Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Løksuppe

til 4:
500 g løk i skiver (3-4 store)
75-100 g margarin/smør
1 l god kraft
salt og pepper
1 ts timian

4 loffskiver
50 g revet ost, Jarlsberg



Skrell, del løk i to og skjær i skiver.












Smelt margarin (jeg bruker oftest melkefri melange, smør er best)

Fres løken på middels varme. (ved store porsjoner er det lurt å gjøre dette i flere omganger.) Løken skal bli varm, men ikke brun eller brent.






Legg på lokk, reduser varmen og la den stå i 2 timer, vend forsiktig med jevne mellomrom. Tilsett mer margarin/smør ved behov.










Spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Jeg synes at løken smaker søtt nok så jeg bruker ikke mer sukker i suppen verken ved steking av løken eller nå. Kraften jeg bruker er ikke krydret så den må smakes godt til med salt og pepper.








Normalt skal løksuppe gratineres. Jeg gjør det på denne måten:

Rist loffskiver i brødristeren. Del de i biter og legg i i en ildfast form. Strø over rikelig revet ost.







Stek ved 250 grader i ca 10 min.










  
Øs suppe i tallerkner eller kopper og legg den gratinerte loffen på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar