Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Sjokolademousse i tre lag

Denne oppskriften fant jeg på Velprøvede oppskrifter

Resultatet ble like fantastisk som jeg trodde. Vi serverte Eisbock fra et privat mikrobryggeri til og det var en helt perfekt kombinasjon. De av gjestene som foretrakk vin fikk Tobacco road - en søt hvitvin. En like vellykket kombinasjon.

Jeg laget moussen i 22 form og da brukte jeg mengdene:

Nøttebunn
55 g malte mandler
80 g melis
3 eggehviter (små egg)

Hvit lag
110 g kremfløte
1 ss sukker
2 plater gelatin
265 g kremfløte
220 g hvit sjokolade

Lysebrunt lag
110 g kremfløte
1 ss sukker
1,5 plater gelatin
140 g melkesjokolade  
100 g kremfløte

Mørkebrunt lag 
110 g kremfløte
3 ss sukker
200 g mørk sjokolade
1,5 plate gelatin
100 g kremfløte

Mal nøttene. 


Pisk opp eggehvitene til de er helt stive. Ha i melis og pisk videre til kremaktig konsistens. Vend inn mandlene. 










Ha stekepapir i bunnen av springformen og pensle med smeltet margarin. 
Hell røren i og glatt den jevnt utover. 

Stekes i 15-17 minutter på 200 grader midt i stekeovnen.









Ta kakebunnen ut av formen etter steking og la den avkjøle seg helt på kakerist før den legges tilbake i formen. Kan gjerne snu bunnen.

De tre lagene med sjokolademousse må lages enkeltvis. Moussen må settes i kjøleskap for å stivne ca 30 minutter før neste lag kan helles på. 






For hvert lag: Legg en plate gelatin i kaldt vann. Del sjokoladen i biter. 













Kok opp fløten. Løs den bløte gelatinen i den varme melka. 













Ha i sjokolade. Rør godt slik at all sjokoladen blir løst opp. 

















Stivpisk kremfløten og hell sjokoladerøren i kremen. Sjokoladerøren må være såpass avkjølt at kremen ikke smelter. Sett den ikke i kjøleskapet, da vil den stivne altfor fort. 
Bland godt, men veldig forsiktig.

 



Hell så alt på kaken og glatt ut på topp slik at det blir en fin overgang til neste lag. Sett den i kjøleskapet minst 30 min eller til den har stivnet











Lag de to andre sjokoladelagene på samme på. Hell på melkesjokoladelaget og sett i kjøleskapet. hell på laget med mørk sjokolade og sett i kjøleskapet. 

















Kaken er klar til bruk etter ca 3 timer, men den er såpass tidkrevende å lage at det anbefales at den lages dagen før bruk.


Før en vanlig bordkniv langs kanten av forma og åpne ringen. 

Hvis moussen skal serveres som dessert må den deles opp i like store stykker. Sett merker i topplaget hvor du skal skjære (Først i  2 halvdeler, så i kvarte, og så hver kvart i 4) Bruk et stor kniv med tynt blad. Tørk av kniven etter hvert stykke. 

Rent estetisk burde lagene vært like store, men smaksmessig har det stor betydning av det hvite laget er tykkere. 

Jeg pyntet med jordbær. Hvis moussen skal serveres hel, kan man for eksempel legge hele bringebær langs kanten.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar