Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Vafler uten melk, egg og gluten

Det er en utfordring å lage kaker uten egg. Denne gangen skulle det heller ikke være gluten, laktose eller melkeprotein. Det er viktig at man er klar over at om melka er laktosefri så løser ikke det problemet for noen. Om man ikke tåler melkeproteinet så kan ikke melk brukes i det hele tatt. Heldigvis er rismelk en fullgod erstatning.

Etter å ha sjekket flere oppskrifter så tok jeg sjansen på en vellykket blanding.

100 g Melange uten melk og soya
1 dl sukker
4 ts eggerstatning* (1 ts i bytte for hvert egg)
6 dl fin kakemiks Toro
1 dl hvetemelerstatning
2 ss vaniljesukker
1 ts bakepulver
ca 8 dl rismelk

* alle oppskriftene jeg fant oppga maismel (ikke maizenna/maisstivelse), men det fikk jeg ikke tak i. Eggerstatning hadde jeg i skapet.



Jeg har et eget vaffeljern for "allergivaflene". Hvis ikke bør de første vaflene spises av andre.


Smelt margarin og ha i sukker.
Ha i alt det tørre og halvparten av melken. Visp godt til røra er klumpfri. Visp inn resten av melka.



Røra er relativt mye tykkere en vanlig vaffelrøre, men den renner likevel godt utover i jernet. jeg bruker ca 1 dl røre.

  
Legg vaflene utover på en kakereist ettersteking. Rista var ikke nyvasket derfor la et på et bakepapir for å hindre forurensning av hvetemel. 
























Alle som fikk smake synes vaflene smakte veldig godt.

1 kommentar:

  1. Hei.
    Jeg holder på å dra i gang et nytt forum i kategorien mat og drikke, kulinariskforum.no.
    I den forbindelse setter jeg opp en egen spalte hvor det publiseres intervjuer med matbloggere, helsebloggere og bloggere innen drikkesjangeren (blogg.kulinariskforum.no).
    Kunne dette være av interesse? I så fall så ta kontakt på post@kulinariskforum.no så sender jeg over en oppstilling av spørsmål for intervjuet.
    Med vennlig hilsen
    René Munthe Eik

    SvarSlett