Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Pærer med sabayonnesaus

 
1/2 stor pære per person

nok saft til å dekke pærene
1 vaniljestang
1 kanelstang

Vaniljeis

Sabayonnesaus til 4 p:
50 g melis
2 eggeplommer
0,3 dl hvitvin


Skrell pærene og fjerne kjernehusene med en teskje. 
Legg pærene i en kjele med rød saft. Jeg synes at fargen på pærene blir penest når det brukes en ordentlig rød saft som kirsebær eller bringebær.

La pærene trekke til de er møre ca 1,5 time og la pærene stå i saften til de skal brukes. Da trekker bærsaften og fargen helt inn i pærene.




Lag rød saus av litt av saften:
1 dl saft
1 ss potetmel rørt ut i litt vann
Kok opp saften. Ta kjelen av plata og rør inn potetmelsjevningen. Rør mens det tykner.
Serveres avkjølt, men ikke kald.
Det er viktig at sausen er så tykke at den ikke flyter for mye ut på tallerken.


Lag sabayonnesaus:
Finn en metallbolle som passer oppi en kjele.
Fyll kjelen halvfull med vann og kok opp.
Ta kjelen av plata.
Bland melis, eggeplommer og vin i bollen.
Sett bollen oppi kjelen og pisk til eggekremen tykner.

Når kremen er passe tykk - ta bollen vekk fra det varme vannet. Visp litt til. Hell sausen over i en ny bolle (som ikke er varm) og la den avkjøles fram til bruk.






Lag iskulene.
Ta vaniljeisen ut av fryseren og la den stå på benken til den blir litt myk.
Lag fine kuler som legges i plastbokser.
Sett plastboksene i fryseren og la den stå der helt fram til servering.


Anretning:
Løft pærene forsiktig opp av saften og la de renne av seg litt på litt tørkepapir.
legg over på tallerken og skjær i tynne skiver som spres litt.






Fyll en krempose med rød saus og klipp et hull på ca 1 cm.









Lag en ring med saus langs kanten av tallerken.
Legg eggekrem oppå sausen.
Legg isen på og dryss litt kanel på den. Pynt med et par mynteblader.
(Selvsagt kunne isen vært hjemmelaget, men det finnes flere vaniljeistyper som er å få kjøpt nå som er veldig gode.)

Under et eksempel på at sausen og eggenkremen er for tynne, og at det ser rart ut bare med fire gule "punkter" langs kanten.



1 kommentar:

  1. Fikk vann i munn av bildene dine! Kommer til å oppsøke denne fine oppskriftsboka di på nettet igjen! Klem fra Kari

    SvarSlett