Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Varmrøkt laks

Varmrøkt laks er blitt fast inventar når vi inviterer gjester på buffet.  Noen skjærer jeg den opp, andre ganger legges den hel på fatet. Varmrøkt laks kan serveres nyrøkt og varm, og den kan varmes opp før servering. Jeg synes at kald varmrøkt laks passer veldig godt til forrett. 

Hva er forskjellen på varmrøkt og kaldrøkt laks? Det aller viktigste er røkemetoden. Derfor blir også resultatet helt forskjellig. Varmrøkt laks kan minne om kokt, men har samtidig den tydelig røkte smaken. Varmrøkingen gjør at fisken blir både smaksrik og saftig. 

Jeg har aldri røkt fisk på denne størrelsen, men jeg har sett at det har blitt gjort i en vanlig kullgrill med lokk (spesialflis). Jeg kjøper fisken ferdig røkt. De aller største matbutikkene med egen fiskedisk har vanligvis varmrøkt laks. Jeg bestiller alltid likevel i god tid slik at jeg helt sikker får det jeg skal ha.

Hvis fisken skal skjæres i biter må den være helt kald. Bruk en veldig skarp kniv og "sag" gjennom fisken. Fisken kan gjerne skjæres opp dagen før og legges i plastboks for oppbevaring. 

     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar