Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 9.oktober 2015

Den første av høstens to ølkvelder. Nye seks retter og nye seks øl. 
Bordet var dekket i høstfarger.







Jordskokksuppe

Walkendolff Amber Ale fra 7fjell












Varmrøkt laks med avokadokrem

Hesjeøl fra Haandbryggeriet











Pilsmarinert ribbe, brokkolipurè, glaserte poteter, stekt sopp,
Ardenne Blond fra Haandbryggeriet





Tre oster fra Eiker (Camembert, Hvit Eiker og Eiker Mutchli) med pærekompott, eplegele, rabarbrasirup og rugkjeks.


Chimey Blue Grand reserve fra trappistbryggeriet på klosteret
Notre Dame de Scourmont i Belgia








Multeis 

3 gamle damer fra Austmann
Når hovedpoenget er øl så tillater vi oss en dessert til.

Creme brulè

La Trappe Quadruppel fra trapistbryggeriet på klosteret Inze Lieve Vrom van Konigshoeven, Nederland


























Innkjøp
2 matfløte
1 kremfløte + 4 dl + 3,5
helmelk
1 sæterrømme
150 g bacon
6 sjallottløk
7 store sjampinjong
13 egg
1 vaniljestang
2 pærer
Mathvitvin
Pistasjkjerner uten salt
Pinjekjerner
Ca 300 g varmrøkt laks
2 avokado
1 lime
3 kg svineribbe
2 kg små runde poteter for eksempel Morene fra Vestfold
5 dl multer
500 g jordskokk
2-3 flasker av hver sort øl (se over)

Samtidig som jeg dekker bordet så tar jeg også fram alle tallerkener og setter i rekkefølge på benken. Varmeteppene ligger klar bak for å legges rundt de tallerkenene som skal varmes. Dessertbestikket som ligger på bordet brukes til den første desserten så det ligger nye skjeer klar på den siste asjetten.


Plan matlaging
Lage isen (dagen før)
Marinere kjøttet (kvelden før)
Skrelle poteter (kan gjøres kvelden før, legges i kaldt vann og settes kaldt)
Rense og dele opp brokkoli
Rense jordskokk
Ordne sopp helt klart i form
Skjære opp fisk
Skjære opp ost
Lage pærekompott
Steke bacon, brune løk og hakke nøtter. (kan gjøres kvelden før)
Dampe og steke kjøtt. Avkjøles.
Lage avokadokrem
Koke rabarbrasirup. (Kan gjøres et par dager før)
Lage og steke creme Brule
Skjære opp ost
Koke og mose jordskokk
Koke poteter
Avkjøle kjøtt og skjære det i serveringsbiter.
Lage karamell til potetene
Koke brokkoli og lage purè
Lage suppen helt klar
Lage saus.
Sett på begge stekeovnene.

Plan servering
Varme suppe. Sette inn ribbe til oppvarming.
Gå til bords. Skjenke øl  nr 1 Walkendorf Amber Ale 1 fl 33 cl på 2p
1.       Øse opp suppe.  Husk løk, nøtter + bacon. Servere.
Sette sopp i stekeovnen.
Rydde tall.
Skjenke øl nr 2 Haandbryggeriet hesjeøl 1 fl 50 cl på 3 p
2.       Anrette fisk. Servere.
Rydde tallerkener
Skjenke øl nr 3 Haandbryggeriet Ardenne Blond 50 cl på 2 p
Varme brokkoli, saus. Skjære opp ribbe.
3.       Anrette hovedrett.
Rydde tall
Skjenke øl nr 4 Trappist Chimey Blue Grand 75 cl på 3 p
4.       Anrette ost + pærekompott + eplegele + rabarbrasirup+ kjeks
Rydde tall
Skjenke øl nr 5 Austmann 3 gamle damer 33 cl på 2 p
5.       Anrette is
Rydde tall
Skjenke øl nr 6 Trapist La Trappe Quadruppel 75 cl på 3 p
6.       Anrette creme brulè, husk skje.

En kopp kaffe

VIKTIG: Ølmenyen er på 1,3 l øl som i gjennomsnitt har en alkoholprosent på 7,5!

1 kommentar:

  1. Nå har Knut Erik lest oppskrifter; kanskje for første gang:). Dette er et godt minne fra 2015!
    Og jeg har skrevet min første kommentar på bloggen din som jeg leser jevnlig:)

    SvarSlett