme og urter
|
Bløt, fruktig
og umiddelbar, innslag av røde bær og urter.
|
12%
|
75 cl
95,-
|
Cuvée
Christer Berens Primitivo 2016
Malvasia 10%,
Primitivo 85%, Negroamaro 5%
|
Farnese
ITALIA
|
Storfe, vilt,svin
rødkittost
|
Mørk blårød
|
Aroma med
preg av mørke bær og svale urter, innslag av lakris og trekrydder
|
Ung og ren,
preg av mørke bær, lakris og urter, litt varm ettersmak.
|
13%
|
75cl
124,90
|
Saracco
Muscati d`Asti 2016
perlende
Moscato
|
Agr,Pado Saracco
ITALIA
|
Dessert
Ost
Multer
|
Lys grønngul
|
Fruktig aroma
preget av drue, blomst, eple og litt mandel.
|
Ung og
aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.
|
5%
|
75cl
129,90
|
Suppe: Fiskesuppe med blåskjell
Forrett: Avokadokrem med varmrøkt laks
Hovedrett: Indrefilet av elg, timianpoteter, bakte grønnsaker, Jordskokkpure, rødvinssaus
Ost: Eiker Mutschli med pærekompott og marinerte valnøtter
Dessert: Multeis og krumkake
INNKJØP:
500 g grønn paprika
1 pk gulrøtter
1 sellerirot
|
2x1/3 l kremfløte
450 g Eiker mutchli
10 egg
sherry til valnøttene |
1 kg oksehaler
2 nett blåskjell
|
FORBEREDELSER:
Tidspunkt
|
Oppgave
|
Søndag
|
|
mandag
|
Dekke
bordet
|
tirsdag
|
vaske
hus
|
onsdag
|
|
torsdag
|
hente
varer
lage
is og steke krumkaker
sette på kraft
marinere valnøtter
|
MATLAGING FREDAG:
- sile kraft og koke til halvparten
- brune og steke kjøtt
- ta kamskjell ut fra fryser
- skjære opp grønnsaker
- rense og koke jordskokk og mose
- skrelle, skjære opp og koke pærer
- lage saus
- lage hvitvinsbase til fiskesuppe
- avokadokrem
- skjære opp fisk til suppe
- skjære opp fisk til forrett
- skjære opp ost
- sette fram glass til velkomstdrikk
- Sette tallerkner til fiskesuppe i varmetepper
- sette inn poteter i stekeovnen ca 18.30
- sette inn grønnsaker i stekeovnen ca 18.30
- Varme opp fløte ca kl 18.50
SERVERING:
Alle sitter tilbords. Oppgavene med skjenking av drikke og servering er fordelt på flere.
Servere øl 1 i cognac-glass og vin 1 i champglass (2.etasje) | |
Gå tilbords. Presentere mat, øl, vin
Skjenke øl 2 og vin 2
|
Steke kamskjell. Varme fiskekraft. Ordne blåskjell.
legge fisk i varme tallerkner. Frese blåskjell. Tilsette fløte. Kok opp og server.
Sette varmeteppe på flate tall til hovedrett
|
Ta ut dype tallerkner.
Presentere mat, øl, vin
Skjenke øl 3 og vin 3
|
Anrette laks og avokadokrem. Pynt med gressløk. Server. |
Ta ut flate tallerkner
Presentere mat, øl og vin
Skjenke øl 4 og vin 4
|
Varme opp kjøtt, poteter, grønnsaker, saus, jordskokkpure.
Anrette. Husk timian. Server
|
Ta ut flate tallerkner
Presentere mat, øl, vin.
Skjenke øl 5 og vin 5
|
Anrette øst, pære og valnøtter. Server
Sette på kaffe.
Ta ut is fra fryser
|
Ta ut asjetter
Presentere mat, øl og vin.
Skjenke øl 6 og vin 6
|
Varme opp multer.
Sette på kaffekopper og
Anrette. Hell litt varme multer over isen.
Skjenke kaffe.
|
Note to self: Ta ut poteter og grønnsaker når de er ferdige og varm de heller oppigjen.